Rahastot

7 tapaa voittaa onnistuneella ajoituksella

Sijoitustutkimusyhtiö Morningstarin tutkimuksen mukaan keskimääräinen sijoittaja epäonnistuu ajoituksessaan. Tässä artikkelissa esitellään 7 tapaa onnistuneeseen ajoitukseen.

Olipa kerran sijoittaja, joka osti rahastoa, joka nousi 50% kolmessa vuodessa. Saiko sijoittaja 50% tuoton? Ei saanut. Sijoittaja ymmärsi ostaa rahastoa vasta sen jälkeen, kun se oli jo noussut 20%. Toisaalta sijoittaja ymmärsi myydä rahastoa vasta sen jälkeen, kun se oli jo laskenut 15%.

Amerikkalaisten tutkimusten mukaan se menee juuri näin. Isossa kuvassa sijoittajat eivät suinkaan osta rahastoa sen perustamispäivänä, vaan vasta sen jälkeen, kun rahasto on jo noussut. Silloinhan sijoittajalla on syytä olettaa, että kyseinen rahasto on keskimääräistä parempi sijoitus.   Vastaavasti sijoittajat myyvät rahastoa, kun se on jo laskenut. Tällöinhän rahasto näyttää huonolta sijoituskohteelta.

Rahastoon kassavirtaan tutkimalla voidaan laskea sijoittajien saama tosiallinen tuotto, eli tosiallisten ostojen ja myyntien välinen erotus. Ja tämä sijoittajien saama tosiasiallinen tuotto on alhaisempi, kuin rahaston tuotto koko ajalta.

Sijoitustutkimusyhtiö Morningstarin tutkimuksen mukaan myös eurooppalainen sijoittaja ajoittaa sijoituksensa epäonnistuneesti. Keskimäärin eurooppalainen sijoittajan häviää pieleen menneen ajoituksen takia 0,34% vuodessa, mutta yksittäisiin maihiin mentäessä luku nousee jo 1,38%:iin. Tämä on siis keskiarvo, joka todentaa sen, että ajoituksissa yleisesti ottaen epäonnistutaan. Yksittäisten sijoittajien kohdalla löytyy sitten jo varsin suuria lukuja.

Heikosta ajoituksesta kärsivät eniten riskipitoisiin rahastoihin sijoittaneet sijoittajat. Sen sijaan indeksisijoittajat pääsivät ajoituksellaan keskivertoa parempiin tuloksiin. Tutkimustulosten perusteella sijoittajien heikko ajoitus aiheuttaa eniten tappioita volatiileilla markkinoilla, eli riskipitoisissa kohteissa joissa arvonvaihtelut ovat suuria. On siin perusteltua miettiä ajoitusta erityisesti korkeariskisten sijoituskohteiden kohdalla. Ajoitusstrategian käyttö myös vähentää mahdollista stressiä ja hermostuneisuutta, eli juuri niitä tunteita, joiden vallassa virheitä tehdään eniten.

Seitsemän tapaa onnistuneeseen ajoitukseen

  1. Kuukausittaiset ostot hinnasta välittämättä. Jaa ostosi vuoden sisään ja kahdelletoista kuukaudelle. Päätä etukäteen joku päivä, esimerkiksi 25. päivä. Jos olet päättänyt ostaa kyseistä kohdetta vaikkapa 1200€ arvosta, niin ostat jokaisen kuun 25. päivä kyseistä tuotetta 100€:lla riippumatta siitä mitä se maksaa.
  2. Kuukausittaiset ostot hinnasta välittäen. Sama kuin edellä, mutta nyt katsot sijoituskohteesi arvoa. Toisena kuuna ostat kohdetta 200 euroon asti, kolmantena 300 euroon asti jne. Taktiikka tuo mukanaan halvalla ostamisen mekaniikan. Eli jos kohde on noussut ensimmäisen kuun aikana 110 euroon(eli on kallis) ostat vain 90€ lisää. Jos kohde on ensimmäisen kuun aikana laskenut 90 euroon (eli on halpa) ostat 110€ lisää.
  3. Etukäteen päätetyt painot. Päätät etukäteen haarukan, jonka välissä haluat kohteen (esim rahasto) painon olevan. Olkoon haarukka vaikka 10%-20%. Jos, kohteen paino nousee kallistumiisen myötä yli 20 prosentin, myyt osan pois ja palautat painon 15 prosenttiin. Jos paino puolestaan tippuu halventumisen myötä alle 10 prosentin, ostat kohdetta lisää ja palautat painon 15 prosenttiin. Näin siirrät rahaa kalliistuneista kohteista edullisempiin kohteisiin. Huomaathan kuitenkin, että silloin kun puhutaan suorista osakkeista, niin osa sijoittajista on sitä mieltä, että parhaiten nousseet osakkeet ovat parhaita osakkeita, eikä niitä tulisi myydä vaan ostaa lisää.
  4. Tasapainotuksen ja etukäteen päätettyjen päivämäärien yhdistäminen. Määrität etukäteeen haluamasi painot sekä tasapainotusten ajankohdat. Voit esimerkiksi päättää, että tasapainotat salkkusi kerran vuodessa.
  5. Osakkeen myyminen raja-hintaa käyttäen. Mikäli olet harkinnut nopeasti nousseen osakkeen myymistä, muttet tehnyt lopullista päätöstä, voit tehdä myös niin, että myyt osakkeen raja-hintaa käyttäen. Lisäät esimerkiksi 5% päivän hintaan ja pistät myynnin kuukaudeksi sisään. Jos osakkeen hinta nousee raja-hintaan asti tulet myyneeksi osakkeen hyvään hintaan. Jos osakkeen hinta ei nouse raja-hintaan asti, niin se ei sinua haittaa, koska olit ainoastaan harkinnnut osakkeen myymistä. Tätä ei siis kannata käyttää, jos olet vahvasti päättänyt myydä osakkeen, koska myynti ei välttämättä mene läpi.
  6. Osakkeen ostaminen raja-hintaa käyttäen. Sama kuin edellä, mutta asetat raja-hinnan 5% alemmaksi, et ylemmäksi.
  7. Usean osakkeen ostaminen raja-hintaa käyttäen. Oletetaan, että olet päättänyt ostaa konevuokrausyhtiön osakkeita, mutta sinulle on sinänsä ihan sama ostatko Ramirentiä vai Cramoa. Laitat kummastakin oston sisään kuukaudeksi raja-hinnalla, joka on esimerkiksi 7% alle päivän kurssin. Jos toisen kauppa menee läpi, niin perut toisen.

Vastuunrajoitus: kirjoittaja ei omista Ramirentin tai Cramon osakkeita. 

Keksitkö kahdeksannen kohdan? Mitä ajatuksia kirjoitus herätti? Kirjoita rohkeasti kommentti!

Kommentoi
Ylös
>