Sijoitusideat

Sijoittavat takovat vertaislainoilla yli 10 prosentin tuottoa

Vertaislaina on tuottoisa lisä niin aloittelevan kuin kokeneemmankin sijoittajan salkkuun.

– KAUPALLINEN YHTEISTYÖ –

Vertaislaina on tuottoisa lisä niin aloittelevan kuin kokeneemmankin sijoittajan salkkuun.

Mielenkiinto vertaislainoja kohtaan on viimevuosina noussut niin sijoittajien kuin myös lainaa hakevien keskuudessa. Moni yritys koittaa kaupata vertaislainoja lainanhakijoille sillä verukkeella, että lainan korkotoiveen saa asettaa itse. Sijoittajaa houkutellaan mukaan sanomalla, että sijoitettavan lainan saa valita itse koron ja asiakkaan luottoluokituksen perusteella.

Käytännössä homma ei mene ihan noin yksinkertaisesti.

Monet vertaislainaa tarjoavat yritykset antavat lainanhakijalle kyllä mahdollisuuden asettaa toiveen lainan korosta, mutta lopullinen lainatarjous voi olla jotain aivan muuta. Sijoittajat saavat myös usein itse valita, millaista korkoa vastaan on valmis lainaamaan omat euronsa maailmalle, mutta jonkun on oltava valmista myös maksamaan pyydettyä korkoa. Sijoittajan ja lainanhakijan toiveet kohtaavat yleensä puolivälissä ja vertaislainojen nimelliskorot pyörivät parin kymmenen prosentin tienoilla.

Vertaislainoille lupaillaan yli 10 prosentin tuottoa

Vertaislainoja välittävät yritykset, esimerkiksi Fixura Oy ja Fellow Finance Oyj, lupailevat sijoituksille tilastollisesti yli 10 prosentin tuottoa. Kaksinumeroiset korkoprosentit tuovat aina hymyn sijoittajan huulille.

Kun vertailee nettilainojen korkoja, alkaa vertaislainoille maksettava tuotto käydä järkeen.

Netistä haettavien lainojen todelliset vuosikorot tyypillisesti 50 prosentin luokkaa – lyhyissä lainoissa todellinen vuosikorko on vielä suurempi.

Sijoittajan näkökulmasta tuotto jää tyypillisesti 10 prosentin tuntumaan johtuen luottotappioista. Lisäksi kannattaa muistaa, että sijoittaja tienaa lainasta vain koron osuuden ja vertaislainayritys perii omat maksunsa, jotka nostavat todellista vuosikorkoa ylemmäs.

Mukaan lainabisnekseen pienemmällä riskillä ja vähemmällä vaivalla

Vertaislainoihin sijoittaminen voi varsinkin aluksi vaatia jonkin verran opettelua. Hakemusten selaaminen ja salkun ylläpito voi viedä jonkin verran aikaa. Salkun voi ohjeistaa sijoittamaan lainoihin myös automaattisesti, mutta silloin sijoittajan kontrolli on pienempi. Lisäksi luottotappioiden riski on aina olemassa hajauttamisesta huolimatta.

Lainabisneksen tuottoihin pääsee käsiksi myös pienemmällä riskillä ja vähemmällä vaivalla. Esimerkiksi rahoitusyhtiö Lainasto Oy tarjoaa Korkeatuottoinen.fi-sijoituspalvelussaan jopa seitsemän prosentin kiinteää osinkotuottoa. Palvelun kautta voi sijoittaa Lainasto Oy:n C-sarjan osakkeisiin ja tuottoa kertyy ilman lainahakemusten analysointia tai aktiivista seuraamista (Lue tarkempi arvostelu Korkeatuottoinen.fi-palvelusta).

Vertaislainat ja rahoitusyhtiöiden osakkeet ovat molemmat hyvä lisä jokaisen sijoittajan salkkuun. Hajauttaminen on tärkeää myös näissä sijoituskohteissa ja vertaislainojen osuus salkun koosta kannattaa pitää suhteellisen pienenä.

1 kommentti
  • Raimo sanoo:

    Noissa vertaislainoissakin on aika paljon hintaeroja, joten kuten lähes kaikessa niin myös niissä vertailu kannattaa. Esimerkiksi https://www.lainakuningas.fi/vertaislaina/ löytyy muutama eri vaihtoehto mistä noita voi hakea. Kannattaa siis tehä perusteellinen pohjatyö hyvin, ennen kuin alkaa laittaa rahaa yhteenkään palveluun sisään.

  • Ylös
    >