Oma talous

4 viisasta siirtoa raha-asioissa, jotka maksavat itsensä takaisin myöhemmin

oman talouden budjetointi

Miksi odottaa, kunnes on jo liian myöhäistä, kun voit jo nyt tehdä viisaita päätöksiä raha-asioissa ja saada niistä merkittävää hyötyä myöhemmin.

Jälkiviisaana on aina helppoa kertoa, miten olisi pitänyt toimia, että asiat olisivat nyt paremmin. Raha-asioissa voi kuitenkin toimia ennen kuin on liian myöhäistä. Business Insider on listannut asioita, jotka todennäköisesti auttavat sinua olemaan tyytyväisempi talouteesi myös jälkeenpäin katsottuna. Tässä niistä neljä kohtaa.

1. Tee budjetti, jossa pystyt pysymään

Budjetti auttaa pitämään raha-asiat järjestyksessä ja sinut kontrollissa. Salaisuus budjetissa pysymiseen on löytää paras tapa itselle, jossa myös haluaa pysyä. Erilaisia digitaalisia budjettisovelluksia on suuri määrä ja myös pankit tarjoavat asiakkailleen ilmaisia budjettityökaluja verkkopankeissaan. Voit myös käyttää 50-30-20 tapaa, jossa käytät 50 prosenttia tuloistasi pakollisiin menoihin, 30 prosenttia vapaavalintaiseen tarkoitukseen ja 20 prosenttia säästöön. Esimerkiksi 2500 euron nettopalkasta jäisi tällä tyylillä 750 euroa vapaavalintaiseen kulutukseen ja 500 euroa säästöön. Tietenkin voit valita prosenttiosuudet tilanteesi ja halusi mukaan, pääasia, että sinulla on selkeä kaava, jolla kuukausittain budjettiasi toteutat.

Jos budjetoiminen ei kiinnosta niin voit myös kokeilla tehdä itsellesi kulutussuunnitelman. Tämä tarkoittaa kirjallista suunnitelmaa asioista, joihin haluat kuluttaa rahasi. Kun suunnitelma on laadittu, huomaat kuluttavasi vähemmän tai et ollenkaan niihin asioihin, joita ei sinulle tärkeiden asioiden listaltasi löydy. Tässäkin on siis kyse tietoisista päätöksistä ja valinnoista, jotka teet konkreettisiksi kirjaamalla ne ylös.

2. Rakenna hätärahasto

Elämää helpottaa tieto, että hädän tullessa sinulla on helposti saatavilla olevaa käteistä kattamaan yllättäviä menoja. Oli kyseessä sitten auton hajoaminen, työn loppuminen, ero puolisosta tai vakava sairastuminen, tulet olemaan itsellesi kiitollinen säästöistäsi, jotka pelastavat sinut velan ottamiselta jo muutenkin stressaavassa tilanteessa.

Hätärahaston olisi hyvä olla useamman kuukauden palkkaa vastaava summa, mutta jos sinulla on ennestään velkaa, voi alkuun päästäksesi olla hyvä keskittyä säästämään ensin 1000-2000 euroa. Hyvä tapa varmistaa rahan meneminen säästöön ennen kulutusta on automatisoida sen siirtyminen käyttötililtäsi säästötilille.

3. Hyödynnä aikaa rakentaessasi säästöjä

Aika voi olla suurin aseesi mitä tulee pitkäaikaiseen säästämiseen. Ja mitä aikaisemmin aloitat, sitä suuremmaksi palkintosi muodostuu myöhemmin. Säästäminen kannattaa aloittaa määrätietoisesti päättämällä esimerkiksi jokin prosenttiosuus, kuten vaikkapa 10 prosenttia palkastasi, jonka siirrät automaattisesti käyttötililtäsi aina tilipäivänä sivuun. Kun vielä sijoitat säästösi kuukausittain johonkin pienikuluiseen sijoituskohteeseen, esimerkiksi indeksirahastoon, ovat aika sekä korkoa korolle-ilmiö puolellasi.

4. Elä jo nyt kuin olisit eläkkeellä

Mikäli olet huolissasi tulotasosi tipahtamisesta eläkkeelle siirtyessäsi, sinun kannattaa ehkä kokeilla elää eläketuloasi vastaavalla summalla jo nyt kun vielä olet töissä. Ala jo nyt tehdä sellaisia muutoksia elämääsi, jotka sinun täytyy tehdä viimeistään sitten, kun jäät eläkkeelle. Esimerkiksi, jos nyt tienaat 4000 euroa, mutta tiedät eläketulosi olevan vain 2500, etsi keinoja leikata kulutustasi ja laita loput palkastasi säästöön.

Tämä ei vain anna sinulle viitteitä siitä, oletko valmis tyytymään tulevaan eläketuloosi, vaan lisäksi se myös saa sinut säästämään huomattaviakin summia palkastasi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös