Makrotalous

Tästäkö Suomeen seuraava Nokia?

Tuottavuusloikka ei ole mikään ratkaisu Suomen talousongelmiin vaan tarvitaan jotain uutta. Tämä kirjoitus käsittelee sitä mitä se muu voisi olla.

Valtiovarainministeriö 15.9.2016: “Suomen talouskasvu jää vaisuksi”. Niinpä niin, Suomen taloudessa riittää ongelmia. Metsä- ja elekroniikkateollisuus ovat murroksessa, suhdannetilanne on epäedullinen, tuottavuuskehitys on heikkoa. Julkisen sektorin verotulot laskevat samalla kun väestön ikääntyminen kasvattaa menoja.

Mitä nyt tehdään?

Sipilän hallituksen tavoitteena on ratkaista ongelma tuottavuusloikalla, eli enemmän töitä samalla palkalla. Silloinhan saadaan tuotteiden hintaa alaspäin, vienti vetämään ja talous nousuun. Ajatus voi olla maallikolle ihan järkeenkäypä, varsinkin kun ottaa huomioon kuinka usein Suomi nostettiin  suosta devalvaation keinoin. Siis markka-aikana.

Sipilän tavoite on kuitenkin onnistuessaankin tuomittu epäonnistumaan. Keinot ovat yksinkertaisesti kertakaikkisen väärät, koska ongelma on kysyntä ja tarkemmin kysynnän hintajousto. Nokian puhelimien tullessa aikoinaan markkinoille niiden hinta oli korkea. Kilpailun lisääntyessä puhelimien hinta kyllä laski, mutta se saatiin kompensoitua hinnanalennuksen tuomalla asiakasmäärän kasvulla. Tällaisessa tilanteessa “enemmän töitä samalla palkalla”-tyyppinen ratkaisu periaatteessa toimii ja kasvattaa kakun kokoa.

Nyt Suomi kuitenkin operoi pääsääntöisesti hintajouston joustamattomalla alueella. Se tarkoittaa sitä, että sitä paperin hintaa ei kannata enää laskea, koska hinnanlasku pienentää kakun kokoa. Kysyntä toki lisääntyisi hinnan alentuessa, mutta ei riittävästi kompensoidakseen alentunutta hintaa. Tämän takia kustannuksiin keskittyminen ei ole mikään ratkaisu. Sen sijaan täysi fokus tulisi olla korkean jalostusasteen tuotteissa ja palveluissa. Korkean jalostusasteen tuotteet ovat ratkaisu. Uuden teknologian tuotteiden kysyntä on joustavaa. Uusi teknologia operoi sillä alueella millä Suomen pitäisi operoida. Sinne meidän pitäisi suunnata.

 

isompi1

jousto2

Mitä nyt pitäisi tehdä?

Mikä on sitten se korkean teknologian ala johon Suomen tulisi keskittyä? Vastaus on terveysteknologia. Terveysteknologian tuotteissa yhdistyy Nokian perinteen tuoma insinööriosaaminen ja suomalaiseen mentaliteettiin sopiva sääntöjen noudattaminen. Terveysteknologian tuotteiden myynti on luvanvaraista ja myyntilupa edellyttää kliinisiä kokeita. Diagnostiikan laitteita ei siis myydä pelkällä designillä, vaan myös pakollisella sertifikaatilla joka todistaa data-perusteisesti sen, että laite toimii niin kuin pitää. Bioalaan ja lääkkeisiin verrattuna terveysteknologian lupaprosessi on kuitenkin kevyt, mikä sopii pääomaköyhälle Suomelle. Kyllä, isossa kuvassa Suomi on pääomaköyhä maa, mutta oikein suunnattuna Suomen pääomat riittävät terveysteknologian alalle.

Miksi?

Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana Suomen terveysteknologian vienti on kasvanut viisinkertaiseksi ja nykyään terveysteknologia on kooltaan merkittävin korkean teknologian vientisegmentti. Vaikka Suomen vienti ei ole kokonaisuutena kasvanut vuoden 2008 jälkeen, on terveysteknologian kasvu jatkunut voimakkaana. Suomi onkin terveysteknologian kärkimaita, joka vie enemmän terveysteknologian tuotteita kuin mitä se tuo.

Kuva muokattu lähteestä FIHTA.

Kuva muokattu lähteestä FIHTA.

Suomi ei ainoastaan kehitä terveysteknologian tuotteita, vaan ne myös pitkälti valmistetaan Suomessa. Tämän takia Suomen kansantalouden kannalta olisi erityisen tärkeää, että terveysteknologia alana myös jatkaa voimakasta kasvuaan, etenkin pienyritysten muodossa. Tuotekehityskustannus tulee ennen myyntituloa. Terveysteknologian pienyrityksille rahoituksen saanti on sen takia elintärkeää. Sijoituksia siis tarvitaan. Sijoittajia tarvitaan. Uusia terveysteknologiayrittäjiä tarvitaan.

Tee sinäkin

Terveysteknologiaan voi sijoittaa listattujen tai listaamattomien yritysten muodossa. Listattuja yrityksiä ovat Revenio Group ja Detection Technology. Listaamattomat yritykset tarjoavat korkeamman riskisyytensä takia vieläkin korkeamman tuottopotentiaalin. Itse olen ollut mukana Ocuspecto-nimisessä yrityksessä. Ocuspecto on kehittänyt laitteen näköjärjestelmän tutkimiseen ja seulontaan. Laite korvaa useita kalliimpia laitteita. Ocuspectoon voit tutustua tästä.

Vastuunrajoitus: Kirjoittaja toimii Ocuspecton Advisory Boardissa ja omistaa myös Revenio Groupin osakkeita. 

Mitä ajatuksia kirjoitus herätti? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita rohkeasti kommentti!

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös