Makrotalous

Kreikka jälleen matkalla velkakriisiin – onko euroero yhä lähempänä?

Kreikka on taas kassa tyhjänä umpikujassa ja ainoa ratkaisu umpikujaan näyttää olevan Grexit, eli Kreikan euroero.

IMF:n mukaan Kreikan on nykymenolla turha haaveilla velkakestävyydestä, sillä se ennustaa valtion velkaisuuden suhdelukujen heikkenevät vuoteen 2060 asti vähitellen kasvavalla voimalla ja sen jälkeen ”räjähdysmäisesti”.

”Jää enää juuri ja juuri raportin rivien väleihin, että Kreikan olisi jo kriisin alussa kannattanut erota eurosta”, kirjoittaa Taloussanomien erikoistoimittaja Jan Hurri.

Kriittinen hetki Kreikalle koittaa ensi heinäkuussa, jolloin erääntyvät noin seitsemän miljardin euron lainojen lyhennykset ja korot. Kreikan valtion kassa ammottaa tyhjyyttään, eikä maa pysty selviytymään heinäkuun maksuistaan.

Hurrin mukaan Kreikan valtio voi näillä näkymin saada uutta rahoitusta vanhojen velkojensa maksamiseen tai muihinkaan rahan tarpeisiinsa vain Euroopan pysyvän vakausmekanismin (EVM) tukirahoitusluukulta.

EVM:n rahoitusta takaavIen euromaiden tulisi kuitenkin hyväksyä kaikki uudet lainaerät.

Hurrin mukaan Saksa ja joukko muita euromaita on parlamenteissaan hyväksynyt osallistumisen Kreikka-kolmoseen vain sillä ehdolla, että IMF osallistuu uuteen rahoitukseen samalla noin yhden kolmasosan osuudella kuin kahteen aiempaan rahoitusohjelmaan.

Toistaiseksi IMF ei ole lainannut uutta rahaa, mutta sen sijaan se on perinyt takaisin aiempien rahoitusohjelmien saataviaan. ”IMF on ilmoittanut ottavansa kyllä osaa Kreikan kolmanteenkin rahoitusohjelmaan, mutta vain sillä ehdolla, että euromaat ensin keventävät Kreikan velkataakkaa vanhojen velkojen tuntuvilla leikkauksilla”, Hurri toteaa.

Kreikan tilanteesta on Hurrin mukaan syntymässä pattitilanne IMF:n ja euromaiden välillä.

IMF tuskin suostuu rahoittamaan konkurssikypsäksi arvioimaansa Kreikkaa ennen kuin Saksa ja muut euromaat leikkaavat tämän velkataakkaa. ”Rahasto vetoaa entistä tinkimättömämmin omiin rahoitustuen ohjeisiinsa. Niiden mukaan se voi myöntää kriisirahoitusta vain sellaiselle maalle, jonka se uskoo ennen pitkää saavuttavan velkakestävyyden. Sen sijaan se ei osallistu toivottomien tapausten rahoittamiseen.”

Hurrin mukaan Saksa tuskin taipuu velkaleikkauksiin ainakaan ennen kuin maan syyskuussa pidettävät liittopäivävaalit on pidetty. Eikä se hyväksyne uusia lainaeriä ilman IMF:n osallistumista.

”Tämän pattitilanne näyttää mahdottomalta, mutta on siihen mahdollisiakin ratkaisuja. Yhdellä mahdollisella ratkaisulla on jopa lempinimi. Se on Grexit”, Hurri toteaa.

Kommentoi
Ylös
>