Oma talous

Mistä tiedät epäonnistuneesi työhaastattelussa?

Työhaastattelu on kuin minkä tahansa tuotteen tai palvelun kaupankäyntiä.

Haastateltava yrittää myydä työpanoksensa työnantajalle ja työnantaja yrittää saada selvää, kuinka pätevä ja motivoitunut työnhakija on.

Haastattelu on myös peliä jossa kumpikaan osapuoli ei paljasta kaikkia korttejaan. Työnhakija pyrkii pitämään heikkoutensa piilossa. Haastattelija puolestaan ei vielä työhaastattelussa kerro, onko hän valmis rekrytoimaan haastateltavan.

Miten siis työnhakija voi arvioida menestystään työhaastattelussa?

Yrittäjä ja Proofhub-palvelun perustaja Sandeep Kashyap paljastaa amerikkalaisessa Medium-blogisivustolla viisi seikkaa, jotka kertovat työhaastattelun onnistumisesta.

Kashyapin mukaan on hyvä merkki, jos haastattelija kertoo yrityksen toimintakulttuurista, arvoista tai vaikkapa visiosta. Logiikka on tässä varsin yksinkertainen ja ilmeinen. Näin toimiessaan haastattelija yrittää saada työnhakijan innostumaan työpaikasta. Haastattelija on todennäköisesti kiinnostunut rekrytoimaan haastateltavan, jos hänellä on tarve korostaa työtehtävän tai yrityksen erinomaisuutta.

Myös työhaastattelun kesto kertoo haastattelun onnistumisesta. Lyhyeksi jäänyt haastattelu on tietenkin huono merkki.

Haastateltava on saattanut päästä lyhyessä haastattelussa helpolla. Haastattelija ei ole kysynyt vaikeita kysymyksiä. Kashyapin mukaan tuossa tilanteessa haastateltavan ei kuitenkaan kannata paukutella henkseleitä. Jos haastattelija ei ole vaivautunut kyselemään syvällisemmin haastateltavan aiemmasta työhistoriasta tai muusta oleellisesta, on se merkki siitä, ettei haastattelija ole innostunut työnhakijasta.

Onnistuneessa työhaastattelussa keskustellaan myös palkasta.

Kashyap kertoo vertauksen vaatekaupasta. Jos kaupan t-paita kiinnostaa ostajaa, haluaa hän seuraavaksi ennen ostopäätöstä tietää sen hinnan. Sama analogia pätee myös työhaastatteluun. Jos haastattelija on kiinnostunut rekrytoimaan haastateltavan, haluaa hän myös tietää millä kustannuksilla rekrytointi onnistuu.

Haastattelijan ystävällisyys tai kohteliaisuus ei kerro mitään työhaastattelun onnistumisesta. Haastattelija saattaa olla hyvinkin kohtelias, mutta samalla antaa haastateltavalle kritiikkiä.

Haastattelun päätös voi olla hyvinkin oleellinen signaali, josta voi päätellä haastattelun onnistumista. Jos haastattelija kertoo rekrytoinnin seuraavista vaiheista, voi se olla hyvä merkki. Haastattelu saattaa kuitenkin päättyä yhtäkkiä, eikä haastattelija kerro seuraavista vaiheista. Se kertoo siitä, ettei haastattelija suunnittele jatkavansa rekrytointiprosessia haastateltavan kanssa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös