Makrotalous

FIM: Rahapolitiikka pysyy löysänä

Sijoituspalvelutalo FIM uskoo keskuspankkien pitävän rahapolitiikan löysänä. Mitä tämä tarkoittaa korkojen kehityksen kannalta?

Yhdysvaltain keskuspankki Fed nosti odotetusti 15.3. pitämässään kokouksessa ohjauskorkoaan 0,25 prosenttiyksikköä. Koronnosto ei oikeastaan tuntunut rahapolitiikan kiristämiseltä ollenkaan, arvioi FIM katsauksessaan. Itseasiassa kävi juuri päinvastoin, pitkät korot laskivat ja dollari heikkeni.

Miksi markkinat reagoivat näin yllättävästi?

”Syynä tähän oli Fedin maalaama markkinoiden ennakkoarvioita hitaampi koronnostojen tahti. Fed arvioi, että niin sanottu neutraali korkotaso, jolloin talous kasvaa pitkän ajan keskiarvovauhtia ja inflaatio pysyy vakaana, on verrattain alhainen ja että nykyinen ohjauskorko ei ole kovin kaukana tästä tasosta”, FIM toteaa.

FIM:n mukaan Fed ei myöskään näytä ennakoivan merkittäviä finanssipoliittisia toimenpiteitä. ”Fed ei siis odota kuluttajahintojen nousun nopeaa kiihtymistä. Tällöin on syytä uskoa, että myös yleiset paineet koron nousulle ovat rajallisia.”

Piristyneestä talouskehityksestä huolimatta inflaatio pysyttelee myös euroalueella verrattain hitaana. FIM:n mukaan Euroopan keskuspankin rahapolitiikka säilyy löysänä ja lyhyet korot alhaalla vielä pitkään.

”Pitkiin korkoihin kohdistuu nousupaineita vahvistuvan talouskasvun takia, joten uskomme USA:n ja Saksan 10-vuotisten lainojen ennätyksellisen leveäksi muodostuneen korkoeron kaventuvan. Tässä ympäristössä USA:n dollari ei helposti pääse vahvistumaan suhteessa euroon.”

Alhaalla pysyvä korko yhdistettynä suhdanneindikaattoreiden suotuisaan kehitykseen antaa varsin myönteisen kuvan maailmantalouden lähiajan näkymistä.

FIM:n mukaan euroalueen talouden ennakoivat indikaattorit ovat korkeimmillaan sitten vuoden 2011. ”Suhtaudumme optimistisesti euroalueen talousnäkymiin ja näemme, että positiiviset talousyllätykset voivat jatkua. Maailmantalous saa tällä hetkellä vauhtia teollisuustuotannon piristymisestä. Eurooppalaiset yritykset tyypillisesti hyötyvät tämän kaltaisesta kehityksestä.”

Kommentoi
Ylös
>