EK:n kyselyn karut tulokset: Kasvuhakuisia yrityksiä yhä vähemmän

Viidennes työnantajayrittäjistä harkitsee firmastaan luopumista joko yrityskaupalla, sukupolvenvaihdoksella tai lopettamalla.
yritys tiimi henkilöstö organisaatio yritys tiimi henkilöstö organisaatio

Viidennes työnantajayrittäjistä harkitsee firmastaan luopumista joko yrityskaupalla, sukupolvenvaihdoksella tai lopettamalla, ilmenee Elinkeinoelämän Keskusliiton Pk-pulssi-yrityskyselystä.

Kysyntä on viimeisen 12 kuukauden aikana piristynyt kaikissa yritysluokissa, EK toteaa tiedotteessaan. Erityisen myönteistä kehitys on ollut vähintään 30 prosentin kasvua tavoittelevissa yrityksissä, joista yksikään ei ilmoittanut kysynnän hiipumisesta ja 83 prosenttia raportoi sen lisääntymisestä.

Kyselyn mukaan yli puolet yrityksistä kuitenkin tyytyy kasvun sijaan markkina-aseman säilyttämiseen. Kasvuhakuisten eli vähintään 10 prosentin liikevaihdon kasvua tavoittelevien yritysten osuus on edellisen vuoden aikana vähentynyt kuusi prosenttiyksikköä.

Viidennes työnantajayrittäjistä pohtii yrityksestään luopumista. Omistajanvaihdos on siis ajankohtainen noin 16 000 yrityksessä.


 
Saat jopa 20 ilmaista osaketta!
 
Avaa ja rahoita tilisi Freedom24-välittäjällä ja saat jopa 20 ilmaista osaketta, joiden arvo on jopa 800 dollaria kukin. Lue lisää artikkelistamme
 
Jokaiseen sijoitukseen liittyy riskejä.
 

Investointiaktiivisuudessa on kuitenkin tapahtunut positiivinen käänne. Myönteisintä kehitys on ollut 10–29 prosentin kasvua tavoittelevissa yrityksissä, joista 45 prosenttia ilmoitti investointien lisääntymisestä ja vain 5 prosenttia niiden vähentymisestä. Aseman säilyttämiseen tähtäävissä yrityksissä investointien supistuminen on pysähtynyt.

Pk-Pulssi kertoo myös suuntaa-antavia alueellisia tuloksia.

Kasvuhakuisia, vähintään 10 prosentin vuotuista liikevaihdon kasvua tavoittelevia yrityksiä esiintyi eniten Uudellamaalla (osuus 56 prosenttia alueen yrityksistä) ja Länsi-Suomessa (osuus 47 prosenttia). Itä- ja Pohjois-Suomessa pk-kenttä on erityisen polarisoitunut: kasvuhakuisten (osuus 36 prosenttia) ja muiden pk-yritysten tilannearviot erosivat toisistaan muuta maata jyrkemmin.

EK:n johtava asiantuntija Jari Huovinen näkee Pk-Pulssin tulosten taustalla taantuman painolastin: ”Talouskasvun osalta takana on kymmenen menetettyä vuotta, eikä yhden kvartaalin BKT-kasvu riitä vielä sysäämään pk-sektoria nousuun. Kasvua lannistavat myös konkreettiset lainsäädännön ja verotuksen kynnykset sekä yhteiskunnalliset asenteet.”

EK:n toteuttama Pk-Pulssi selvittää kahdesti vuodessa pienten ja keskisuurten työnantajayritysten arvioita toteutuneesta ja tulevasta kehityksestään. Pk-pulssiin vastasi toukokuussa 2017 yhteensä 446 yritystä.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
Jari Lindström työttömyys aktivointi lakiesitys työnhaku talous

Työministeri Lindström puolustaa kiisteltyä työttömien aktivoimisen lakialoitetta

Seuraava artikkeli
Nokia osakekurssi pörssi osakkeet teknologia

Onko Nokian kasvueväät jo syöty?