Markkinakommentit

Varainhoitoyhtiö Pictet: Katseet kääntyvät poliitikkoihin

Populismin vaara ei ole ohi. Myönteisten talousyllätysten huuma ei kestä loputtomiin, väittää varainhoitoyhtiö Pictet Wealth Management -yhtiön sijoitusjohtaja.

Emmanuel Macronin voitto Ranskan presidentinvaaleissa viittaisi siihen, että populismin eteneminen Länsi-Euroopassa olisi pysäytetty. Ovatko Euroopan poliitikot löytäneet tavan käsitellä populismi-ilmiötä? “En panisi uraani sen pantiksi”, vastaa Pictet Wealth Managementin sijoitusjohtaja Cesar Perez Ruiz kesä–heinäkuun Perspectives-katsauksessa

Populismin nousun taittuminen antaisi sijoittajille mahdollisuuden keskittyä elpyvään kasvuympäristöön, mutta populismin hyökyaaltoon johtaneet tekivät eivät ole hävinneet minnekään.

”Seuraava taloussyklin käänne voi hyvin kääntää tilanteen monissa maissa”, Perez Ruiz kirjoittaa.

Talouden ja politiikan keskinäistä vaikutusta käsittelee Pictet’s päästrategi Christophe Donay. Finanssikriisin paloja sammuttaneet keskuspankit ovat ryhtyneet ottamaan etäisyyttä elvyttävään rahapolitiikkaan. Donayn mukaan ”nyt on houkutteleva mahdollisuus, että talouspolitiikka täyttää jäljelle jäävän tyhjiön”.

Donay väittää, että kun myönteisten tulosyllätysten aiheuttama huuma häviää, “tuki riskipitoisille omaisuuslajeille voi riippua yhä vahvemmin finanssi- ja budjettipoliittisista päätöksistä” sekä niiden onnistumisesta tämänhetkisen myönteisen suhdannekehityksen vahvistamisessa.

Eurooppa ei ole ainoa paikka, jossa markkinat seuraavat tiiviisti politiikkaa. Presidentti Trumpilla on jatkuvasti kahnauksia median ja turvallisuusyhteisön kanssa, eikä hänen lupauksensa Obamacaren korvaajasta ole vielä lähelläkään toteutumista. Pictet’n terveydenhuoltoanalyytikko Adrien Brossard uskoo, että terveydenhuollon uudistaminen “vaikuttaa suhteellisen vähän terveydenhuollon osakkeisiin … mutta tärkeä sikäli, että se kuvastaa Trumpin kykyä toteuttaa julkisen talouden uudistus”.

Tämän vuoden tärkein poliittinen tapahtuma on vasta edessä.

Kiinan 19. puoluekokous pidetään vuoden viimeisellä neljänneksellä. Pictet’n vanhemman Aasia-ekonomistin Dong Chenin mukaan Kiinan johdossa tapahtuu suuria muutoksia ja valta keskittyy entistä vahvemmin puolueen pääsihteerin ja Kiinan presidentin Xi Jinpingin käsiin.

Chenin mielestä tämä voi kiihdyttää rakenteellisia uudistuksia, vahvistaa toimia velkaantumisen leikkaamiseksi ja antaa pelivaraa kasvutavoitteiden suhteen. Tuloksena voi olla kasvun hidastuminen lyhyellä aikavälillä, mutta Chenin mukaan ”toimeen tarttumattomuus kävisi Kiinalle kalliiksi pitkällä aikavälillä”.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös