Makrotalous

Voi Super-Mario minkä teit

Sijoittajat pettyivät Euroopan keskuspankin tämän päivän päätöksiin. Myös Suomen vientisektori olisi kaivannut Super-Marion singon tulivoimaa.

Sijoittajat pettyivät Euroopan keskuspankin tämän päivän päätöksiin. Myös Suomen vientisektori olisi kaivannut Super-Marion singon tulivoimaa.

Sijoittajat ja ekonomistit odottivat tänään EKP:n lisäävän tulivoimaansa ja kasvattavan lainojen osto-ohjelmaansa. Osto-ohjelman laajennus olisi luultavimmin alentanut pitkiä korkoja ja luonut paineita euron valuuttakurssin heikentymiselle.

Toisin kuitenkin kävi.

Ekonomistien odotusten vastaisesti EKP säilytti lainaosto-ohjelmansa ehdot ennallaan, eli keskuspankki ostaa jatkossakin lainoja 80 miljardilla eurolla kuukaudessa. Osto-ohjelma päättyy ensi vuoden maaliskuussa, jos neuvosto ei myöhemmin sitä pidennä.

Draghin mukaan EKP:n neuvosto ei kokouksessa keskustellut lainaosto-ohjelman pidennyksestä.

Päätös oli sijoittajille pettymys, sillä EKP:n massiivinen elvytysohjelma on ollut öljyä finanssimarkkinoiden rattaisiin. Pettymys näkyi selvästi esimerkiksi Saksan 10-vuoden valtionlainan koron nousuna. Tähän asti keskuspankin aggressiivinen rahapolitiikka yhdistettynä pitkään jatkuneeseen vaisuun talouskasvuun on pitänyt korot historiallisen alhaalla. Alhainen korkotaso on mannaa osakesijoittajille.

Lisää tuota mannaa ei kuitenkaan näytä enää tulevan.

Sijoittajiakin enemmän päätös kismittää varmasti Suomen vientiteollisuutta ja Sipilän hallitusta. Suomi on pieni, viennistä riippuvainen avotalous, jolle ei ole yhdentekevää miten euron vaihtokurssi kehittyy suhteessa muihin päävaluuttoihin.

EKP:n päätös olla kasvattamatta velkakirjojen osto-ohjelma ei tosin nostanut euron ja dollarin vaihtosuhdetta kuin 0,14 prosenttia, mutta osto-ohjelman kasvattaminen olisi saattanut saada euron heikentymään.

Euron heikentyminen tulisi nyt tarpeeseen. Tullin ulkomaankaupan tilastot osoittavat karulla tavalla, että Suomi tarvitsisi nyt kiperästi viennin piristysruisketta heikommasta eurosta.

Suomen tavaraviennin arvo oli heinäkuussa Tullin ennakkotilaston mukaan nimittäin 3,9 miljardia euroa, mikä oli 13 prosenttia vähemmän kuin viennin arvo viime vuoden heinäkuussa. Viennin arvo oli edellisen kerran alle neljä miljardia euroa kuluvan vuoden tammikuussa. Tammi-heinäkuun yhteenlaskettu vienti laski kuusi prosenttia.

Kauppatasekin kääntyi heinäkuussa jälleen alijäämäiseksi. Alijäämää kirjattiin 245 miljoonaa euroa. Tammi-heinäkuussa kauppataseen alijäämää kertyi lähes 1,3 miljardia euroa. Viime vuoden heinäkuussa kauppatase oli neljä miljoonaa euroa alijäämäinen, mutta tammi-heinäkuussa oli tuolloin ylijäämää 262 miljoonaa euroa.

Onneksi Suomen vientiteollisuus ei ole yksin Super-Marion ja euron valuuttakurssin varassa. Mayerin Turun telakka kun sai kaksi isoa risteilijätilausta. Laivatilauksilla on iso vaikutus Suomen viennin ja kauppataseen lukuihin.

Kommentoi
Ylös
>