Strategiat

Faktorisijoittaminen mahdollistaa perinteisiä sijoitusstrategioita kovemmat tuotot

Faktorisijoittaminen tarjoaa perinteisiin arvo- ja momentum-sijoitusstrategioihin verrattuna yhden merkittävän edun.

Faktori tarkoittaa ominaisuutta, joka vaikuttaa osakkeen tuottoon. Tällaisia faktoreita voivat olla esimerkiksi arvo, laatu, alhainen volatiliteetti, koko ja momentum. Faktorisijoittamisen ideana on näitä faktoreita hyödyntämällä pyrkiä markkinatuottoa parempaan tuottoon.

Faktoreihin perustuva sijoitustyyli ei ole uusi keksintö. Uutta on se, että huimasti kasvaneissa ETF-rahastojen markkinoilla faktorit ovat tuoneet mukanaan uuden elementin. Markkinoille on tullut faktoreita hyödyntäviä ETF:ä, jotka pyrkivät voittamaan perinteisemmät markkina-arvoihin perustuvat ETF:t.

Tässä joitakin faktoreita hyödyntäviä ETF:ä:

Faktori ETF
Alhainen volatiliteetti iShares Edge MSCI Min Vol USA ETF (USMV)
Korkea osinkotuotto Vanguard High Dividend Yield Index Fund (VYM)
Alhainen yrityskoko Guggenheim S&P 500 Equal Weight ETF (RSP)
Laatu iShares Edge MSCI USA Quality Factor ETF (QUAL)
Momentum iShares Edge MSCI USA Momentum Factor ETF (MTUM)
Arvo iShares Edge MSCI USA Value Factor ETF (VLUE)

 

Oikein valittujen faktoreiden hyödyntämisellä on myös historiassa saatu parempia tuottoja kuin sijoittamalla osakeindeksin mukaisesti, toteaa Elite Varainhoitoyhtiö artikkelissaan. Eliten mukaan faktorisijoittamisessa etuna on, että valittujen ominaisuuksien perusteella tiedetään, mistä tekijöistä sijoitussalkun riski muodostuu ja mitkä ominaisuudet toimivat tuoton lähteinä.

Perinteinen fundamentteihin eli tunnuslukuihin perustuva osakesijoittaminen on sekin tavallaan faktorisijoittamista. Tällainen yhden faktorin hyödyntäminen on Eliten mukaan kuitenkin ongelmallista.

”Perinteisesti monen osakesijoittajan sijoitusstrategiana on löytää kurssihinnaltaan aliarvostettuja yhtiötä, jolloin yksittäisenä faktorina on arvosijoittaminen. Yksittäisen faktorin käyttäminen sijoitustoiminnassa altistaa tuotot vain yhden tuoton lähteen varaan. Tämän tyyppisen strategian tuotot riippuvatkin siitä, miten kyseinen faktori käyttäytyy eri markkinasuhdanteissa. Käytännössä siis eri faktoreilla on omat hyvät ja huonot aikansa riippuen markkinaolosuhteista ja taloussykleistä. ”

Eliten mukaan arvosijoittaja löytääkin parhaat helmet silloin, kun osakemarkkinat ovat pohjalla ja sijoittajat ovat ylireagoineet myydessään osakkeitaan pohjalla.

Mutta kun markkinat nousevat, voi perinteisen arvosijoittajan olla vaikea löytää lisää ostettavaa. Eliten mukaan tällöin toimii parhaiten osakekurssin nousuun pohjautuva momentum-strategia, jolloin ostetaan niitä osakkeita, jotka ovat hyvässä kurssikehityksessä. Vastaavasti osakemarkkinan laskiessa pienemmän volatiliteetin eli kurssiheilunnan yhtiöihin pohjautuvan faktorin perusteella sijoitettaessa salkun arvo on historiassa laskenut vähemmän kuin osakeindeksi.

Yhden faktorin sijoitusstrategia ei siis toimi kaikissa markkinatilanteissa.

”Eliten sijoitusstrategiat pohjautuvat usean eri faktorin hyödyntämiseen, jolloin eri ominaisuudet täydentävät toisiaan markkinasyklien eri vaiheissa ja lopputuloksena tavoitellaan tasaista ja korkeaa tuottoa”, varainhoitoyhtiö toteaa.

Eliten alkuvuodesta lanseeraama Suomeen sijoittava osakestrategia hajauttaa 11 yhtiöön ja hyödyntää kolmea faktoria: matalaa arvostusta sekä hyvää ja tasaista kurssikehitystä. Uusi Elite Eurooppa Faktorit -rahasto hyödyntää lisäksi laatuun pohjautuvaa faktoria.

Maailmalta löytyy useita useiden faktoreiden ETF-rahastoja. Tässä muutamia esimerkkejä:

Faktori Markkina ETF
Arvo, alhainen volatiliteetti, laatu Kehittyvät taloudet SPDR MSCI Emerging Markets StrategicFactors ETF (QEMM)
Arvo, momentum, alhainen volatiliteetti, laatu USA isot yhtiöt Goldman Sachs ActiveBeta U.S. Large Cap Equity ETF (GSLC)
Pienet yhtiöt, arvo, kannattavuus,momentum USA rahoitussektori John Hancock Multifactor Financials ETF (JHMF)

 

1 kommentti

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös