Sijoitusideat

Korkosijoittaja, mitä teet jos korkotaso lähtee nousuun? Tässä salkunhoitajan vinkit

10 vuoden valtionlaina USA korko sijoittaminen korko

Taalerin salkunhoitaja listaa eri keinoja suojautua korkojen nousua vastaan.

Historiallisen alhaisten korkojen aikakausi näyttää pikkuhiljaa tulevan tiensä päähän. Yhdysvalloissa keskuspankki Fed on nostanut ohjauskorkoa kahdesti neljän kuukauden aikana.

Markkinoilla odotetaan yleisesti korkojen nousun jatkuvan rapakon takana. Yhdysvalloissa on jo pitkään ollut vankka noususuhdanne, joten Fedillä ei ole tarvetta jatkaa aggressiivista korkoelvytystä.

Euroopassa EKP:lla ei ole samanlaisia paineita korkojen nostoon mutta merkkejä rahapolitiikan kiristymisestä on jo ilmassa. Tosin poliittinen epävarmuus ja eteenkin Etelä-Euroopan maiden edelleen vaikea taloustilanne saattaa jarruttaa keskuspankin intoa lähteä ohjauskorkojen nostojen tielle.

Miten sijoittajan kannattaa toimia, mikäli korot todellakin lähtevät nousuun?

Taalerin salkunhoitaja Kai Leppelmeier käy blogissaan läpi useita mahdollisia vaihtoehtoja.

Yksi vaihtoehto Leppelmeierin mukaan olisi unohtaa korkosijoitukset kokonaan ja vaihtaa ne osakkeisiin. Erityisesti pankkiosakkeet voivat vaikuttaa houkuttelevalta nousevien korkojen aikana, sillä nouseva korkotaso kasvattaa pankkien korkokatetta.

Osakesijoituksissa on kuitenkin ongelmansa. ”Monelle sijoittajalle osakkeet eivät ole kuitenkaan vaihtoehto riskitaso huomioiden. Osakkeet pitävät myös lähinnä talouskasvun ajamista maltillisista koronnousuista. Korkosokit puolestaan aiheuttavat tyypillisesti tappioita myös osakesijoittajille”, salkunhoitaja toteaa.

Toinen vaihtoehto on sijoittaa inflaatiosuojattuihin valtionlainoihin. Korkojen nousu johtuu usein inflaatiosta ja esimerkiksi Saksan inflaatiosuojattuun kymmenen vuoden lainaan sijoittamalla korkosijoittaja voi lukita itselleen noin prosentin vuotuisen reaalimääräisen tappion.

Se ei kovin kummoinen suoja, Leppelmeier toteaa.

Joukkolainasalkun korkoriskiä voi suojata myös johdannaisilla.

”Joukkolainasalkun korkoriskiä voi suojata myös johdannaisilla. Pörssinoteerattujen indeksiosuurahastojen (ETF) kautta pääsee myymään valtionlainoja lyhyeksi vaikka ei suoraan voisikaan myydä futuureja. Shorttituotteissa kannattaa kuitenkin tietää mitä tekee, jotta välttyy ikäviltä yllätyksiltä.”

Yksinkertaisin tapa suojautua koronnousuilta on salkunhoitajan mukaan pitää korkosalkku lyhyenä.

”Mitä lähempänä sijoitusten eräpäivä on, sitä nopeammin pääsee sijoittamaan uudelleen korkeammalla korkotasolla. Hyötyä tulee, mikäli uusi korkotaso on korkeampi kuin mitä markkinoilla hinnoiteltiin lähtötilanteessa. Lyhyiden korkosijoitusten korkoriski eli duraatio on myös pienempi, eli niiden markkina-arvot heiluvat vähemmän korkotason liikkuessa.”

Toki korkosijoittaja voi hakea korkeampaa tuottotasoa. Leppelmeierin mukaan korkeampi tuottotaso suojaa salkkua markkina-arvojen vaihtelulta ajan myötä. Sijoittaja voi nostaa tuottotasoa sijoittamalla Saksan valtiota riskisempien velallisten lainoihin, sekä muiden valuuttojen määräisiin lainoihin.

”Esimerkiksi kehittyvien markkinoiden valtionlainojen tuottotasot ovat keskimäärin korkeammalla. Korkojen nousua povaavan kannattaa kuitenkin muistaa, että erityisesti Fedin koronnostot ja vahva dollari ovat myrkkyä kehittyvien markkinoiden valuutoille.”

Korkeamman korkotason perässä muihin valuuttoihin sijoittava eurosijoittaja joutuu kuitenkin hyväksymään suuremman riskin valuuttakurssien heilahtelun vuoksi.

Korkosijoitusten tuotto-odotusta voi nostaa myös yrityslainoilla ottamalla yritysten luottoriskiä.

Leppelmeierin mukaan vahvojen yritysten lainoista saa vähän lisätuottoa, heikompien tai syklisempien yritysten lainoista enemmän. Lisätuottoa voi saada myös sijoittamalla saman yrityksen riskisempiin lainoihin, ja vakuudettomista lainoista saa enemmän tuottoa kuin vakuudellisista, juniorilainoista enemmän kuin seniorilainoista.

Yrityslainojen korkeampi tuotto-odotus tuo mukanaan luottotappioriskin, joten yrityslainoissa sijoittajan täytyy varmistaa riittävä hajautus, salkunhoitaja muistuttaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös