Osakeanalyysit

Inderes: Ponsse tuotti pettymyksen

Metsäkoneyhtiö Ponssen kolmannen kvartaalin tulos oli selkeä pettymys, arvioi analyysitalo Inderesin analyytikko.

Metsäkoneyhtiö Ponssen kolmannen kvartaalin tulos oli selkeä pettymys, arvioi analyysitalo Inderesin analyytikko.

Ponssen tulospettymys johtui pitkälti toimituksien ja laskutuksen ajoituksesta, sillä yhtiöllä jäi Q3:n vaihteessa poikkeuksellisen paljon toimitusvaiheessa olevia koneita varastoihin, arvioi Inderesin analyytikko Juha Kinnunen yhtiöpäivityksessään.

”Uudet tilaukset olivat hyvällä tasolla ja markkinatilanne on jatkunut vahvana, mutta vaihtokoneiden kysynnän lasku on kuitenkin hieman huolestuttava merkki tulevaisuuden kannalta”

Odotettua vahvemmasta kasvusta huolimatta yhtiön kannattavuus ja liikevoitto jäivät selvästi odotuksista. Liikevoitto oli vain 10,8 miljoonaa euroa ja liikevoittoprosentti jäi 9,6 prosentin tasolle, kun Inderesin odotukset olivat 12,7 miljoonaa euroa ja 11,9 prosenttia.

Ponsse toisti ohjeistuksensa, jonka mukaan konsernin euromääräinen liikevoitto on vuonna 2016 samalla tasolla kuin 2015 eli 56 miljoonassa eurossa.

Kinnusen mukaan aikaisemmin varovaiselta vaikuttanut ohjeistus on nyt varsin realistinen, vaikka onkin hieman Inderesin ennusteen yläpuolella. ”Selkeä tulosparannus vaatii nyt yhtiöltä erinomaista Q4-tulosta ja on hyvä huomioida, että odotuksemme Q4:lle ovat kovat.”

Ponssen osakkeen arvostustaso on pysynyt yhtiön aiempiin arvostustasoihin nähden suhteellisen korkealla tasolla.

”Ensi vuoden ennusteilla P/E on noin 14x, EV/EBIT noin 11x ja osinkotuotto 2,8 %. Kertoimet ovat noin 20 % korkeampia kuin yhtiölle historiallisesti hyväksytyt kertoimet ja yhtiön tulos on tällä hetkellä erinomaisella tasolla”, Kinnunen toteaa.

Inderes ei suosittele nyt ostamaan Ponssea.

”Kun tähän lisätään signaali markkinatilanteen mahdollisesta heikentymisestä ensi vuonna, mielestämme tämä ei ole oikea aika olla ahne. Siten jäämme toistaiseksi odottamaan parempaa ostopaikkaa.”

Inderes toistaa Ponssen vähennä-suosituksen tavoitehinnalla 25,0 euroa.

Kommentoi
Ylös
>