Makrotalous

Donald Trump luo markkinoille epävarmuutta

Trumpin ”Amerikka ensin” -politiikka uhkaa johtaa kauppasotaan, joka olisi pitkällä aikavälillä vahingollista koko maailmantaloudelle.

Presidentti Trump aloitti ensimmäisen viikkonsa virassa irtisanoutuen Tyynenmeren vapaakauppasopimuksesta ja uhkaamalla Meksikoa kovilla tuontitulleilla.

Irtisanoutuminen kauppasopimuksista ja uudet neuvottelut kahdenvälisistä sopimuksista, joiden ehdot olisivat USA:lle nykyistä edullisemmat, olivat osa Trumpin vaalikampanjassa esiin nostamia aiheita. Vaalien jälkeenkin Trumpin näkemykset laitettiin lähinnä kampanjaretoriikan piikkiin, mutta nyt hän näyttää todellisuudessa lunastavansa kampanjalupauksiaan.

”Trumpin USA:n rajojen sisäpuolelle keskittyvä ”Amerikka ensin” -politiikka saattaa olla hyväksi USA:n taloudelle lyhyellä aikavälillä, mutta tulee vahingoittamaan USA:n ulkopoliittisia suhteita etenkin, jos Trumpin vaatimukset tuontitulleista toteutuvat”, arvioi Inderes aamukatsauksessaan.

Trumpin protektionismi uhkaisi johtaa kauppasotaan, jossa todennäköisesti tulilinjalla ovat ensimmäisten joukossa Meksiko ja Kiina. Inderesin mukaan protektionismin kasvu olisi pidemmällä aikavälillä vahingollista koko maailmankaupalle.

USA:n taloudesta saatiin viime viikolla muutoin ristiriitaisia lukuja, Inderes toteaa.

”Maan talous kasvoi Q4:lla 1,9 % vuodentakaisesta, mikä oli selvästi markkinaodotuksia alhaisempi lukema. Etenkin vienti oli kasvun pullonkaulana, ja viennin painuminen ja tuonnin kasvu pienensivät talouskasvulukemaa 1,7 %:lla.”

Sen sijaan kuluttajakysyntä jatkoi vahvaa kasvuaan, ja siivitti tuonnin kasvun vahvimmaksi kahteen vuoteen.

Inderesin mukaan koko viime vuosi oli USA:n talouskasvun osalta heikoin viiteen vuoteen, sillä talouskasvu jäi 1,6 %:iin (oli 2,6 % vuonna 2015).

”Näyttää siltä, että kasvu on pitkälti kuluttajakysynnän harteilla kuluvanakin vuonna. Sen osalta näkymät ovat melko valoisat, sillä kuluttajaluottamus vahvistui tammikuussa 13 vuoden huippuihin. Luottamuslukemat ovat olleet vahvassa kasvussa USA:n vaalien jälkeen, mikä kertoo amerikkalaisten uskosta Trumpin taloutta tukevaan politiikkaan siitäkin huolimatta, että talouspoliittinen linja on edelleen hyvin epäselvä.”

Selvästi negatiivisella puolella on protektionismia lisäävä kauppapolitiikka. ”Odotamme mielenkiinnolla, miten keskiviikkona korkokokouksensa järjestävä Federal Reserve suhtautuu Trumpin viimeviikkoisiin edesottamuksiin. Joulukuun kokouksessaan keskuspankki pidättäytyi kommentoimasta politiikkaodotuksia, mutta nyt Trump on väläytellyt poliittista linjaansa, johon keskuspankkikin voi reagoida”, Inderes toteaa.
Inderes osakeanalyysi mallisalkku sijoittaminen osakkeet

Kommentoi
Ylös
>