Oma talous

Yhä useampi suomalainen vakavassa velkakierteessä

Takuusäätiön maksuttomaan neuvontanumeroon Velkalinjaan tuli viime vuonna yli 40 000 soittoa. Soitot lisääntyivät edellisestä vuodesta peräti 50 prosenttia.

Ihmiset yrittävät saada apua rahahuoliinsa, mutta palvelut eivät riitä tai kohtaa avuntarvitsijoita, Takuusäätiö kertoo tiedotteessaan.

Takuusäätiön saaman palautteen perusteella osa Velkalinjalle soittaneista luovuttaa. Vaarana on, ettei apua haeta myöskään muualta. Kolmasosa linjalle päässeistä soittajista ei ole tietoisia kunnan maksuttomasta talous- ja velkavelkaneuvonnasta. Neljä kymmenestä sanoo, ettei halua tai ei ole saanut aikaiseksi hakeutua neuvontaan.

Velkalinjan soitot ovat vain jäävuorenhuippu.

Takuusäätiön mukaan sadoilla tuhansilla suomalaisilla on maksuhäiriömerkintä ja vielä useampi on ulosotossa. Valtaosa Velkalinjalle soittaneista on jo vakavassa velkakierteessä. Kulutusluottoa ja laskurästejä on keskimäärin peräti noin 25 500 euroa. Summa on järkyttävän suuri.

Takuusäätiön mukaan maksuongelmissa tai velkakierteessä olevia ihmisiä voitaisiin tavoittaa ja auttaa nykyistä enemmän ottamalla raha-asiat puheeksi kaikissa niissä tilanteissa, joissa heitä kohdataan.

Mahdollisista talousvaikeuksista pitäisi tiedustella esimerkiksi sairaalan sosiaalityössä ja työttömien palveluissa. Seitsemällä kymmenestä soittajista velkaantuminen liittyy sairastamiseen, eroon tai tulojen pienenemiseen tavallisimmin työttömyyden tai yritystoiminnan vuoksi.

Takuusäätiön mukaan ihmiset ottavat kalliita luottoja tavallisesti jonkin arjen hankalan tilanteen ratkaisemiseksi. Velanoton helppo saatavuus houkuttele ratkaisemaan ongelman nopeasti luotolla eikä muita vaihtoehtoja mietitä, koska elämäntilanne on vaikea, rahantarve yllättää tai heillä ei ole riittävää talousosaamista.

Liian helpon luoton saaminen tai muut liiallisen velanoton rajoittamistoimet eivät yksin auta. Takuusäätiön mukaan tarvitaan kulttuurinmuutosta, jossa niin ammattilaiset kuin myös ihmiset keskenään puhuvat kulutuksesta, rahankäytöstä ja toimeentulo-ongelmista luontevasti ilman moralisointia.

1 kommentti

1 kommentti

 1. Avatar

  Urbaani Vuokranantaja

  16.1.2017 at 13:53

  Tälle velkaantumisasialle ei voi enää ummistaa silmiään.

  “Seitsemällä kymmenestä soittajista velkaantuminen liittyy sairastamiseen, eroon tai tulojen pienenemiseen tavallisimmin työttömyyden tai yritystoiminnan vuoksi.” Nuo edellä mainitut asiat ovat omassa toimessani vuokranantajana täysin samat maksamattomiin vuokriin.

  Syyt tähän tilanteeseen velkaantumisen suhteen ovat monisyiset, tämän viestikentän tila ei taida riitä sen avaamiseen tällä kertaa :).

  Kannustaisin kaikkia kotitalouksia tekemään stressitestin ja analysoimaan tulokset.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös