Asunnot ja kiinteistöt

Asuntomarkkinat siirtyvät epävarmuuden aikaan

Asuntomarkkinoille on tullut uusia ja yllättäviäkin muutoksia.

Uusia asuntoja rakennetaan nyt historiallisen paljon. Viime vuonna aloitettiin 37 000 uuden asunnon rakentaminen, kun vuonna 2014 luku oli vain 25 000 asuntoa. Kasvua on parissa vuodessa tullut siis liki 50 prosenttia, toteaa Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus Hypon uusimmassa asuntomarkkinakatsauksessa.

Rakennusbuumi lisää asuntomarkkinoiden alueellisia eroja.

”Uusien asuntojen tulva tuntuu kasvukeskuksissa, kun samalla kyläkaupunkien ja syrjäseutujen haasteet syvenevät”, Brotherus toteaa.

Alla oleva Rakennusteollisuus RT:n laatima kuvaaja kertoo varsin selvästi, kuinka vahvasti asuntotuotanto on viime vuosina keskittynyt kerrostaloasuntoihin.

asuntotuotanto talotyypeittäin asunnot asuminen

Uusi piirre asuntomarkkinoilla on myös sijoittajien ryntäys asuntomarkkinoille. Sijoittajien suuri määrä synnyttää tulpan asuntokaupan verenkiertoon, Brotherus väittää.

Normaalisiti pienten asuntojen kaupat lisäävät asuntojen kysyntää laajemminkin. Ensiasunnonostaja hankkii pienen asunnon pariksi vuodeksi, kunnes siirtyy suurempaan ja myy vanhan pois.

Nyt sijoittajien ryntääminen pienten asuntojen markkinoille uhkaa luoda tulpan asuntojen vaihtoketjuun. Sijoittajat nimittäin pitävät kohteita taskussa niin kauan kuin excel-näyttää vihreää, pääekonomisti päättelee.

”Vuoden 2008 jälkeen pienet asunnot ovat päätyneet sijoittajien syliin. Kuvainnollisesti sijoittajat ovat ängenneet omistusasuntopolun ensimmäiselle askelmalle ja syrjäyttäneet ensiasunnonostosta haaveilevat.”

Hyppy seuraavalle pykälälle on Brotheruksen mukaan nyt monelle nuorelle turhan pitkä. ”Kysytyn kaltaista uudistuotantoa tarvitaankin tuntuvasti, sijoittajien silittelyä ei enää.”

Yksi uusi uhka kaupunkien asuntomarkkinoille aiheutuu opiskelijoiden siirtymisestä asumistuen piiriin.

”Muutos tuo yksinasuvalle opiskelijalle lisätukea, joka valuu vääjäämättä yksiöiden hintoihin ja vuokriin. Sen sijaan opiskelijapariskuntien tienestit tippuvat, sillä puolison tulot rokottavat tukea”, pääekonomisti toteaa.

Kyseessä on parisuhteiden jättimäinen kannustinloukku, Brotherus väittää.

Tukijärjestelmän muutos rahoitetaan leikkaamalla asumistukea pk-seudun ulkopuolella, mikä entisestään lisää asuntomarkkinoiden alueellisia eroja.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös