Makrotalous

Muhiiko Italiassa seuraava kriisipesäke?

Italiassa saattaa pian olla edessään poliittinen kriisi ja pankkikriisi. Italian päänvaivat ovat yksi huolenaihe lisää Euroopan markkinoille.

Italia valtionlaina korko

Italian valtion 10-vuoden valtionlainan korkokehitys

Italiassa saattaa pian olla edessään poliittinen kriisi ja pankkikriisi. Italian päänvaivat ovat yksi huolenaihe lisää Euroopan markkinoille.

Italialaiset äänestävät sunnuntaina kiistellystä perustuslakimuutoksesta, jonka tarkoituksena olisi helpottaa lainsäädäntöprosessia. Italialla on ollut vaikeuksia saada läpi talouden tervehdyttämiseen vaadittavia toimenpiteitä ja uudistuksella pyrittäisiin helpottamaan päätöksentekoa.

Pääministeri Matteo Renzi on ajanut voimakkaasti lakiuudistusta ja hän on uhannut eroavansa, jos hän häviää äänestyksen. Viimeisimpien galluppien mukaan ei-äänten voitto on kuitenkin todennäköisin lopputulos. Jos uudistus torpataan kansanäänestyksessä, Renzi on luvannut erota.

Tällä saattaisi olla vaarallisia seurauksia.

”Tällöin joudutaan uusiin vaaleihin mahdollisesti pika-aikataululla ja uhkana on, että vaihtoehtopuolueista suosituin Viiden tähden liike nousee maan johtoon. Tällöin Italian talouspolitiikkaan ja valtion velan kestävyyteen kohdistuu entistäkin enemmän epävarmuutta, vaikka en uskokaan sen johtavan Italian eroon euroalueesta”, toteaa Nordean seniorianalyytikko Tuuli Koivu Nordean aamukatsauksessa.

Ei-äänten voitto saattaisi tuoda uutta hermoilua, jota viimeksi nähtiin USA:n presidentinvaalien alla. Tämä on näkynyt esimerkiksi Italian valtionlainojen korkojen nousuna.

Suurin huolenaihe liittyy Italian pankkisektorin heikkoon tilaan. Lakiuudistuksella Renzi yrittää saada työvälineitä pankkisektorin tervehdyttämiseksi.

Lakiuudistuksen saama vastatuuli gallupeissa on syössyt pankkisektorin osakkeet huimaan kurssilaskuun. Uutistoimisto Bloombergin mukaan Italian pankkisektorin osakkeet ovat laskeneet indeksitasolla yli 50 prosenttia kuluvana vuonna.

Italian päänvaivat ovat yksi huolenaihe lisää Euroopan markkinoille, jotka joutuvat käsittelemään Brexitin aiheuttamaa epävarmuutta ja sen mahdollisia poliittisia vaikutuksia muualla sekä ylipäätään heikkoja talouskasvunäkymiä, arvioi Handelsbanken tämän päivän aamukatsauksessaan.

Vaikka Renzi saisikin uudistukselleen hyväksynnän kansanäänestyksessä, eivät Italian ongelmat häviä.

”Edes Renzi ei ole saanut rakenneuudistuksia lentoon: Euroopan komissio arvioi keväällä, että Italian vuosina 2012-2015 toteuttamat uudistukset nostavat Italian BKT:n tasoa vuoteen 2020 mennessä vain 1,3 prosentilla. Tämä tarkoittaa marginaalista, noin 0,15 prosenttiyksikön vaikutusta vuotuiseen kasvuvauhtiin”, Koivu toteaa.

Kun talouskasvulta ei voi odottaa ihmeitä, Italian pankkisektorin ongelmat näyttävät entistä vakavammilta. Koivun mukaan hoitamattomia luottoja ei voi lakaista maton alle ja odottaa niiden pienentymistä suhteessa talouden kantokykyyn. ”Pikemminkin alasuuntainen kierre on valmiina, kun pankkikriisin uhka ja talouskasvun ongelmat ruokkivat toinen toistaan.”

Kommentoi
Ylös
>