Strategiat

Myös osakkeet ja rahastot käyvät lainan vakuudeksi

Sijoitusten vakuusarvot riippuvat paitsi sijoituskohteesta myös lainan myöntävästä pankista.

Perinteisesti asunnot ovat toimineet pankkilainojen vakuutena. Myös osakkeet ja rahastosijoitukset tarjoavat mahdollisuuden velkavivun käyttöön.

Vakuusarvo riippuu sijoituskohteen riskisyydestä ja pankista. Suorien osakesijoitusten vakuusarvo on yleensä rahastojen vakuusarvoja pienempi.

Kuten asuntojen vakuuksissakin, pankit määrittävät osakkeille ja rahastoille sijoituksen arvostuksen vakuutena, joka on jokin prosenttiosuus sijoituskohteen markkina-arvosta.

Pankkien välillä on yllättävän suuria eroja osakkeiden ja rahastojen vakuusarvoissa. Veronmaksajain keskusliiton Taloustaito-lehti teki ansiokkaan vertailun kolmen vakuusarvoista.

Esimerkiksi Danske Bank hyväksyy vakuusarvoksi 70 prosenttia suomalaisten osakkeiden markkina-arvosta. OP-ryhmä hyväksyy 60 prosenttia ja Nordea vaihtelevasti vain 25 – 50 prosenttia. Taloustaidon mukaan oman pankin osakerahastoissa Dansken vakuusarvo on 75 prosenttia, OP-ryhmän 60 prosenttia ja Nordean 30 – 70 prosenttia.

DB edellyttää vakuuksina käytettäviltä osakkeilta hajautusta eli ainakin viiden yhtiön osakkeiden omistamista. OP-ryhmässä ei ole määritelty osakkeiden hajautusmääriä, mutta rahoitus onnistuu varmemmin, jos salkussa on monen toimialan osakkeita.

Nordnetin superluotossa Luoton vakuudeksi kelpaavat arvopaperit, joille Nordnet kulloinkin myöntää lainoitusasteen. Lainoitusaste vaihtelee osakkeilla 0–85 prosentin välillä ja rahastoilla 0–90 prosentin välillä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös