Joel Greenblattin taikakaava (magic formula) laittaa osakkeet paremmuusjärjestykseen kahden tunnusluvun avulla. Nämä tunnusluvut ovat sijoitetun pääoman tuotto ja tulostuotto.
Taikakaava on voittanut indeksin monena vuonna.
Olet ehkä kuullut taikakaavasta ennenkin, ja ajatellut että sitä voisi koittaa periaatteessa? Kuulutko niihin jotka ovat huomanneet, että kaavan käyttö on kuitenkin käytännön elämässä yksinkertaisesti liian työlästä?
Mikäli vastasit kyllä, niin jatka lukemista koska alla kerrotaan miten taikakaavaa käytetään helposti ja käytännönläheisesti. Lisäksi pohditaan voidaanko taikakaavaa soveltaa Helsingin pörssiin.
Taikakaava käytännössä
Alla oleva video näyttää miten taikakaavaa hyödynnetään käytännössä. Tarvittavien lukujen etsiminen ja laskeminen käsin olisi aika työlästä.
Käyttämällä ValueSignals työkalua, saadaan tarvittava tieto ulos nopeasti ja käytännöllisesti.
Alla olevassa videossa on taikakaavan lisäksi käytetty Piotroskin F-score menetelmää, koska näin voidaan periaatteessa päästä vieläkin parempiin tuottoihin käsiksi.
Tulokseksi saamme, että Helsingin pörssin kolme maagisinta osaketta ovat Valoe, Incap ja Affecto.
Valoe kehittää ja myy suomalaista aurinkosähköteknologiaa, aurinkopaneeleiden valmistuslinjoja ja -tehtaita sekä Suomessa valmistamiaan uuden sukupolven taustajohdinpaneeleita. Valoen P/E on 3,2 ja P/S 2,7. Valoen tulostuotto on ollut 19 prosenttia.
Incap on suomalainen elektroniikan sopimusvalmistaja.palvelut kattavat elektromekaanisten tuotteiden koko elinkaaren suunnittelusta ja valmistuksesta huolto- ja ylläpitopalveluihin. Incapin P/E on 9,2 ja P/S on 0,65. Incapin tulostuotto on ollut 14 prosenttia.
Affecto on informaatio- ja analytiikkainnostunut teknologiayritys. Affecto toimittaa yritysten tietojärjestelmäratkaisuja ja tarjoaa paikkatietopalveluja. Affecton P/E on 15,3 ja P/S on 0,8. Tulostuotto on puolestaan ollut 8,8 prosenttia.
Taikakaavan avulla voi siis järjestää yrityksiä paremmuusjärjestykseen, mutta ovatko ne hyviä sijoituksia?
Taikakaava käyttö globaalissa skaalassa
Taikakaava antaa ulos paremmuusjärjestyksen. Isommassa datassa Helsingin pörssin ensimmäinen, eli Valoe löytyy sijalta 127.
Incap löytyy vasta sijalta 1763 ja Affecto sijalta 2414.
Jos taikakaavaa aikoo oikeasti käyttää sijoituksissaan, on syytä pohtia myös sijoittamista ulkomaalaisiin osakkeisiin.
Ilman maakohtaista filtteriä saa ValueSignalsista taikakaavan avulla tuloksen, joka näyttää tältä.
Vaikka taikakaavaan lisäisi vaateeksi Piotroskin menetelmän 7 pisteestä, on globaali lähtökohta luontaisesti parempi vaihtoehto kuin rajattu kotimarkkina.
Suomen Valoen, Incapin ja Affecton tulostuotto on kaikissa tapauksissa alle 20 prosenttia. Globaalesita osakkeista löytyy sadankin prosentin ylittäviä tulostuottoja.
ValueSignalsin työkalu voi siis olla sijoittajalle ihan kannattava hankinta.