Sijoitusstrategiat

Seeking Alpha -sivustolla on voimaa liikuttaa osakekursseja

Seeking Alpha on sijoittajien alusta, jossa käsitellään muun muassa osakkeita, passiivisia rahastoja ja sijoittamisen strategiaa. Seeking Aplhan analyysit eroavat esimerkiksi pankkien analyyseistä siinä, että Seeking Alpha ei itse myy sijoitustuotteita.

Seeking Alpha on varsin kattava sivusto, jonka analyysit ovat sijoittajien ja teollisuuden asiantuntijoiden tekemiä. Vaikka sivusto onkin amerikkalaisille sijoittajille suunnattu kanava, voi sillä olla merkitystä myös suomalaisen sijoittajan kannalta. Katsokaapa alla olevaa kuvaa.

Seeking Alpha analyysit

Seeking Alpha peittoaa laajuudellaan perinteisen kivijalkapankin analyysitarjonnan mennen tullen, jopa Yhdysvaltojen ulkopuolelle mentäessä, amerikkalaisyhtiöistä puhumattakaan. Otetaanpa esimerkki valoittamaan asian merkitystä. Oletetaan, että haluaisit sijoittaa bioteknologiayhtiöihin. Poltettavissa oleva rahan määrä on tällöin merkittävä menestystekijä. Kun kotimaisia bioteknologian yrityksiä vertaa amerikkalaisiin verrokkeihin, huomaa että amerikkalaisilla on todella paljon enemmän rahaa poltettavaksi.

Jos nyt päätät sijoittaa amerikkalaiseen bioteknologiayritykseen, tulee sinulle todennäköisesti eteen tilanne, jossa kivijalkapankilta ei löydykään sitä analyysiä pyytämistäsi yrityksistä. Tällöin tiedonlähteeksi jää asiantuntijan tekemä Salkunrakentajasta löytyvä blogisarja, jossa kyseisiä yhtiöitä on analysoitu. Mutta ehkä koet, että kyseinen blogisarja ei tuo riittävää pohjaa sijoituspäätöksen tekemiseen. Tällaisessa tilanteessa Seeking Alpha on oiva osoite.

Formaatti ja syvyys

Seeking Alphan kontribuuttoreita on yli 10 000 ja formaatti on vapaa. Mietitäänpä mitä se tarkoittaa ja mitä hyötyä siitä on. Kivijalkapankin analyysi noudattaa tyypillisesti kunkin omaa formaattia sisältäen ulkoasun, pituusrajoitteet ja tavoitehinnat. Yleensä analysoitava yhtiö käydään läpi kattavasti alusta loppuun.

Seeking Alphan analyysit eivät välttämättä sisällä tavoitehintoja ja ne voivat käsitellä jotakin osaa yhtiöstä. Otetaan esimerkiksi yhtiö nimeltään Seadrill. Seadrill on pahasti velkaantunut ja osaketta omistavan kannalta yhtiön velan määrä voi olla hyvinkin olennainen kysymysmerkki.

Perinteisessä alusta-loppuun analyysissä velkaisuutta käsitellään, muttei kovin kattavasti, koska analyysissä on tyypillisesti pituusrajoite ja analyysiin pitää sisällyttää ne kaikki muutkin asiat. Seeking Alphasta puolestaan löytyy analyysejä, jotka käsittelevät pelkästään yhtä asiaa. Esimerkki Seadrillin velkaa käsittelevästä analyysistä löytyy tästä.

Syvyys tarkoittaa myös sitä, että samasta yhtiöstä löytyy suhteellisen helposti eriävät mielipiteet sisältävää luettavaa. Kun toinen kirjoittaja on puolesta ja toinen vastaan ja kumpikin perustaa argumentaationsa numeroihin ja osaamiseen, voi sijoittaja saada paketista paljon irti.

Lukijakunta

Seeking Aplhan sivustoa käydään kuukausittain klikkaamassa 85 miljoonaa kertaa. Sivustolla on 4miljoonaa rekisteröityä käyttäjää, josta 18,5 % on rahoituksen ammattilaisia. Alla oleva kuva havainnollistaa kokoluokkaa.

kuva2

Seeking Alphan kotisivuilla kerrotaan, että lukijakunta on sen vertaa vaikutusvaltaista, että Seeking Alphan artikkelit ovat useasti liikuttaneet osakekursseja.

Sivustolla kerrotaan myös tutkimustuloksista, joiden mukaan Seeking Alphan kirjoittajien ja kommentoijien mielipiteet osuvat isossa kuvassa oikeaan kaikilla mitatuilla aikajänteillä. Kirjoitukset sisältävät siis tietoa, jota ei ole täydessä mitassa hinnoiteltu osakkeiden kursseihin.

Laaja lukijakunta tarkoittaa myös laadukkaita kommentteja. Voi käydä esimerkiksi niin, että kirjoittaja tekee data-analyysiin perustuvan väitteen jostakin asiasta. Lukija ei usko väitettä ja tekee omasta datasta oman analyysin kumotakseen kirjoittajan väitteen. Ja liittää kommenttiinsa linkin analysoituun dataan. Toisin sanoen osa kommenteista ovat perusteluiltaan aivan eri luokkaa, kuin mitä Suomen mediassa on totuttu näkemään.

Prosessi

Kuka vain voi kirjoittaa Seeking Aplhaan artikkelin, mutta kaikkia artikkeleita ei julkaista. Toimituksella on review-prosessi, jossa arvioidaan onko artikkelin kiinnostavuus, uutuusarvo ja argumentaatio tarpeeksi korkealla tasolla päästääkseen julkaistuksi. Seeking Alphassa ei siis julkaista mitä vain, vaan materiaali on käyty läpi.

Haluaisitko sinäkin kirjoittaa osakeanalyysejä?

Seeking Alphaan pääsee kirjoittajaksi täältä. Rekisteröimisprosessi on hankala, muttei mahdoton. Kirjoitukset tehdään englanniksi ja sellaisista osakkeista, joita amerikkalaisten sijoittajien on mahdollista ostaa. Itse olen kirjoittanut nämä artikkelit ja niistä ainoastaan viimeisin julkaistiin ilman merkittävää lisäpanostusta.

5 Charts To Show That Value Investing Does Not Work

Something New About Netflix

Growth Within The S&P 500 Follows Exponential Distribution

Toinen vaihtoehto on kirjoittaa analyysi vaikkapa kotimaisesta yhtiöstä ja suomeksi. Kirjoita analyysi ja lähetä se Salkunrakentajaan. Julkaisemme analyysin sivustollamme, kunhan olemme tarkastaneet, että se on hyvänlaatuinen. Sinä saat näkyvyyttä ja lukijat arvokasta tietoa. Lisätietoa saat täältä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös