Markkinakommentit

”Paljon melua Trumpista” – Nordea suosittaa jenkkiosakkeille alipainoa

Presidentti Donald Trumpin Venäjä-kytkökset voi lisätä markkinoilla heiluntaa markkinoilla, mikäli USA:n poliittinen tilanne alkaa kiristymään.

Donald Trump presidentti Yhdysvallat politiikka talous

Kuva: Gage Skidmore

Presidentti Donald Trumpin Venäjä-kytkökset voi lisätä markkinoilla heiluntaa markkinoilla, mikäli USA:n poliittinen tilanne alkaa kiristymään.

Donald Trumpia epäillään nyt paitsi Venäjän kanssa vehkeilystä presidentinvaalien alla niin myös yrityksestä vaikuttaa FBI:n toimintaan.

Amerikkalaismedia kertoo helmikuussa tehdystä FBI:n johtajan, James Comeyn muistiosta, jonka mukaan Turmp olisi toivonut FBI:n lopettavan tutkinnan, joka koski turvallisuusneuvontaja Michael Flynniä ja tämän Venäjä-yhteyksiä. Myöhemmin Trump erotti Comeyn ja yleisesti uskotaan että syynä erottamiselle oli Comeyn haluttomuus luopua Venäjä-tutkinnasta.

Kriisi alkaa jo monen mielestä muistuttaa 70-luvun Watergate-skandaalia, joka johti lopulta siihen että tuolloinen presidentti Richard Nixon joutui eroamaan kongressin painostuksesta. Trumpin kohdalla ei olla vielä näin pitkällä.

Finanssimarkkinoilla on toistaiseksi ollut kuitenkin melko rauhallista. Toistaiseksi.

Markkinoiden rauhallisuus saattaa johtua siitä, ettei Trumpin viraltapanomenettelyn aloittaminen tällä hetkellä vaikuta kovin epätodennäköistä, Nordea arvioi viikkokatsauksessaan.

”Prosessi on Yhdysvalloissa poliittinen eikä lainopillinen. Vain kongressilla on oikeus aloittaa menettely, ja niin kauan, kuin republikaaneilla on enemmistö sekä ala‐ että ylähuoneessa ja presidentti nauttii republikaanien kannattajien suosiota, on hyvin vaikea nähdä syitä prosessin käynnistämiselle”, pankki toteaa.

Edes demokraattien voitto välivaaleissa ei johtaisi väistämättä presidentin hyllyttämiseen, sillä se vaatisi kahden kolmasosan enemmistöä senaatissa.  Tällaisen enemmistö saavuttaminen on huomattavan hankalaa, Nordea toteaa.

Trumpin hallinnon epäselvyydet ovat silti jättäneet jälkensä USA:n talouspolitiikkaan.

Uudistustahti hidastuu vääjäämättä, kun huomio siirtyy talouspolitiikasta oikeusvyyhdin selvittämiseen, Nordea arvioi. ”Lisäksi tässä tilanteessa alkaa olla turha toivoa demokraateilta tukea asioille, jotka eivät suoraan hyödytä heidän kannattajiaan. Tämä taas tarkoittaa sitä, että kaavailtujen uudistusten terä tylsyy hieman, muttei kuitenkaan kokonaan.”

Toisaalta sijoittajien odotukset USA:n politiikan tuesta ovat myös hiipuneet viime aikoina. Siten hitaampi uudistustahti ei Nordean mukaan estä osakkeiden lisänousua.

S&P 500 osakekurssit osakkeet

Jenkkimarkkinoilla on myös muita haasteita.

”USA:n osakemarkkinoiden osalta haasteet ovat kuitenkin kasvaneet, kun verrataan muihin alueisiin. Kohonneiden poliittisten riskien lisäksi mm. tuloskasvu on muita alueita verkkaisempaa”, Nordea toteaa. Pankki suositteleekin USA:n osakemarkkinoille alipainoa.

Toistaiseksi amerikkalaisten pörssiyhtiöiden tuloskehitys on jatkanut vakuuttavalla kasvu-uralla. Factsetin mukaan S&P 500 -osakeindeksin liikevaihdot nousivat keskimäärin 7,7 prosenttia ensimmäisellä kvartaalilla, mikä on nopeinta tuloskasvua yli viiteen vuoteen.

Kommentoi
Ylös
>