Sijoitusideat

Hyvä tuotto, parempi maailma- viisi esimerkkiä eettiseen sijoitussalkkuun

Eettiset rahastot eivät ole onnistuneet lunastamaan lupauksiaan ja green bondit ovat rajatun saatavuutensa vuoksi yksityissijoittajille hankalia toteuttaa. Miten siis eettistä sijoittamista tulisi toteuttaa?

Vastuullisen sijoittamisen tuotteiden rakentaminen ja myyminen voi olla pankille kyseenalainen keino ansaita rahaa. Perinteisesti eettinen sijoittaminen on ollut tällaista: vältetään ns. syntisektorin tuotteita kuten aseita ja tupakkaa, ja rakentamalla tällainen yhden toimialan poissulkeva rahasto saadaan ”eettisyyden”-brändillä myytävissä oleva tuote (Joutsenvirta ym. 2011, 311). Kun kerta historia osoittaa eettisten rahastojen eettisyyden olleen vähän niin ja näin, ei eettinen osakerahasto ole välttämättä se paras eettisen sijoittamisen vaihtoehto.

Toinen vastuullisen sijoittamisen tuote on green bondit. Ne ovat rahoitusvälineitä, joiden avulla voidaan tehdä ympäristöä suojelevia investointeja, kuten panostuksia uusiutuviin energialähteisiin tai kestävämpään maatalouteen. Piensijoittajalle vihreät velkakirjatkaan eivät ole käytännön vaihtoehto niiden heikon saatavuuden takia. Yksittäisen lainan emissiokoko on tyypillisesti sadantuhannen euron luokkaa.

Korot ovat lisäksi nyt historian alhaiset ja jälkimarkkinoiden toimintamekanismin takia korkorahaston arvo tippuu, jos korko nousee. Näin ollen vihreisiin velkakirjoihin sijoittavaa korkorahastoakaan ei voi tässä markkinatilanteessa pitää järkevänä sijoituksena.

Tässä listataan 5 esimerkkiä, miten eettistä sijoittamista voi toteuttaa. Itselleen parhaiten sopivan eettisen sijoituskokonaisuuden saa valitsemalla tuotteensa itse.

Suora sijoitus listattuihin osakkeisiin

Ostamalla listatun osakkeen rahasi eivät mene suoraan yhtiön käyttöön, mutta pääset mukaan kantamaan alkuperäisten sijoittajien ottamaa riskiä.

1) Teslan osake ja ilmastonmuutos

Luksusautot ja ilmastonmuutos kulkevat yleensä vastakkaisiin suuntiin, mutta Tesla on tästä poikkeus. Teslan sähköautot ovat suorituskyvyltään ja toimintasäteiltään aivan eri luokkaa kuin perinteisten autonvalmistajien sähköautot. Tähän kun lisätään Teslan rakentama autonlatauspisteiden verkosto, niin päästään pisteeseen missä muutkin, kuin puhtaan ympäristötietoiset kuluttajat alkavat pitämään sähköautoa aitona vaihtoehtona. Tämä on puolestaan saanut muut autonvalmistajat miettimään sähköautojaan uusiksi.

Myymällä luksusluokan autoja Tesla on saanut rahoitettua      “Model 3”nimisen hinnaltaan jo huomattavasti edullisemman sähköauton kehitystyön.  Kyseistä autoa myytiin jo pelkästään lanseerauksen ensipäivänä 200 000 kpl .  Teslan on spekuloitu tarvitsevan lisää pääomaa jo nyt tilattujen sähköautojen tuottamiseen. Teslan osakkeenomistajille voi siis olla tulossa suunnattuna osakeanti, ja osakeannin rahat menevät jo suoraan yrityksen käyttöön.

Tesla todennäköisesti fuusioituu aurinkopaneeleja valmistavan SolarCityn kanssa. Tavoitteena on integroitu koti, johon sisältyy sähköauto, sekä kestävät, perinteisten kattopaneelien näköiset, kauniit ja edulliset sähköpaneelit yhteensopivalla “Powerwall 2”- akuilla päiväsähkön talteenottamiseksi.

 

solar-roof

Kyllä, nämä ovat aurinkopaneeleita.

2) Syöpätutkimus ja geeniteknologian lupaukset

Perinteinen akateeminen tutkimus tarvitsee rahallista tukea. Toisaalta yritykset tarvitsevat riskirahaa. Biopuolen uudet tulokkaat tarvitsevat erityisen paljon riskirahaa onnistuakseen ja se taas antaa puolestaan sijoittajille mahdollisuuden tukea syöpätutkimusta tavalla, jossa tutkimukseen suunnatuille rahoilleen voi saada myös tuottoa. Yrityksiin panostamalla raha myös menee perustutkimusta fokusoidummin uusien hoitomuotojen kehittämiseen.

T-soluterapia on uusi, potilaan oman immuunijärjestelmän vahvistamiseen perustuva syövän hoitomuoto. T-soluterapiaa kehittäviä yrityksiä on käsitelty alla olevassa blogisarjassa laajemminkin.

linkkikuva

Listaamattomat osakkeet 

Niin tärkeitä kuin sekundäärimarkkinat ovatkin niin listattujen osakkeiden huono puoli on, että rahat eivät mene suoraan yrityksen käyttöön. Listaamattomien osakkeiden etuna on, että ne perustuvat osakeanteihin. Tällöin rahat menevät suoraan investointeihin ja sijoittaja on panoksellaan mukana luomassa uutta työtä ja hyvinvointia.

3) Valitsemalla kotimaisen sijoituksen listaamattomiin yrityksiin, esimerkiksi Invesdorin kautta voit olla mukana luomassa Suomeen työtä ja hyvinvointia.

4) Listaamattamista yrityksistä löytyy niitä, jotka panostavat puhtaaseen huomiseen. Esimerkiksi Invesdorin kautta voit löytää reitin puhtaaseen energiantuotantoon panostaviin yrityksiin:

EnergyNest

An introduction to EnergyNest

5) Pienyritysten tukeminen yrityslainojen kautta 

Isot pörssiyhtiöt kyllä pärjäävät, mutta lainaamalla Suomalaisyrityksille rahaa olet suoraan myötävaikuttamassa tehtyihin investointeihin, työllisyyteen ja hyvinvointiin. Näin autat suomalaisia pk-yrityksiä kasvamaan, työllistämään ja sitä kautta ehkäisemään syrjäytymistä. Useat joukkorahoituspalvelut on rakennettu niin, että voit sijoittaa joko helposti laina-automaatin kautta tai valikoiden sinulle sopivia kohteita.

Yrityslainoista saa pääomansa verrattain nopeasti takaisin. Lisäksi säilyttät korkean tuottopotentiaalin myös nykyisen kaltaisessa matalan koron ympäristössä. Osa yrityslainojen välittäjistä, kuten Fellow Finance,  tarjoaa yrityslainoille jälkimarkkinan. Perinteiseen korkorahastoon verrattuna Fellow Finance tarjoaa vielä yhden merkittävän edun: yrityslainojen merkitseminen on täysin maksutonta.

Lähteet

Joutsenvirta, Maria & Halme, Minna & Jalas, Mikko & Mäkinen, Jukka 2011. Vastuullinen liiketoiminta kansainvälisessä maailmassa. Gaudeamus, Helsinki.

Mitä ajatuksia kirjoitus herätti? Mikä olisi kuudes kohta? Kirjoita rohkeasti kommentti!

Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää palveluntarjoajan sivustolle linkkejä, joiden perusteella SalkunRakentaja-sivusto voi saada ko. palveluntarjoajalta julkaisupalkkioita.

Kommentoi
Ylös
>