Oma talous

Sähkön kilpailutus voi tuoda huomattavia säästöjä

Harvat kotitaloudet kilpailuttavat sähkösopimuksiaan, vaikka se voi tuoda merkittäviä säästöjä sähkölaskuun.

Sähköenergian osuus sähköntoimituksesta on mahdollista kilpailuttaa. Kilpailutuksella voi kuluttaja vaikuttaa maksamansa sähköenergian hintaan ja käyttämänsä sähkön alkuperään.

Sähkösopimuksen voi kilpailuttaa uudestaan ilman rajoituksia, muistuttaa Energiavirasto. Kannattaa kuitenkin huomioida, että mikäli vanha sähkönmyyntisopimuksesi on määräaikainen eikä sopimuskausi ole vielä päättynyt, sähkönmyyjää ei voi vaihtaa ilman painavaa syytä. Määräaikainen sopimus sitoo lähtökohtaisesti molempia osapuolia sopimuskauden ajan.

Kuitenkin peräti 65 prosenttia sähkösopimuksista on toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia, eli kilpailuttaminen olisi useimmissa tapauksissa mahdollista. Energiaviraston arvion mukaan noin neljäsosa sähkön vähittäismyyntisopimuksista on määräaikaisia.

Asunto-osakeyhtiö tai kiinteistö, jolla on mahdollisuus mitata sähkön kulutus yhdestä pisteestä, voi myös hankkia sähköenergiansa yhteisostona.

Savon Sanomien mukaan kotitalous voi säästää helposti 50–200 euroa, kun kilpailuttaa sähköenergian hinnan.

Sähkön toimittajia kuitenkin vaihdetaan harvoin, eli kilpailuttaminen ei ole kovin yleistä. Johtaja Antti Paananen Energiavirastosta kertoo Savon Sanomille, että 11,4 prosenttia sähkönkäyttäjistä vaihtoi sähkön toimittajaa vuonna 2015. Viime vuoden lukua ei ole vielä saatavissa.

Paanasen mukaan kotitaloudet, joissa on sähkölämmitys, kilpailuttavat sähköä hanakammin kuin vaikkapa kaukolämmöllä lämpiävissä kerrostaloissa asuvat.

Energiaviraston lukujen mukaan kilpailuttaminen on kuitenkin lisääntynyt, sillä vuonna 2000 sähkön toimittajaa vaihtoi vain neljä prosenttia kuluttajista.

Energiavirasto ylläpitää sähkön hintatietopalvelua www.sahkonhinta.fi, missä on helppo vertailla eri sähkösopimustuotteita käyttöpaikan mukaan. Hintavertailun tekemiseen tarvittavat tiedot löytyvät vanhasta sähkölaskusta.

Hintatietopalvelu etsii annettujen hakuehtojen mukaan sopivia sähkötuotteita. Klikkaamalla tuoteniemeä voi katsoa tarkemmat tuotetiedot ja palvelusta saa myös näkyville sähkönmyyjän yhteystiedot.

Sähkön hinnan kilpailutuksen voi toteuttaa helposti SähköMittari-palvelussa.

Palvelun käyttö on hyvin helppoa. Pääsivun lomakkeelle syötetään perustiedot ja palvelu etsii parhaat sähkösopimukset useiden sähköyhtiöiden joukosta. Käyttäjä voi myös klikata vain Jatka -nappia jolloin SähköMittari listaa sähkötarjoukset.

 

1 kommentti

1 kommentti

  1. Avatar

    Nauraa partaansa

    1.2.2020 at 21:28

    Voisiko sähkön siirron kilpailuttaa ei se sähkö kallista ole mutta ne siirrot mukamas

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös