Korttitalo romahtaa, kun rahalainojen lisäksi pitää maksaa myös muut elämisen kulut, varoittaa Suomen Asiakastieto.
Maksuhäiriöisiä henkilöitä oli maaliskuun lopussa jo lähes 374 000, eli enemmän kuin koskaan, kertoo Asiakastieto tiedotteessaan. Tämän vuoden alusta yhteensä noin 150 000 henkilölle on rekisteröity reilusti yli puoli miljoonaa maksuhäiriömerkintää. Maksuhäiriöiden määrä verrattuna viime vuoden alkuun on kasvanut 11 prosentilla.
”Maksuhäiriöisten henkilöiden määrä on kasvanut jatkuvasti, ja nyt on korkea aika alkaa puuttua ongelman syihin oikeilla, aidosti tehokkailla tavoilla. Hyvä tapa estää ylivelkaantumista on hyödyntää luottopäätöksissä ns. positiivista tietoa, eli tietoa kuluttajan muista luotoista ja niiden hoitamisesta. Hyvä asia on, että nyt finassisektori on laajalla rintamalla näyttänyt tälle ajatusmallille vihreää valoa”, korostaa liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen Suomen Asiakastieto Oy:stä.
Asiakastiedon kokemuksen ja laajaan dataan perustuvan näkemyksen mukaan kuluttajien maksuhäiriöt johtuvat ensisijaisesti siitä, että he ovat yhtä aikaa velkaantuneet liian moneen suuntaan. Jotta maksuhäiriöisten henkilöiden määrän kasvu saataisiin pysähtymään, kierre pitäisi katkaista ennen ylivelkaantumista ja ensimmäistä maksuhäiriötä. Eli luotolla ei enää myytäisi, jos luottovelvoitteita on jo liian moneen suuntaan.
”Yksittäisten luottojen korkoprosentit eivät kuluttajan taloutta kaada, vaan ongelmat ovat usein kasaantuneet ajan kuluessa. Nyt olemassa olevat ja ehdotetut korkokatot eivät ole vähentäneet maksuhäiriöisten määrää, vaan pikemminkin päinvastoin. Korttitalo romahtaa, kun rahalainojen lisäksi pitää maksaa myös muut elämisen kulut. Monelle kuluttajalle on vaikeaa seurata omaa maksukykyään ja herätä ajoissa, kun se on pettämässä. Jos luotottajalla ei ole tietoa kuluttajan olemassa olevista velvoitteista, riskeeraa hän omat saatavansa ja tahtomattaan myös syventää kuluttajan talouskuoppaa”, Muhonen huomioi.
Kotitalouksien velkaantumisesta on on kasvava huoli Suomessa. Euroopan järjestelmäriskikomitea varoitti Suomen haavoittuvasta rahoitusjärjestelmä viime marraskuussa. Rahoitusjärjestelmän haavoittuvuus johtuu kotitalouksien velkaantuneisuudesta.
Komiteaa huolettaa joukkoa koskeva velkaantuminen. Myös velkaantumisen heijastusvaikutukset huolettavat, jos riskit joskus realisoituisivat.
Pistänyt merkille esim Lainaaja.fi palvelussa hurjan touhun. Porukka hakee lainaa, ja muiden lainojen kohdalla saattaa näkyä kymmenenkin eri pikavippiä. Silti luottoluokitus on ihan ok, koska ovat vielä onnistuneet jollakin tavalla selviytymään eteenpäin. Maalaisjärki sanoo että tälläisille ei pitäisi rahaa antaa, joten saas nähdä miten pidemmässä juoksussa käy.
Kiitos tiedosta. Tiedoksi että meillä on Lainaajassa SalkunRakentajan sijoitussalkku, jonka tuloksista raportoimme aina aika-ajoin. Lainaajan ja muidenkin vertaislainapalveluiden ideahan on , että sijoitusalustalla sijoittaja voi hajauttaa sijoituksensa hyvin monelle lainanottajalle pieniin yksittäisiin summiin.
Kuinka paljon luottotappiota sitten lopulta tulee, jää nähtäväksi.
Mutta sijoittajan näkökulman on tietenkin erilainen kuin yhteiskunnan. Yhteiskunnan näkökulmasta on valitettavaa, että velka- ja maksuvaikeudet näyttävät olevan pahentumassa.
Itsellänikin rahaa sisässä vertaislainoissa sekä lainaajassa että toisaalla. Kaikenkaikkiaanhan tuo on aika uusi sijoitusmuoto, joten historia tulee opettamaan meitä olisiko tälläiset havainnot pitänyt ottaa vakavammin vaikka luottoluokitukset ovat kunnossa.