Indikaattorit

Pääanalyytikko varoittaa: Riskien unohtaminen voi tulla sijoittajille kalliiksi

Riskien hinnoittelu tuntuu unohtuneen, vaikka huima epävarmuus siintää horisontissa, varoittaa Nordean pääekonomisti.

Riskien hinnoittelu tuntuu unohtuneen, vaikka huima epävarmuus siintää horisontissa, varoittaa Nordean pääekonomisti.

Ovatko markkinat liian optimistisia tulevaisuuden suhteen?

Markkinoilla hinnoiteltu epävarmuus tulevasta on painunut poikkeuksellisen matalalle. Osakemarkkinoiden pelkokertoimeksi tituleerattu VIX-volatiliteetti-indeksi vajosi tällä viikolla alimmille tasoilleen sitten vuoden 1993 lopun. USA:n osakemarkkinoiden tulevan hintaheilunnan riskiä mittaava indeksi siis kertoo, etteivät sijoittajat odota volatiliteetin kasvua tulevaisuudessa.

Viime aikojen vakaa markkinakehitys ei kuitenkaan ole tae tulevasta, huomauttaa Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich blogissaan.

Keskeinen riski on keskuspankkien rahapolitiikan kiristyminen.

”Ennätyskevyttä keskuspankkipolitiikkaa on pidetty viime vuosina yhtenä markkinoiden vakautta puoltavana tekijänä. Nyt kuitenkin Fed jatkaa rahapolitiikan kiristämistä, ja myöhemmin tänä vuonna kuvaan tuleva taseen supistamisoperaatio on täysin testaamaton kiristämistoimi. EKP:nkin velkakirjaostot ovat jo loppusuoralla. Samaan aikaan poliittiset riskit ovat edelleen koholla Atlantin molemmin puolin”, pääanalyytikko tuumaa.

Gerichin mukaan tiedossa olevien riskien määrä on nyt poikkeuksellisen suuri.

Ja suurimmat yllätykset tulevat kuitenkin usein arvaamattomista lähteistä. Esimerkkinä pääanalyytikko mainitsee tilanteen ennen vuoden 2008 finanssikriisiä, jolloin tulevien riskien hinnoittelu vaipui pohjalukemiin. ”Paluu todellisuuteen oli karu”, Gerich muistuttaa.

Uutta finanssikriisiä ei ole nyt näköpiirissä, mutta sitä ei sitä tosin ennalta nähty myöskään vuonna 2007, Gerich toteaa. ”Kenelläkään ei ole kristallipalloa, josta näkee tulevat kriisit etukäteen. Tämän hetken hinnoittelu ei kerro juuri edes pienten takaiskujen huolista. Markkinat ovat ylioptimistia tulevaisuuden suhteen.”

Riskien karttajalle tällainen hinnoittelu tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden varautua epämieluisiin yllätyksiin aiempaa matalammin kustannuksin, pääanalyytikko vinkkaa.

Kommentoi
Ylös
>