Raaka-aineet

Onko nyt hyödykkeiden aika?

Hyödykkeet ovat hävinneet viime vuosina tuotoissa osakkeille. Isot institutionaaliset sijoittajat ovat kuitenkin nyt palaamassa tähän omaisuuslajiin, arvioi varainhoitoyhtiö Estlander & Partners.

Hyödykkeet ovat hävinneet viime vuosina tuotoissa osakkeille. Isot institutionaaliset sijoittajat ovat kuitenkin nyt palaamassa tähän omaisuuslajiin, arvioi varainhoitoyhtiö Estlander & Partners.

”Finanssikriisin jälkimainingeissa hyödykkeiden hinnat ovat tuottaneet suhteellisesti huonommin kuin osakkeet ja velkakirjat.”, Eslander & Partners toteaa blogissaan.

Syynä hyödykkeiden kehnoon menestykseen on esimerkiksi ylituotanto ja Kiinan talouskasvun hidastuminen. ”Kiina on yksi maailman suurimpia raaka-aineiden kuluttajia, joten sillä on merkittävä vaikutus raaka-ainemarkkinoihin. Vuoden 2016 aikana hyödykkeiden hinnat lähtivät viimeinkin nousuun”, varainhoitoyhtiö toteaa.

Makrotaloudessa on nyt kuitenkin selkeästi hyödykkeiden hintoja nostavia ajureita.

Viime vuoden alussa Kiina aloitti elvyttämistoimenpiteitä erityisesti infrastruktuuriprojektien osalta, Estlander & Partners muistuttaa. Myös Donald Trump on luvannut panostaa infrainvestointeihin presidenttikautensa alkaessa.

Lisäksi Kiina on myös leikannut hiilen tuotantoa. Tällä on suuri merkitys sillä, globaalista hiilentuotannosta Kiinalla on ollut 50 prosenttia. Loppuvuonna OPEC pääsi viimein yhteisymmärrykseen tuotannon rajoituksista.

”Täten hyödykkeet ovat syklisesti vahvemmassa markkinatilanteessa”, varainhoitoyhtiö summaa.

Estlander & Partners muistuttaa, että raaka-aineet ovat spekulatiivisia sijoituskohteita, joten arvonmuutokset saattavat olla nopeita ja syklisiä. Markkinoiden suurilla pelureilla on merkittävä vaikutus raaka-aineiden hintoihin.

”Isojen institutionaalisten sijoittajien palatessa kyseiseen omaisuusluokkaan, saattavat isotkin hinnanmuutokset olla mahdollisia. Tästä ensimmäiset merkit ovat jo näkyvissä.”

Varainhoitoyhtiön mukaan myös fundamentaaliset tekijät alkavat olla suotuisampia hyödykkeitä ajatellen.

”Hyödyketuotot eivät niinkään ole riippuvaisia talouskasvusta, vaan tärkein yksittäinen tekijä on kysynnän suhde tarjontaan. Hyödyketuotannossa kuvaavaa on tuotannon lyhyen aikavälin lisäämisen haastavuus. USA:n liuskeöljyn osalta puhutaan jopa 3-6 kuukaudesta. Monessa hyödykkeessä syklit ovat vielä huomattavasti pidempiä. Alhaisen talouskasvun vallitessa tyypillistä on ylituotanto eli tuottajat kasvattavat varastojaan ja painavat hintoja alas.”

”Kun kysyntä sitten talouden elpyessä kasvaa ja tuotanto on rajattu, kysyntä ohittaa lopulta tarjonnan. Varastot hupenevat ja hinnat nousevat”, Estlander & Partnes ennustaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös