Avattuja ja uudelleenlähetettyjä asiakkaiden kirjekuoria ja väärennettyjä sähköposteja. Näin pahaa aavistamaton yrittäjä voi joutua rikollisten huijaamaksi.
Mitä jos yrityksesi joutuu huijauksen kohteeksi? Oletko varautunut kyberuhkiin talousrikollisten varalta. Osuuspankki kertoo YouTubessa olevalla videollaan rikollisten käyttämistä keinoista.
Postihuijaus
Huijarit hankkivat käsiinsä aidon laskun, vaihtavat laskuun oman tilinumeronsa ja postittavat laskun alkuperäiselle asiakkaalle. Asiakas odottaa saavansa kyseisen laskun, eikä pysty erottamaan sitä alkuperäisestä, sillä ainoa muutos on tilinumero.
Sähköpostihuijaus
Rikolliset käyttävät väärennettyjä sähköpostiosoitteita ja pääsevät tätä kautta käsiksi yritysten väliseen kaupantekoon. Rikolliset tekeytyvät vastapuolen johdon edustajiksi ja lisäävät uskottavuuttaan lähestymällä uhria useiden ihmisten identiteettien kautta. Lisäksi rikolliset kertovat yrityskauppaan liittyvästä salaisesta toimeksiannosta. Viesteissä kerrotaan, että asialla on kiire, ja että se on salassapitovelvollisuuden alaista tietoa.
Muutetut yhtiörekisteriotteet
Rikolliset käyttävät väärennettyjä asiakirjoja rekisteröidäkseen yhtiön hallitukseen sinne kuulumattomia henkilöitä. Näin aikaansaadulla muutetulla yhtiörekisteriotteella haetaan tilinkäyttöoikeuksia ja pääsyä yrityksen varoihin.
Suojautuminen
Huijauksilta voi suojautua kouluttamalla henkilökunta tunnistamaan erilaiset petosyritykset ja miten niihin tulisi reagoida.
Lisäksi Patentti- ja Rekisterihallitus tarjoaa maksuttomia palveluja, joilla voi suojautua huijauksia vastaan.