Uusia asuntoja rakennetaan nyt historiallisen paljon. Viime vuonna aloitettiin 37 000 uuden asunnon rakentaminen, kun vuonna 2014 luku oli vain 25 000 asuntoa. Kasvua on parissa vuodessa tullut siis liki 50 prosenttia, toteaa Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus Hypon uusimmassa asuntomarkkinakatsauksessa.
Rakennusbuumi lisää asuntomarkkinoiden alueellisia eroja.
”Uusien asuntojen tulva tuntuu kasvukeskuksissa, kun samalla kyläkaupunkien ja syrjäseutujen haasteet syvenevät”, Brotherus toteaa.
Alla oleva Rakennusteollisuus RT:n laatima kuvaaja kertoo varsin selvästi, kuinka vahvasti asuntotuotanto on viime vuosina keskittynyt kerrostaloasuntoihin.
Uusi piirre asuntomarkkinoilla on myös sijoittajien ryntäys asuntomarkkinoille. Sijoittajien suuri määrä synnyttää tulpan asuntokaupan verenkiertoon, Brotherus väittää.
Normaalisiti pienten asuntojen kaupat lisäävät asuntojen kysyntää laajemminkin. Ensiasunnonostaja hankkii pienen asunnon pariksi vuodeksi, kunnes siirtyy suurempaan ja myy vanhan pois.
Nyt sijoittajien ryntääminen pienten asuntojen markkinoille uhkaa luoda tulpan asuntojen vaihtoketjuun. Sijoittajat nimittäin pitävät kohteita taskussa niin kauan kuin excel-näyttää vihreää, pääekonomisti päättelee.
”Vuoden 2008 jälkeen pienet asunnot ovat päätyneet sijoittajien syliin. Kuvainnollisesti sijoittajat ovat ängenneet omistusasuntopolun ensimmäiselle askelmalle ja syrjäyttäneet ensiasunnonostosta haaveilevat.”
Hyppy seuraavalle pykälälle on Brotheruksen mukaan nyt monelle nuorelle turhan pitkä. ”Kysytyn kaltaista uudistuotantoa tarvitaankin tuntuvasti, sijoittajien silittelyä ei enää.”
Yksi uusi uhka kaupunkien asuntomarkkinoille aiheutuu opiskelijoiden siirtymisestä asumistuen piiriin.
”Muutos tuo yksinasuvalle opiskelijalle lisätukea, joka valuu vääjäämättä yksiöiden hintoihin ja vuokriin. Sen sijaan opiskelijapariskuntien tienestit tippuvat, sillä puolison tulot rokottavat tukea”, pääekonomisti toteaa.
Kyseessä on parisuhteiden jättimäinen kannustinloukku, Brotherus väittää.
Tukijärjestelmän muutos rahoitetaan leikkaamalla asumistukea pk-seudun ulkopuolella, mikä entisestään lisää asuntomarkkinoiden alueellisia eroja.
”Asuntolainoja myöntävänä Hypo toki ajaa asiaansa puolustamalla vapaita asuntomarkkinoita ja uusia asuinalueita” https://t.co/uczL31YQCK
— Juhana Brotherus (@JuhanaBrotherus) 4. maaliskuuta 2017