Rahoitusteoriaa

Osakkeiden historiallinen tuotto – näin syntymävuotesi vaikuttaa sijoitustuottoihisi

Osakkeiden historiallinen tuotto osoittaa, että onnella on sijoittajalle yllättävän suuri merkitys.

Osakkeiden historiallisesta tuotosta näkee, että syntymävuodellasi ja sijoituksesi aloittamisen ajankohdalla on sijoituksesi tuottojen kannalta yllättävän suuri merkitys.

Ai miksikö? Siksi, että onnella on isompi merkitys kuin arvaatkaan.

Nyt ei tarkoiteta kaikki varansa yhden kortin varaan pistäviä pelureita, vaan sitä kokonaistuottojen variaatiota, joka vaikuttaa myös passiiviseen sijoittajaan. Tällä variaatiolla on niin iso merkitys, että kaksi samanvertaista sijoittajaa saisi eri aikakaudelta täysin erilaiset tuotot.

Näin ollen bloggarilla ”Of dollars and data” on kerrottavaan yksinkertainen ja merkittävä viesti. Vaikka sijoittaisit parhaimman saatavilla olevan tiedon mukaisesti, noudattaisit itsekuria, hajauttaisit sijoituksesi, tasapainottaisit salkkusi ja säästäisit merkittävän osan tuloistasi voi lopputulos silti olla laihan oloinen.

Katsotaanpa miltä tuotot näyttävät sijoituksen ajoituksen kannalta.

Osakkeiden historiallinen tuotto 20 vuoden ajan jaksolla

Yksityissijoittajalle 20 vuotta on pitkä aika. Jopa niin pitkä, että sijoitustuottojen voisi ajatella tasaantuvan näin pitkässä ajassa. Dollars of data lyö samaan taulukkoon tuotot usealta toisiaan seuraavilta 20 vuoden jaksoilta. Ero on merkittävä. Vuosina 1901-2021 S&P500 indeksiin sijoittanut ei saanut juuri mitään tuottoja. Siis ei juuri mitään tuottoa osakemarkkinoilta 20 vuodessa. Huh!

Vuosina 1981-2001 sijoitusten arvo olisi puolestaan kasvanut miltei 10-kertaiseksi.

Osakkeiden historiallinen tuotto on perinteisesti ollut korkea, mutta aloitusvuodella on erittäin suuri merkitys.

 

Tällä samalla logiikalla tutkitaan 40 vuoden tuomia osaketuottoja. Nyt voisi jo ajatella, että aloitusvuoden merkitys tasaantuu pois. Onhan 40 vuotta jo todella pitkä aika.

Mutta ei. Jos olisit syntynyt vuonna 1880 ja sijoittanut vuodesta 1901-1941 olisit saanut 5-kertaisen tuoton. Sitä voi verrata siihen, että olisit syntynyt 20 vuotta myöhemmin ja sijoittanut vuosina 1921-1961. Tuottosi olisi ollut 40-kertainen. Havainnollistetaan eron suuruus vielä kuvalla.

Osakkeiden historiallinen tuotto eroaa merkittävästi ajanjaksosta riippuen. Kuva havainnollistaa kuinka suuri ero on kahdella eri ajan jaksolla, jotka kummatkin ovat 40 vuotta pitkiä.

Samaan hengenvetoon on hyvä huomioida, että jälkimmäinen omaisuuden 40-kertaiseksi kasvattanut periodi sisälsi sekä 30-luvun suuren laman, että toisen maailmansodan. Ei siis voida sanoa, että tämä ajanjakso olisi ollut pelkkää ruusuilla tanssimista.

Lisäksi bloggari osoittaa, että tuotoissa on eroja myös salkussa, jossa korkojen osuus olisi 50 prosenttia.

Tällaisissa vertailussa tulee helposti unohtaneeksi, että kertolaskun tulos ei muutu järjestystä vaihtamalla. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että lopputuloksen kannalta sillä ei ole merkitystä tulevatko hyvät tai huonot vuodet alussa, lopussa vai keskellä.

Osakkeiden ja muiden omaisuusluokkien historiallinen tuotto

Sijoittajana et voi luontaisesti vaikuttaa siihen koska synnyit. Mutta, jos et ole vielä osakesijoittaja voit vaikuttaa siihen koska aloitat sijoittamisen ja mihin omaisuusluokkaan sijoitat.

Osakkeiden historiallinen tuotto on selvästi yli muiden omaisuusluokkien. Vuosina 1802-2013 osakkeiden inflaatiokorjattu vuosittainen reaalituotto on ollut 6,7 prosenttia, korkojen 3,5 prosenttia, kullan 0,5 prosenttia ja käteisen -1,4 prosenttia.

Tämä ei kuulosta merkittävältä erolta, mutta jos pitkän ajan keskimääräisen tuoton piirtää vaikka 40 vuodelle on ero jo merkittävä.

Kuva näyttää miten osakkeiden historiallinen tuotto on selvästi korkeampi muihin omaisuusluokkiin verrattuna.

Yllä olevasta kuvasta voit tehdä seuraavan johtopäätöksen. Osakemarkkinoilla kannattaa olla mukana, riippumatta siitä minä vuonna olet syntynyt.

Yleinen neuvo onkin, että osakkeisiin sijoittaminen kannattaa alkaa heti. Helpoiten sen tekee aktiivisten tai passiivisten rahastojen kautta, kunhan muistaa kartoittaa yleisimmät aloittelijoiden tekemät virheet.

Kokeneemmalle sijoittajalle saattaa sopia suora osakepoiminta ja sijoittaminen tietyn strategian kautta. Yksi näistä strategioista on todellinen kasvusijoittaminen.

Kommentoi
Ylös
>