Alphabet tunnetaan ennen kaikkea Googlen hakukoneesta. Mitä muuta Alphabet pitää sisällään?
Sijoititko aikoinaan Googlen listautumisantiin ja pidit osakkeesi? Onneksi olkoon, pitkän aikavälin nousu on ollut kerrassaan hurjaa.
”Maailman tiedon järjestäminen ja tiedon saavutettavaksi ja hyödylliseksi tekeminen” on missio, joka kuulostaa alkuun enemmänkin akateemiselta tavoitteelta kuin toimivalta liiketoimintasuunnitelmalta.
Numerot puhuvat kuitenkin puolestaan. Tiedon järjestämiseen sijoittaminen on ollut varsin kannattavaa.
Googlen listautumishinta oli 85 dollaria ja osakkeen jakamisen huomioon ottaen on kurssinousua kertynyt listautumisesta yli 2350 prosenttia.
Alphabetin osake on kolmas S&500 indeksin osake, joka rikkoo 1000 dollarin rajan. Amazonkin ylti tähän vasta viime viikolla. Tässä mielessä kyse ei ole mistään pienestä virstaanpylväästä.
Tosin Google pystyi tähän jo kerran aiemminkin. Ennen kuin osake jaettiin ja Googlesta tuli Alphabet, pääsi Googlen osake 1000 dollarin kappalehintaan. Nyt saaavutus toistuu, mutta Alphabetin nimissä.
Onko Google sitten kasvunsa päässä? Ainakaan kun internetmainonnan kasvua tarkastelee niin näin ei suinkaan ole. Internetissä mainostaminen on vasta ohittamassa televisiomainonnan.
Internetin mainostaminen on siis kovassa kasvussa, mutta vieläkin mielenkiintoisempaa on se missä tämä kasvu tarkalleen ottaen tapahtuu. Fortunen mukaan Google ja Facebook ovat yksin vastuussa internetissä tapahtuvan mainostamisen kasvusta.
Googlen hakukone ton siis voittaja kasvavilla markkinoilla, jossa voittaja vie kaiken.
Alphabet on muutakin kuin hakukone
Google hakuja tehdään päivässä miljardeja.
Alphabet on kuitenkin muutakin. Gmailia käytetään yli miljardi kertaa päivässä. Googlen Drivellä on 800 miljoonaa käyttäjää päivässä. Android pyörittää yli 2 miljardia mobiililaitetta.
Lisäksi on hyvä muistaa, että Alphabet on YouTuben kautta hyvinkin vahvasti mukana sosiaalisessa mediassa. YouTuben videoita katsotaan päivittäin miljardin tunnin verran.
Vuonna 2016 Googlen Play storesta ladattiin 82 miljardia applikaatiota.
Lisäksi Alphabetilla on oma pääomasijoitusyhtiö Google Ventures, joka on sijoittanut yli 300 alkuvaiheen yritykseen.
Alphabetilla on myös useita tulevaisuuden projekteja, joissa on potentiaalia, mutta jotka eivät tällä hetkellä tuota voittoa. Tähän Moonshots kategoriaan sisältyvät esimerkiksi älykästä kotiteknologiaa kehittävä Nest, itseajavia autoja kehittävä Google X, ja miehittämättämiä kuljetusaluksia kehittävä Project Wing.
Yksityissijoittajan haaste on ison yrityksen monipuolisuus
Alphabetin kaltaisessa yrityksessä yksityissijoittajan haasteena on, että analysoitavaa on paljon. Mikäli jokaisen yksityiskohdan käy läpi tarkalla kammalla menee siihen paljon aikaa ja tuloksena voi olla lähinnä hämmennys siitä miten nuo kaikki palaset ynnää yhteen.
Toinen haaste on sijoituksen pitkäjänteisyys. Hyvät yritykset ovat korkeasti hinnoiteltuja. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että osaketta tulee pitää salkussaan tarpeeksi pitkän aikaa, jotta yrityksen kasvu pääsisi siirtymään osakkeen hintaan.
Pitkäaikaisen kasvusijoittajan tulisi siis keskittyä pitkäaikaiseen kasvuun.
Ongelmana on, että neljännesvuosi on kovin lyhyt aika ja sijoittaja tekee helposti liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä lyhyen aikavälin heilahtelujen pohjalta. Sijoittajan, joka liikkuu näiden heilahtelujen mukana on vaikea päästä kiinni nauttimaan pitkäaikaisen kasvun hedelmistä.
Toisaalta kasvun loppuminen näkyy voimakkaana alaspäin suuntautuvana reaktiona osakkeen kurssissa. Näin ollen kasvusijoittajan tulisi seurata yrityksen liiketoiminnan kehittymistä ja tarpeen tullen olla valmis irtautumaan osakkeesta. Näin ollen olennainen kysymys osavuotiskatsauksen kohdalla on, että mikä on lyhyen ajan variaatiota ja mikä on aitoa pitkän ajan kasvun loppumista.
Kasvuyrityksen kasvua tulisi siis pystyä seuraamaan, kuitenkaan käyttämättä siihen liikaa aikaa. Katso täältä miten kasvuyrityksen osavuotiskatsaus analysoidaan.
Mikäli kasvusijoittaminen kiinnostaa, voi aiheesta lukea kirjan. Ja jos lukee kirjan, kannattaa ehkä aloittaa lukemalla arvostelu. Lue ”Kasvusijoittajan osakestrategiat”-kirjan arvostelu.