Raaka-aineet

Öljyn hinta alamaissa – tässä syyt

öljy brent-laatu hinta

Öljyn hinta on lähtenyt maaliskuussa selvään laskuun. Brent-laadun hinta on laskenut noin 10 prosenttia viime viikkoina.

Nordea löytää öljyn hinnanlaskulle neljä selittävää tekijää.

Yksi raakaöljyn hintaa painava tekijät on raakaöljyn varastotilanne. ”OECD‐maissa öljyvarastot ovat kasvaneet jo vuodesta 2015 lähtien. Varastojen kasvattaminen on ollut varmasti järkevää, kun öljyn hinta on ollut pari viime vuotta varsin edullinen. Viimeisimmän International Energy Agencyn (IEA) raportin mukaan varastoja kerrytettiin vahvasti erityisesti USA:ssa ja Euroopassa myös tämän vuoden tammikuussa”, Nordea toteaa viikkokatsauksessaan.

Toinen öljyn hintaa painava seikka on markkinoiden epäilys viime marraskuussa solmitun öljyntuottajamaiden järjestö OPEC:in masinoiman tuotannonrajoitussopimuksen pitävyydestä. Nordean mukaan markkinaosapuolet eivät ole varmoja, jatkuuko sopimus nykyisen erääntyessä kesäkuussa. ”Julkisuudessa on esiintynyt ristiriitaisia viestejä asian tiimoilta.”

Kolmas tekijä on Pohjois‐Amerikan tuottajien lisääntyvä aktiivisuus.

”Raakaöljyn hinnan nousu on lisännyt tuotantomahdollisuuksia tekemällä vanhojen ja uusien lähteiden käyttöönoton aiempaa kannattavammaksi. Myös öljyntuottajayhtiöiden rahoitusmahdollisuudet ovat parantuneet. Tuotannossa olevien porausreikien määrä onkin kasvanut USA:ssa jo usean kuukauden ajan”, Nordea toteaa.

Neljäs hintatekijä on puhtaasti kausiluonteinen. Nordean mukaan kevät on yleensä jalostamoilla huoltoseisokkien aikaa, mikä pienentää niiden raakaöljyn tarvetta.

Tällä hetkellä öljyn kysyntä ja tarjonta vaikuttavat olevan kohtuullisen hyvässä tasapainossa, Nordea uskoo.

Uutta säpinää öljymarkkinoille saattaa kuitenkin tulla, mikäli öljyntuottajamaiden tuotantorajoitukset eivät pidä. Nordean mukaan sijoittajien takaraivossa painaa yhä vuoden takaiset tapahtumat, jolloin öljyn hinta laski voimakkaasti painaen osakkeet alamäkeen.

”Öljyn hinnan uusi lasku olisi mahdollista, jos tarjontaa ei saada pidettyä kurissa”, pankki toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös