Oma talous

Maksatko luottokorttilaskusi fiksusti?

Luottokortti tuo fiksusti käytettynä tarvittavaa joustoa arjen elämiseen, varsinkin silloin, kun rahat ovat tiukilla, mutta palkka ei ole vielä  tullut tilille. Tarvittavia ostoksia voi tällöin maksaa luottokortilla – useimmat luottokorttiyhtiöt tarjoavat nimittäin keskimäärin 30 päivän korottoman maksuajan luottokorttilaskulle.

Mikäli haluat hyödyntää vain luottokorttisi maksuaikaominaisuutta etkä käyttää korollista luottoa, muista maksaa lasku kokonaisuudessaan ennen eräpäivää. Luottokortti tarjoaa myös etuja, joita ei esimerkiksi normaalilla pankkikortilla ole mahdollista saada. Tällaisia etuja voivat olla esimerkiksi tuotevakuutusturva tai matkavakuutus sekä tietysti luoton mahdollisuus.

Miten luottokortin maksuaika toimii?

Useimmat luottokorttiyhtiöt tarjoavat keskimäärin 30 päivän korottoman maksuajan ostoksille, mutta miten tämä toimii käytännössä?

Esimerkki:

Olet ostanut uuden pesukoneen huhtikuun ensimmäisenä päivänä. Luottokorttilaskusi eräpäivä on palkkapäiväsi, eli 15. päivä ja laskutuskautesi on 25.3 – 26.4. Maksat pesukoneen luottokortilla tuoteturvavakuutuksen sekä korottoman maksuajan takia, sillä tiedät että toukokuussa saat enemmän palkkaa ylityökorvauksen muodossa.

Maksamalla pesukoneen luottokortilla saat ns. ilmaista lainaa vähintään 30 päiväksi ja sinun ei tarvitse kuluttaa huhtikuun palkkaa pesukoneen ostoon, sillä lasku erääntyy vasta toukokuussa. Saat siis korotonta maksuaikaa 15.5 asti, mikä on tässä tapauksessa jopa 45 päivää!

1.4 ostat pesukoneen

15.4 eräpäivä maaliskuun laskuille

26.4 laskutuskausi vaihtuu (tämän päivän jälkeen ostetut tuotteet laskutetaan kesäkuussa)

15.5 eräpäivä huhtikuun ostoksille (mukaan lukien pesukoneelle)

Huom! Jos ostat pesukoneen vasta 26.4, tulee se silti maksaa 15.5 eli laskutuskauden viimeisenä päivänä. Jos ostaisit pesukoneen 27.4, lasku erääntyy vasta 15. kesäkuuta. Näin saisit maksimaalisen korottoman maksuajan. Kannattaa siis tarkistaa oman luottokortin laskutuskausi, niin voit optimoida korottoman maksuajan mahdollisimman pitkäksi.

Miten luottokorttilasku kannattaa maksaa?

Luottokorttia hankkiessa saa asiakas yleensä valita haluamansa minimilyhennysprosentin, esimerkiksi 3-100 prosentin väliltä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että mikäli esimerkiksi luotolta on käytetty 500 euroa ja minimilyhennysprosentti on 10 %, täytyy luottokorttivelkaa lyhentää vähintään 50 euroa laskun eräpäivänä.

Paras vaihtoehto on kuitenkin maksaa mahdollisuuksien mukaan koko käytetty summa pois kerralla. Jos se ei kuitenkaan onnistu, kannattaa luottoa maksaa pois niin paljon kuin budjetti antaa periksi.

Luottokorttilaskun saapuessa kotiin laskusta usein huomataan vain minimilyhennysmäärä, ei kokonaissaatavien summaa. Kokonaissaatavilla tarkoitetaan sitä summaa, jonka tosiasiassa on käyttänyt luotolta, ja joka on kannattavinta maksaa kokonaisuudessaan pois, jotta luottokoron maksamiselta vältytään. Yllä olevassa esimerkkitapauksessa kokonaissaatavat ovat 500 euroa ja minimilyhennyserä 50 euroa. Mikäli maksetaan minimilyhennysprosentin mukaan laskettu 50 euroa, jää luottokorttivelkaa eräpäivän jälkeen 450 euroa, josta kertyy luottokorkoa.

Ylimääräinen lyhennys?

Useimmat pankit tarjoavat mahdollisuutta lyhentää luottokorttivelkaa aina oman budjetin mukaan myös eräpäivän ulkopuolella. Luottokortin velkoja voi lyhentää haluamallaan summalla milloin tahansa, kunhan käyttää luottokorttilaskussa tullutta samaa viitenumeroa jokaisella maksukerralla.

Lue lisää: Kannattaako maksuvapaa kuukausi luottokortissa? 

Tällä tavalla voit esimerkiksi nettishoppailun jälkeen siirtää käyttämäsi rahat suoraan luottokorttitilille, jolloin varmistat, ettet tuhlaa yli budjettisi. Näin saat kaksi kärpästä samalla iskulla, sillä saat luottokortin tarjoamat edut, kuten tuoteturvavakuutuksen ostamillesi tuotteille, mutta samalla varmistat, ettet tuhlaa luottokortilla yli todellisten varojesi.

Vinkki: voit myös tarvittaessa siirtää luottokortillesi samalla tekniikalla ns. ylimääräistä luottoa. Esimerkiksi jos luottorajasi on 1 000 €, mutta haluaisit ostaa 1 200 € maksavan tietokoneen luottokortilla sen tarjoaman tuoteturvavakuutuksen takia, voit tällöin siirtää luottokortillesi ylimääräistä rahaa 200 € ja täten kasvattaa luottorajaasi kattamaan 1 200 euron tietokoneostoksen.

Mikäli et tiedä onko ylimääräinen lyhennys mahdollista, niin voit ottaa yhteyttä pankkiisi ja kysyä tästä mahdollisuudesta. Luottokorttien tarjoajilla voi olla käytössä erilaisia menetelmiä, joten kannattaa varmistaa, kuinka lyhennykset toimivat juuri sinun luottokorttisi kohdalla.

Luottokorttien ominaisuudet ja kustannukset vaihtelevat voivat vaihdella suurestikin, joten kannattaa vertailla eri luottokorttien ehtoja, korkoja ja ominaisuuksia.

 

Julkaistu alunperin VertaaEnsin.fi blogissa

Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää SalkunRakentajan markkinointikumppanin sivuille linkkejä, joiden perusteella SalkunRakentaja-sivusto voi saada korvauksia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös