Markkinakommentit

Sijoitusjohtaja: Osakemarkkinoilla edessä tyly kurssiromahdus

Sijoitusrahaston pääjohtaja ennustaa hurjaa, 60 prosentin osakkeiden kurssiromahdusta.

Näin rajuun ennustukseen on päätynyt Hussman Investment Trust -sijoituyhtiön pääjohtaja John Hussman. Jenkkisivusto Fortunen mukaan Hussman odottaa S&P 500 -osakeindeksin tuottavan seuraavan 10 vuoden aikana keskimäärin vaivaiset yksi prosenttia vuosituottoa. Lyhyemmällä aikavälillä osakekurssit romahtavat, Hussman varoittaa.

Hussmanin ennusteilla on painoarvoa, sillä hän osasi ennustaa vuoden 2000 teknokuplan puhkeamisen ja vuonna 2008 alkavan finanssikriisin.

Osakkeet laajalla rintamalla yliarvostettuja

Sijoitusjohtajan mukaan nykyinen sijoitusympäristö on ”koko osakemarkkinoiden historian laajimmin yliarvostettu hetki”. Siksi sijoittajien on turha odottaa kummoisia tuottoja osakkeilta tai korkopapereilta.

Miksi Hussman on näin pessimistinen?

Sijoitusjohtajalla on oma arvostusmittari joka arvottaa osakemarkkinoiden muut kuin finanssisektorin osakkeet suhteessa niin sanottuun arvonlisään. Tämän mittarin perusteella Hussman arvioi, että markkinat ovat yhtä rankasti yliarvostetut kuin ennen finanssikriisiä vuonna 2007. Lisäksi nykyinen arvostustaso on vain viisi prosenttia alle vuoden 2000 teknologiakuplan puhkeamista edeltävää tasoa.

Hussmanin huolestuttavin viesti on kuitenkin se, että vuosina 2000 ja 2007 markkinoilla oli vain pieni joukko rankasti yliarvostettuja osakkeita, lähinnä teknologia- finanssi- ja asuntomarkkinasektoreilta. Tuolloin noiden harvojen osakkeiden yliarvostukset nostivat koko markkinan arvostuksen korkeaksi.

Tällä hetkellä S&P 500 -indeksin mediaaniarvostus, ei keskiarvoarvostus, on selvästi yli vuosien 2000 ja 2007 huippujen. Tämä tarkoittaa siis sitä, että huomattavasti useampi osake on arvostettu yli normaalin arvostustason.

Eli todennäköisyys, että sijoittajalla on yksittäisiä yliarvostettuja osakkeita salkussaan, on nyt paljon suurempi kuin edellisten kuplien aikana.

Alhainen korko nostanut kursseja

Osakkeiden voittokulku onkin ollut viime vuosina hämmentävän vakuuttavaa. Keskuspankkien historiallisen kevyt rahapolitiikka on painanut korkotason historiallisen alas niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin. Lisäksi yritykset ovat tahkoneet erityisesti rapakon takana kokoajan vain parempia osakekohtaisia tuloksia.

Näistä syistä esimerkiksi S&P 500 -osakeindeksi on noussut jo peräti kahdeksan vuotta ilman laskumarkkinaa (laskumarkkinalla tarkoitetaan vähintään 20 prosentin kurssilaskua). Historiallisen pitkä nousumarkkina on saanut osan sijoitusasiantuntijoista nostamaan varoituslipun pystyyn.

Hussmanin mukaan sijoittajat ovat hullaantuneet alhaisesta korkotasosta. Matala korko on kuitenkin myös merkki hitaasti kasvavasta taloudesta. Yleensä kovan talouskasvun aikana korkotaso on korkea.

Lisäksi Hussman huomauttaa, että Yhdysvalloissa palkat suhteessa bruttokansantuotteeseen ovat ennätyksellisen alhaiset ja yrityksillä on velkaa lähes ennätyksellisen paljon. Yritykset joutuvat jatkossa nostamaan palkkoja ja kovempaa korkoa veloilleen. Nämä tulevat painamaan yritysten tuloksia alaspäin.

Sijoittajien kannattaa kuitenkin pitää mielessä, ettei Hussmankaan ole erehtymätön.

Fortune muistuttaa Hussmanin rahaston viime vuosien heikosta menestyksestä. Vaikka hän osasi ennustaa vuosien 2000 ja 2008 kurssiromahdukset, on hänen tärkein rahastonsa, Hussman Stretegic Growth Fund, menettänyt markkina-arvoaan 11 prosenttia viime vuonna. Samaan aikaan kuitenkin S&P 500 -tuottoindeksi (sisältää osingot) kipusi ylöspäin suurin piirtein saman verran.

”Sinua on varoitettu, jälleen”, Hussman kiteyttää.

Kommentoi
Ylös
>