Strategiat

Osakkeet tuottavat paremmin kuin joukkolainat – tosiasia vai pelkkä myytti?

sijoittaminen, osakkeet, rahastot, osakesijoittaminen, rahastosijoittaminen, säästäminen, talous, etf, talouspolitiikka, markkina-analyysit, markkinat, makrotalous, salkunrakentaja,

Osakkeet ovat joukkolainoja riskisempi sijoituskohde ja siksi niiden odotetaan pitkällä aikavälillä tuottavan enemmän. Näin siis teoriassa.

Vaikka joukkolainat eli joukkolainat ovat osakeantien ohella keskeinen yritysten toiminnan rahoitusmuoto, ovat ne erityisesti piensijoittajille melko tuntematon sijoitusmuoto.  Yksi syy tähän voi olla se, että joukkolainoilla myös harvoin käydään kauppaa yhdellä markkinapaikalla pörssissä kuten osakkeilla, vaan yleensä kaupankäynti tapahtuu pankkien kautta.

Joukkolainat tunnetaan myös nimellä joukkovelkakirjalainat, JVK-lainat tai bondit.  Ne ovat yritysten (yrityslainat) tai valtion (valtionlainat) liikkeelle laskemia velkakirjoja, joiden haltijalla on oikeus lainaehdoissa määriteltyihin kuponkimaksuihin sekä pääoman palautukseen eräpäivänä. Kuponkimaksut ovat liikkeellelaskijan lainastaan maksama korko.

Joukkolainan ostaja siis lainaa yritykselle rahaa mutta ottaa samalla riskin siitä, että liikkeellelaskija eli lainanottaja ei kykene suoriutumaan maksuvelvoitteistaan.

On varsin yleinen käsitys että yrityslainat ja varsinkin valtionlainat tuottavat osakemarkkinoita heikommin.

Osakkeiden tuotto-odotus on suuremman riskin takia yleensä korkeampi. Tämä johtuu siitä, että yrityksen konkurssitilanteessa joukkolainasijoittaja on aina osakkeenomistajaa paremmassa konkurssipesän varoja jaettaessa. Tästä riskistä johtuen osakesijoittajat odottavat sijoitukselleen suurempaa tuottoa.

Myös osakkeiden volatiliteetti eli arvonvaihtelu on yleensä myös huomattavasti joukkolainasijoituksia suurempaa, minkä takia sijoittajat odottavat osakkeilta parempaa tuottoa kuin joukkolainoilta.

Osakkeiden korkeampi tuotto ei kuitenkaan ole kiveen hakattu tosiasia.

Viimeisen vajaan parinkymmenen vuoden aikana Euroopassa joukkolainasijoittaja on keskimäärin menestynyt osakesijoittajaa paremmin, toteaa Nordea artikkelissaan.

Nordean artikkelissa on varsin havainnollinen kuvaaja. Siinä verrataan eurooppalaisen Euro Stoxx 50 -tuottoindeksin (sisältää osingot) sekä BBB-luokiteltujen (Investment Grade, eli vakavaraisiksi luokiteltujen yrityslainojen riskisempi pää) ja Investment Grade -luokiteltujen yrityslainojen (kaikki Investment Grade -luokitellut) kumulatiivisia tuottoja. Yrityslainat sisältävät siis sekä kuponkituotot että arvonnousun.

Sekä BBB- että Investment Grade -luokkien yrityslainojen kumulatiiviset tuotot ovat lyöneet osaketuotot häkellyttävän selvästi.

”Siinä, missä osakemarkkinat ovat heiluneet IT-kuplan, finanssikriisin ja eurokriisin aallokossa voimakkaastikin, ovat hyvin luokitellut yrityslainat tarjonneet tasaista tuottoa vuodesta toiseen. Erityisesti finanssikriisin jälkeen myös jatkuva yleisen korkotason lasku on vauhdittanut joukkolainojen tuottoja”, Nordea toteaa.

Joukkolainojen tuotto on siis ollut sekä korkeampi että tasaisempi kuin osakkeiden. Täytyy kuitenkin muistaa että kuvaajassa verrattiin vain yhden markkinan tilannetta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös