Sijoittajan verotus

Tiesitkö tämän? Näin perintö- ja lahjaverotus keveni vuoden alusta

Perintö- ja lahjaverotukseen tuli muutoksia vuoden 2017 alusta. Lapsille voi nyt säästää aiempaa enemmän verottomasti.

Perintö- ja lahjaverotusta kevennettiin veroasteikkojen kaikissa portaissa. Lahjaverotuksessa ylin veroprosentti laski ensimmäisessä veroluokassa 20 prosentista 17 prosenttiin ja perintöverotuksessa 19 prosenttiin.

Lahjaverotuksen ja perintöverotuksen toisessa veroluokassa ylin veroprosentti laski 36 prosentista 33 prosenttiin.

Lahjaverotuksessa pienin verotettava määrä nousi vuoden alussa aiemmasta 4 000 eurosta 5 000 euroon. Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että tammikuun 1. päivästä lähtien verovapaita lahjoja voidaan antaa kolmen vuoden välein 4 999 euron arvosta, kun aiemmin verovapaan lahjan enimmäismäärä oli 3 999 euroa.

Lapsille säästäminen on siis verotuksellisesti aiempaa kannattavampaa. Vanhemmat voivat säästää esimerkiksi palkkatuloistaan kuukausittain pienen summan lapsia varten. Verottomasti voi siis säästää 138 euroa kuukaudessa, muistuttaa Handelsbankenin myyntijohtaja Niko Toiviainen.

Perintöverotuksessa puolisovähennystä korotettiin 60 000 eurosta 90 000 euroon ja alaikäisyysvähennystä 40 000 eurosta 60 000 euroon.

Puoliso- ja alaikäisyysvähennys tarkoittaa sitä, että veronalaisen perintöosuuden arvosta on mahdollista tehdä sekä puoliso- että alaikäisyysvähennys. Puoliso voi siis vähentää veronalaisesta perintöosuudestaan 90 000 euroa.

Alaikäisyysvähennys koskee puolestaan sellaista perinnönjättäjän suoraan alenevassa polvessa olevaa perillistä, jolla oli perinnönjättäjän kuolinhetkellä läheisin oikeus periä perinnönjättäjä, ja joka ei vielä tuona hetkenä ollut täyttänyt kahdeksaatoista vuotta.

Taloudellisen tuen osittainen verovapaus poistui perittävän kuoleman johdosta lähiomaiselle tai kuolinpesälle maksettavasta vakuutuskorvauksesta. Menettelyyn tulee vuoden siirtymäaika eli vanhoja säännöksiä sovelletaan yhden vuoden ajan uuden lain tultua voimaan.

Kommentoi
Ylös
>