Oman talouden hallinnan periaatteet ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan todella helpot ymmärtää: Kuluta vähemmän kuin ansaitset ja sijoita erotus. Mikä siis tekee talouden hallinnasta monesti niin haastavaa?
Edellisen periaatteen lisäksi on osattava välttää myös talouden sudenkuopat, jotka toteutuessaan voivat suistaa taloutesi kokonaan raiteiltaan. Seuraavaksi 7 pahinta oman talouden sudenkuoppaa, jotka on julkaistu alun perin Business Insiderissa.
1. Elät yli varojesi
On kaksi tapaa elä yli varojensa: Tuhlata pieniin asioihin, joista kasvaa yhteenlaskettuna suuria summia vuosittain tai tuhlata suurempiin asioihin, kuten autoihin, kotiin, veneisiin matkoihin ja niin edelleen. Yleensä ihmisten kuulee valittavan siitä, ettei heidän rahansa riitä, koska he eivät tienaa tarpeeksi. Monesti oikea ongelma kuitenkin on kulutetun rahan määrä. Hyväkään palkka ei riitä kattamaan elämää, jos kulutustottumukset ovat ristiriidassa ansaitun rahan kanssa.
2. Sinulla on paljon velkaa
Tällä ei tarkoiteta omaan kotiin kohdistuvaa asuntolainaa (paitsi jos se on ylimitoitettu maksukykyysi nähden), vaan kaikkia velkoja yhteensä. Luottokortit, kulutusluotot ja muut rahoitukset kasvavat korkoa koko ajan ja muodostavat suuria summia vuosien aikana. Kasvata lainamääräsi sijaan mieluummin hätävararahastoasi, jota voit käyttää suurempiin ostoksiin ilman lainan ottamista.
3. Lykkäät sijoittamisen aloittamista
Kolme tekijää määrittelevät, kuinka hyvin sijoituksesi tulevat menestymään: Sijoitetun pääoman määrä, tuottoprosentti sekä aika. Eli mitä pidempään odotat sijoittamisen ja säästämisen aloittamista, sitä kalliimmaksi se sinulle tulee menetetyn ajan ja mahdollisuuden myötä.
4. Menet naimisiin väärän ihmisen kanssa
Taloudellisen tasapainon saavuttaminen on vaikeaa, jos suhteen toinen osapuoli ei jaa samoja näkemyksiä rahankäytöstä. Jos toinen puolisoista haluasi säästää pahan päivän varalle ja toinen on tuhlaileva, ei vaurastuminen ole helppoa. Toinen taloudellinen sudenkuoppa on avioero: Ero on monesti suuri taloudellinen takaisku molemmille puolisoista, kun taloutta kannatteleekin yhtäkkiä kahden sijaan yksi.
5. Ostat liian kalliin talon
Jos et vielä ole rikas, mutta haluat jonain päivänä olla, älä osta liian kallista asuntoa. Asuntolainan määrän ei kannata olla enempää kuin kaksi kertaa taloutesi vuotuiset tulot. Selvitä myös tarkasti asunnon remonttitarve tai taloyhtiöön tulossa olevat suuret remontit, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä.
6. Et ole vakuuttanut tarpeeksi
Vakuutuksia voi ajatella myös suurena hätärahastona, joka kattaa sellaisten asioiden korvaamisen, joihin sinulla ei muuten olisi mahdollisuutta säästää. Ylivakuuttaminen ei silti kannata, vaan vakuutukset tulee mitoittaa juuri omiin tarpeisiin sopiviksi.
7. Sinulla ei ole hätärahastoa
Hätävararahasto on ensimmäinen keinosi suojautua taloudellisia yllätyksiä vastaan, joita jokaisen eteen joskus tulee. Auto hajoaa, kodinkoneet menevät rikki, työsuhde päättyy tai sairastut vakavasti yllättäen. Jos minkäänlaista taloudellista varapuskuria ei ole, joudut todennäköisesti lainaamaan rahaa tällaisissa yllättävissä tilanteissa, mikä tulee sinulle kalliimmaksi kuin omien säästöjen käyttäminen. Ole siis jo kaukaa viisas ja kasvata vararahastoa jo hyvien päivien aikana, jotta vältyt tältä yleiseltä talouden sudenkuopalta.