Asunnot ja kiinteistöt

Asuntosijoittaja, älä hötkyile

Postiluukusta kolahtaa säännöllisesti Seligsonin katsaukset. Yhtiötä tuntemattomille kerrottakoon, että kyseessä on suomalainen indeksisijoittamisen uranuurtaja. Arvopaperisijoittamisen maailmassa Seligson on virkistävä poikkeus; he tunnustavat avoimesti sen, minkä kaikki alan toimijat tietävät: Kukaan ei tiedä, mihin suuntaan markkinat huomenna tai ensi vuonna ovat menossa. Siksi he kannustavat sijoittajaa pitkäjänteisyyteen ja sijoittamaan oma riskinsietokyky huomioiden – niin, että sijoittaja nukkuu yönsä hyvin myös huonompina aikoina.

Pääasiassa sijoittamisesta uutisoidaan klikkijournalismille tyypilliseen tapaan nopeista voitoista ja helposta rahasta. Asuntosijoittamisessa on se kiitollinen puoli, että sijoituskohteen luonteesta johtuen kaupankäynti on työläämpää ja hitaampaa, mikä ei edesauta nopeiden päätösten toteuttamista. Toinen asuntosijoittamisen hyvä puoli on, ettei sijoitusasunnon päivän arvoa voi tarkistaa minä hetkenä hyvänsä tietokoneelta. Vaikka arvo jossain vaiheessa laskisikin, on sijoittaja monessa tilanteessa tietämätön tilanteesta – pääsääntöisesti tämä on hyvä asia.

On kuitenkin kolme asiaa, jotka edellyttävät asuntosijoittajalta ripeää toimintaa:

  1. Vahtiviestin kautta tulee kohde, joka nopean analyysin perusteella täyttää asettamasi tavoitteet: Selvitä nopeasti mahdolliset askarruttavat asiat esimerkiksi soittamalla välittäjälle, isännöitsijälle tai hallituksen puheenjohtajalle. Mikäli kaikki täsmää, pyri käymään asunnolla tai jos se ei ole mahdollista, tee tarjous yksin tein.
  2. Vuokralainen irtisanoo vuokrasopimuksensa: Parhaassa tapauksessa sinulla on kuvat kohteesta tallessa koneella tai pilvipalvelussa, jolloin pääset tekemään asunnosta saman tien vuokrailmoituksen ja etsimään asuntoon uutta asukasta. Nopealla toiminnalla minimoit tyhjät kuukaudet.
  3. Vuokralainen ottaa yhteyttä kysyäkseen tai ilmoittaakseen epäkohdasta: Hyvää asiakaspalvelua on vastata asukkaalle ripeästi ja hoitaa asia nopeasti kuntoon.

Yllä olevia ei kuitenkaan pidä sekoittaa hötkyilyyn, vaan ennen näitä toimia on jo tehty päätös sijoittamisesta ja valitusta strategiasta ja näiden harkittujen päätösten seuraus on ajoittainen nopea toiminta.

Aina välillä mekin tempaudumme mukaan pohtimaan tulevaa hintakehitystä ja talouden menoa. Sehän voi olla sopivassa porukassa mukavaa ajanvietettä. Pitkäjänteisiä sijoituspäätöksiä pelkästään sen varaan ei kuitenkaan voi rakentaa. Todelliset sijoituspäätökset tulee pohjautua omaan taloudelliseen tilanteeseen, riskeihin varautumiseen ja pohdittuun sijoitusstrategiaan sekä markkinatuntemukseen. Näitä on hyvä täydentää mm. väestönkasvuun, muuttoliikkeeseen ja kaupunkien kaavoitukseen liittyvällä informaatiolla.

Joonas Orava ja Olli Turunen ovat aktiivisia asuntosijoittajia. He ovat kirjoittaneet vuonna 2013 ilmestyneen asuntosijoittamista käsittelevän kirjan nimeltä Osta, vuokraa, vaurastu (Talentum) ja kirjoittavat kaksi kertaa kuussa julkaistavaa blogia www.ostavuokraavaurastu.com -sivustolla.

Osta, vuokraa, vaurastu asuntosijoittaminen kirja

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös