Oma talous

Muistatko tehdä nämä verovähennykset?

Aiheuttaako veroilmoitus harmaita hiuksia? Tuntuuko että voisit hoitaa verotukseen liittyviä asioita paremmin? Veroihin ei voi suoranaisesti vaikuttaa itse, mutta verovähennykset kannattaa ottaa huomioon veroilmoitusta täytettäessä maksimaalisen hyödyn saavuttamiseksi. Suosittelen siis huomioimaan ainakin nämä, kun esitäytetty veroilmoitus kilahtaa postiluukusta:

1. Matkakuluvähennys

Kodin ja työpaikan välisistä matkoista saa vähennyksen sen mukaan, mitä kulkuneuvoa matkoihin on halvinta käyttää. Yleensä halvimmaksi vaihtoehdoksi muodostuu julkisen kulkuvälineen kuukausilippu.

Matkakulut voi vähentää oman auton mukaan vain tietyissä olosuhteissa. Matkakuluvähennyksessä on vuodessa 750 euron omavastuu. Yhteensä omavastuun kanssa saa vähennyksiä tehdä maksimissaan 7750 euron edestä.

Esimerkki: Antti ajaa töihin väliä Valkeakoski-Ylöjärvi. Koska julkista liikennettä ei ole työajan puitteissa, saa hän korvaukset auton kilometrikorvausten mukaan (0,25 senttiä/kilometri). Työmatkaa kertyy edestakaisin noin 110km päivässä.  

Antti pitää kuukauden loman normaalisti, joten työskentelykuukausia kertyy vuodessa 11. Kuukaudessa lasketaan olevan keskimäärin 22 työpäivää.

Vähennys lasketaan seuraavasti: 11 kk * 22 pv * 110 km * 0,25e = 6655€. Matkakulut verotuksen kannalta ovat siis 6655€-750€= 5905€.

2. Kotitalousvähennys

Kun ostat palveluja kotiin tai vapaa-ajanasunnolle, voit vähentää osan kuluista verotuksessasi kotitalousvähennyksenä. Vähennykseen oikeuttavaa työtä ovat muun muassa kunnossapito- ja perusparannustyöt, sekä siivous ja kotitaloustyöt. Myös kodintekniikan, kuten digiboksin, tv-antennin, tietokoneen tms. asentamistyön voi vähentää. Vähennystä ei voi hyödyntää uudisrakentamisessa.

Arvonlisäverollisesta työkorvauksesta saa vähentää saa 45 prosenttia, jos työ on ennakkoperintärekisteriin merkityltä yrittäjältä tai yritykseltä. Vähennyksessä on sadan euron omavastuu vuodessa. Voit kuitenkin maksaa useita eri kotitalousvähennykseen oikeuttavia töitä, ja omavastuu vähennetään vain kerran.

Kotitalousvähennystä voi saada kalenterivuodessa enintään 2 400 euroa/hlö, puolisot voivat saada vähennystä yhteensä siis 4 800e.

Esimerkki: Maksimivähennyksen eli 2 400 euron vähennyksen saat, jos ostat yritykseltä palveluja, jossa työn osuus on yhteensä noin 5 555 euroa [(5 555 x 45 %) – 100) = 2 399,75]. Vähennysoikeus on 45 % työn osuudesta

3. Asuntolainan korkovähennys

Asuntovelan korot voidaan osittain vähentää verotuksessa, jos laina kohdistuu perheen vakituisen asunnon hankkimiseen tai peruskorjaukseen. Vähennys tehdään ensisijaisesti pääomatuloista, joita ovat esimerkiksi vuokratulot ja osinkotulot. Jos pääomatuloja ei ole, 30 % vähennyskelpoisista koroista vähennetään ansiotulojen verosta alijäämähyvityksenä.

Hyvityksen enimmäismäärä on 1 400 euroa vuodessa. Puolisoilla enimmäismäärä on siis yhteensä 2 800 euroa. Enimmäismäärää korotetaan lapsikorotuksella, joka on 400 euroa yhdestä alaikäisestä lapsesta ja 800 euroa kahdesta tai useammasta lapsesta

Esimerkki: Vähennys alijäämähyvityksenä

Asuntolainasi korot/vuosi 1 500 €.
Koroista vähennyskelpoista 55 % vuodelle 2016 = 825 €.
Alijäämähyvitys = 30 % (eli pääomatuloveroprosentti) x 825€ = 247,5 e. Tämä summa vähennetään palkkatuloistasi perittävästä verosta.
Koroista jää maksettavaksi 1 500 € – 247,5 € = 1252,5 €.

Lue myös: Ovatko suomalaiset asuntolainan orjia?

4. Tulonhankkimisvähennys

Verovelvollinen saa vähentää palkkatulostaan tulonhankkimisvähennyksenä 620 euroa, kuitenkin enintään palkkatulon määrän. Kaikki veronmaksajat siis saavat 620 euron tulonhankkimisvähennyksen automaattisesti, ja se pitää sisällään mm. työhuonekustannukset, puhelinkulut ja ammattikirjallisuuden hankkimisesta aiheutuneet kustannukset.

Työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksuja, työttömyyskassamaksuja tai työmatkakustannuksia ei lasketa mukaan tulonhankkimisvähennyksien kustannuksiin, ja ne saa siis vähentää erikseen verotuksessa.

Monella vähennyskelpoiset kulut jäävät alle automaattisen tulonhankkimisvähennyksen määrän. Jos sinulla on kuitenkin vähennyskelpoisia tulonhankkimiskuluja yli 620 euroa, kannattaa nämä kulut eritellä veroilmoituksessa ja hakea vähennystä.

Esimerkiksi tietokoneen voi vähentää kun perustelee tarkasti ja todistaa, että tietokoneen hankinta on tarpeen ansioiden hankkimiseksi. Tietokoneen hankintahinta vähennetään yleensä  verotuskessa vuosittain 25 prosentin poistoina.

Esimerkki: Sinulla on vähennyksiä seuraavasti:

-työmarkkinajärjestön jäsenmaksu  250 €  -> 250€ vähennys

-kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja 1 000 € -> 250€ vähennys (omavastuu 750€)                 

-tietokoneen vähennys (25% poisto 1200€ tietokoneesta) 300 €-> tulonhankkimisvähennys 620€

Koska sinulla ei ole muita tulonhankkimisvähennyksiä kuin tietokoneen vähennys ja sen määrä jää alle 620 euron, saat vain automaattisen 620 euron tulonhankkimisvähennyksen.

Jos sinulla olisi esim. 1 000 euroa työhuone- tai asuntovähennykseen oikeuttavia vuokrakuluja, voisit hakea niistä tulonhankkimisvähennystä, sillä summa ylittää 620 euroa.

Monilla verovähennykset saattavat jäädä tekemättä tiedon puutteesta johtuen. Vähennyksien tekeminen on kuitenkin pieni vaiva verrattuna säästöihin, joita ne tuovat. Vähennykset saa tehdä joka vuosi.

Laske oma verovähennyksesi helposti www.vero.fi/verolaskuri – sivustolla, niin näät paljonko voit saada vähennyksiä.

 

Julkaistu alunperin VertaaEnsin.fi blogissa.

Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää SalkunRakentajan markkinointikumppanin sivuille linkkejä, joiden perusteella SalkunRakentaja-sivusto voi saada korvauksia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös