Talouden trendit

Onko virtuaalivaluutta Onecoin suuri puhallus?

Onecoin on virtuaalinen kryptovaluutta, jonka kylkeen on rakennettu rahastuksen mahdollistava verkostomalli. Onecoinin lupaukset ovat kaatuneet kuin korttitalo.

Onecoin on Onecoin Ltd -nimisen yhtiön vuoden 2015 alusta lähtien markkinoima tuote, jonka yhtiö sanoo olevan kryptovaluutta. Yhtiön liiketoimintaa on koulutuspakettien myynti ja jakelu. Koulutus on e-kirja ja videomateriaalimuotoista.

Koulutuspaketin ostaja saa optioita kryptovaluutan louhimiseen, ja optioiden määrä riippuu ostetun paketin hinnasta. Toiminta perustuu verkostomarkkinointiin, sillä jäsenet voivat saada palkkioita suosittelemalla toimintaa muille. OneCoinia markkinoidaan kryptovaluuttana ja bitcoinin kilpailijana, ja sen markkinointi perustuu suuriin tuotto-odotuksiin.

Verkoston jäsenille hurjat tuottolupaukset

Oikea bittiraha ”louhitaan” käyttäjien omilla koneilla. OneCoinissa louhinnan tekevät yhtiön supertietokoneet, mutta jäsenet voivat ostaa niin sanottuja ”tokeneita” tulevia virtuaalikolikkoja vastaan. Louhinnalla käsitetään lähdekoodiin perustuvaa matemaattisten yhtälöiden ratkaisua, jonka tuloksena syntyy lohkoketju, joka vastaa yhtä onecoin-kolikkoa.

Onecoin verkostoon mukaan lähtijöille lupaillaan hulppeita tuottoja.

Ihmisille kerrotaan, että hyöty on sitä suurempi mitä aikaisemmassa vaiheessa verkostoon liitytään. Verkoston jäsen voi joko myydä bittirahan tokenit heti tai säästää ne ja odottaa, kunnes OneCoin listautuu pörssiin

OneCoinin toimintaa johdetaan Bulgariasta. KRP:n mukaan yhtiön pankkitilille on Suomesta maksettu huomattavia summia koulutuspaketeista. Paketit koostuvat yleisestä taloustiedosta, jota on helposti ja yleisesti saatavilla. OneCoin-yhtiö on ilmoittanut myyvänsä pelkästään talousalan koulutusta.

Kolikoiden louhinta tapahtuu julkisuudelta salassa, kunnes 50 prosenttia kolikoista on saatu synnytetyksi. Kun 70 prosenttia valuutasta on synnytetty, yleisölle julkistetaan onecoin-virtuaalirahan lähdekoodi, johon louhinta perustuu.

Keskusrikospoliisi on kiinnostunut Onecoin-toiminnasta

Marraskuussa 2015 Keskusrikospoliisi selvitti Onecoinin laillisuutta. KRP on kuultu asiassa Onecoinin edustajaa, Onecoin-koulutusta ostaneita henkilöitä sekä alan asiantuntijaa.

Myös Sisä-Suomen syyttäjänvirasto on tutustunut Keskusrikospoliisin tekemään selvitykseen. Tutkintamateriaalin perusteella se totesi, että sitä, liittyykö toimintaan rikos, voidaan luotettavasti arvioida vasta julkistamishetkellä, minkä piti tapahtua vuoden 2016 lopulla.

KRP:n mukaan esitutkinnan käynnistämiselle ei vuoden 2015 lopussa ollut edellytyksiä. KRP kertoi kuitenkin jatkavansa asiaan liittyvää tiedonhankintaa käyttäen hyväksi kotimaisia ja kansainvälisiä tiedonhankintakanavia.

Keskusrikospoliisi kehotti erityiseen varovaisuuteen tämän kaltaisten palveluiden hankinnassa, koska niihin liittyy vaikeasti ennakoitavia taloudellisia sekä rikosoikeudellisia riskejä. KRP:n käsityksen mukaan lupaukset ylisuurista tuotto-odotuksista eivät olleet realistisia.

Katteettomia lupauksia

Tietokirjailija Petteri Järvinen on seurannut Onecoinin tapahtumia jo pitemmän aikaa. Hänen mukaan Onecoin on byramidihuijaus. Pyramidihuijaus eli Ponzi-huijaus on laitonta rahankeräystä, joka toteutetaan ketjukirjeeseen tai verkostomarkkinointiin verrattavalla tavalla. Pyramidihuijauksen tarkoitus on kerätä rahaa myöhemmin verkostoon liittyviltä keräyksen alkuunpanijoille ja aiemmin verkostoon liittyneille.

Blogissaan Järvinen huomauttaa, että aikarajat Onecoinin lähdekoodin julkistukselle umpeutui 1.10.2016, kun vanha lohkoketju mitätöitiin. Jo tämä sinällään jo kiistaton merkki huijauksesta, Järvinen toteaa.

Myöskään luvattuja ”leikkipörssejä” eli Onecoinin kauppapaikkoja ei ole näkynyt, eivätkä jäsenet vieläkään pysty muuttamaan virtuaalista omaisuuttaan oikeaksi rahaksi. ”Konvertoiva Mastercard, joka veloittaisi suoraan Onecoin-tiliä, on unohdettu kokonaan”, Järvinen toteaa.

Onecoinin lupaukset ovat kaatuneet yksi toisensa jälkeen. Järvinen listaa blogissaan useita esimerkkejä toteutumattomista lupauksista.

Katso alla Ylen uutinen Onecoinista.

4 kommenttia
 • Onecoinin Suomen maajohtaja menettää kontrollinsa Korporaation haastattelussa.
  http://www.radiorock.fi/#!/post/557eac2ec3b76c03003778a9

 • Jari sanoo:

  Kyllä vaikuttaa suurelle puhallukselle. Kuinka löytyy näihin huijauksiin uskovia nykyään?

  • Uncommonprofits sanoo:

   Samaa minäkin ihmettelen. Sitten muistan katsoneeni tämän videon: https://www.youtube.com/watch?v=1RSRF05BIgw
   Meininki on kuin jossain kultti-herätysliikkeen kokouksissa. Kansa hurraa ja puhuja saapuu paikalle Eye of the tigerin tahdissa. Jo pelkästään intron perusteella pysyisin kaukana koko jutusta.

 • Ari sanoo:

  ”Onecoin on virtuaalinen kryptovaluutta” lause johtaa heti harhaan, sillä Onecoin ei ole todistanut olevansa sellainen väitteistä huolimatta. Tuon voisi korjata muotoon ”Onecoin väittää olevansa kryptovaluutta”

 • Ylös
  >