Oma talous

Tämä on kannustinloukku – bruttopalkka kolminkertaistuu, käytettävissä olevat tulot eivät muutu

VATT:n grafiikka osoittaa karulla tavalla, kuinka bruttopalkan rajukaan nousu ei nosta käytettävissä olevia tuloja juuri lainkaan.

Kannustinloukulle ei ole yksiselitteistä määritelmää. Yhteiskunnallisessa keskustelussa sitä käytetään kuitenkin tuiki tiheään. Yleensä tällöin kannustinloukulla tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilön on vaikea lisätä käytettävissä olevia tulojaan lisäämällä työtekoa tai muuta tulonhankintaa. Esimerkiksi siis bruttotulojen nousu ei nosta käytettävissä olevia tuloja.

Kannustinloukkuihin on monia syitä. Yleisimpiä syitä ovat valtion tuloverotuksen progressiivisuus, eli se että tuloveroprosentti on sitä korkeampi mitä korkeammat ovat henkilön bruttotulot.

Kannustinloukkuja aiheuttavat myös työttömyysturva sekä tarveharkintainen sosiaaliturva. Työttömän ei kannata ottaa vastaan mitä tahansa työtä, koska työstä saatava nettopalkka saattaa olla alhaisempi kuin peruspäiväraha ja ansiosidonnainen yhteensä.

Valtion taloudellinen tutkimuslaitos VATT julkaisi kuvaajan, joka osoittaa selkeästi että asumistuki ja toimeentulotuki, jotka ovat tarveharkintaisia tukia, voivat johtaa yllättävän pahaan kannustinloukkuun.

VATT:n esimerkissä on vuokralla asuva pienen lapsen yksinhuoltaja, joka saa työmarkkinatukea.

Kuvaaja osoittaa selvästi että yksinhuoltajan bruttopalkan noustessa 800 eurosta noin 2400 euroon kuussa, käytettävissä olevat tulot eivät nouse juuri lainkaan. Bruttotulojen kolminkertaistuminen ei näy yksinhuoltajan arjessa lainkaan.

Vasta bruttotulojen noustessa lähemmäs 3000 euroa, alkaa bruttotulojen nousu näkyä käytettävissä olevissa tuloissa.

Kuvaajan osoittaa tässä tapauksessa kannustinloukun johtuvan asumistuesta ja toimeentulotuesta, jotka ovat tulosidonnaisia tukia. Sen sijaan elatustuki ja lapsilisät eivät riipu tuloista. Myös ansiotulojen marginaaliverotus luo kannustinloukkua.

Kannustinloukkuja on yritetty purkaa.

Vuoden 2014 alusta on ollut mahdollista ansaita 300 euroa kuukaudessa ilman, että työttömyysturva kärsii. Myös parhaillaan kokeiltavalla perustulolla on tarkoitus loiventaa kannustinloukkuja, koska työnteko ei söisi perustuloa.

Asiantuntija Maarit Ahomäki Hämeen TE-toimistosta kertoo Etelä-Suomen Sanomille, että työn vastaanottamisen kannattavuus nousee keskusteluissa asiakkaiden kanssa usein esiin. Jos henkilö kieltäytyy ottamasta työtä vastaan, hän joutuu antamaan selvityksen ratkaisustaan. TE-toimisto punnitsee, ovatko esitetyt perustelut riittäviä kieltäytymiselle.

”On paljon hyväksyttäviä syitä, mutta jos niitä ei ole, niin karenssi (so. työttömyysetuuden menetys määrärajaksi) on mahdollinen.”

Yksi esitetty keino kannustinloukkujen purkamiseksi on osallistava sosiaaliturva, jota Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professorin Heikki Hiilamon vetämä työryhmä ehdottaa. Siinä pitkäaikaistyöttömät osallistuisivat esimerkiksi järjestöjen palvelutehtäviin tai erilaisiin muihin auttamistehtäviin ja saisivat töistään osallistamistuloa. Työstä kieltäytyminen vähentäisi maksettua korvausta.

2 Comments

 1. Jussi

  21.5.2017 at 13:37

  Kansalle on talouseliitti jakanut viisautta kannattavuuden vaikutuksesta yritystoimintaan, ja etenkin wannabeet toistelevat hanakasti lausetta ”Yritystoiminta ei ole hyväntekeväisyyttä”.

  Ei tietenkään ole, muttei ole työn tekeminenkään, vaikka talouseliitti perseennnuolijoineen niin haluaakin.

  Kun kannattavuuden käsitettä on iskostettu kansan mieliin, niin ottavathan he laskimen käteen ja toteavat, ettei kannata lähteä sadan kilometrin päähän työhön, josta saa kolmekymmentä euroa bruttona. Onko tämä muka väärin?

  Jos on, voidaan unohtaa tuo yllämainittu kannattavuus muidenkin osalta, ja wannabeet lakkaavat länkyttämästä asiasta, sopiiko?

  Kun elämme maailmassa, jossa ei enää koskaan tule olemaan kaikille työtä, on järjetöntä kiusata ihmisiä siksi, että heillä on käynyt huono tuuri – työttömyydellähän ei ole mitään tekemistä sen kanssa, kuinka hyvin on työnsä hoitanut ja kuinka tuottava on ollut. Jos olisi, suuri osa hyvistä veljistä saisi välittömästi kenkää suojatyöpaikoistaan, joista osa vieläpä on perustettu vain työllistämään veljeskuntaa ja sen siskoja.

  • Jorma Erkkilä

   Jorma Erkkilä

   21.5.2017 at 18:43

   Minua vain mietityttää tämä. Miten ihmeessä me aiomme hoitaa tulevan kestävyysvajeen, kun huoltosuhde heikkenee? Suomessa on kokoajan pienempi osa työikäisestä väestöstä töissä.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvä verkkojulkaisu. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä (artikkeleita ja mainosbannereita), ja sivusto voi saada ko. sisällöistä julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Copyright © 2017 Salkkumedia Oy

Ylös