luokittelematon

Markkinoiden tyyneys testissä – ovatko sijoittajat liian optimistisia?

Keskuspankit ovat tiukentamassa rahapolitiikkaansa, eikä ole selvää, että tämä riski on otettu hinnoissa täysin huomioon, varoittaa sijoitusjohtaja.

Markkinoilla on hämmästyttävä kyky mennä asioiden edelle, ja näin on ehkä käymässä jälleen kerran, arvioi Pictet Wealth Management -yhtiön sijoitusjohtaja Cesar Perez Ruiz yhtiön Perpectives-katsauksessa.

Sijoittajat ovat tunkeneet varojaan riskipitoisiin omaisuuslajeihin osittain Trumpin hallinnon ilmoittamien aikeiden perusteella. Aikeet liittyvät tälle hallinnolle rakkaisiin aiheisiin, kuten sääntelyn purkamiseen ja verojen leikkaamiseen.

Markkinaoptimismiin on Ruizin mukaan epäilemättä perusteita. Citi Economic Surprise -indeksit ovat osoittaneet koilliseen jo useiden kuukausien ajan globaalisti Euroopan näyttäessä tietä. Ostopäällikköindeksit osoittavat selvää tuotannon lisäystä kaikissa teollistuneissa talouksissa.

Jotkin tiedot maalaavat kuitenkin näitä indeksejä synkempää kuvaa.

”Yhdysvalloissa pankkien luontoanto on laskenut kahden viime kuukauden ajan ja neljännen neljänneksen bruttokansantuoteraportissa maan talouskasvun kestävyydelle tärkeitä yritysten investointilukuja oli korjattu alaspäin. Euroopassa vahvojen ostopäällikkölukemien vastapainona olivat huomattavasti heikommat teollisuustuotantoluvut”, sijoitusjohtaja toteaa.

Silti markkinat ovat vakaasti sitä mieltä, että maailmantalous on piristymässä presidentti Trumpin tukemana. Ennustettujen tuottojen parantuminen on nostanut S&P500:n kaltaisia indeksejä, vaikka arvostukset ovat hiipineet yhä lähemmäksi historiallisen korkeita lukuja. Ruizin mukaan ilmassa leijuva reflaatio tukee syklisiä ja finanssiosakkeita.

Markkinat ovat kuitenkin niin varmoja riskipitoisten omaisuuslajien etenemisestä, että osakkeiden volatiliteettia ilmaisevat indeksit ovat laskeneet alimmilleen sitten Trumpin valinnan. ”Yrityslainojen spreadien miltei katkeamaton tiukentuminen viimeisen vuoden aikana on myös osoitus markkinoiden tyyneydestä”, Ruiz toteaa.

”Uskomme silti, että kova data kirii pehmeän tiedon kiinni ja oikeuttaa markkinoiden uskon osakkeisiin. Kun hinnat ja korot nousevat, Yhdysvaltain valtionlainojen tuotto noussee kohti 3 prosenttia vuoden loppuun mennessä.”

Volatiliteetti voi kuitenkin vielä nousta varsinkin, jos Trumpin taloussuunnitelmissa on vähemmän villoja kuin poru antaa ymmärtää.

Ruizin mukana jo nyt on herännyt pelko siitä, että Obamacaresta käytävä taistelu vie liikaa hallinnon aikaa ja energiaa. Suuret verouudistussuunnitelmat voivat viivästyä jopa ensi vuoteen. Lisäksi Yhdysvaltain keskuspankki on lähtenyt kiristämään rahapolitiikkaa juuri samaan aikaan, kun talouden elvytystä viivästetään. Tämä voi olla epämiellyttävä yhdistelmä tietyille omaisuusluokille.

Alhainen volatiliteetti sentään tekee suojautumisesta suhteellisen edullista.

”Mielestämme osakkeiden näkymät ovat melko valoisat tänä vuonna mahdollisista lyhytaikaisista takaiskuista huolimatta. Siksi kannattaa harkita muita aloja, joissa pettymysten mahdollisuuksia ei meistä ole otettu huomioon. Yrityslainat ja etenkin high yield -lainat ovat hyötyneet kasvun elpymisestä, alhaisesta inflaatiosta ja keskuspankkien avokätisyydestä, jotka ovat yhdessä pienentäneet lainojen tuottoeroa valtionlainoihin verrattuna.”

Keskuspankit ryhtyvät nyt kuitenkin normalisoimaan käytäntöjään, eikä ole selvää, että tämä riski on otettu hinnoissa täysin huomioon, sijoitusjohtaja toteraa.

”Siksi olemme etsineet tapoja suojata salkkujamme Ranskan vaalien alla. Luotoissa ei ehkä ole huomioitu tapahtumariskiä, minkä takia olemme harkinneet esimerkiksi luottoriskijohdannaisia euromääräisissä high yield -lainoissa.”

Vaikka Pictettin näkemys ei suosi kullan ostamista, kullan osto-optiot ovat näyttäneet Ruizin mukaan hyvältä keinolta suojautua Euroopan vaalien pahimpia tuloksia vastaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös