Raaka-aineet

Kasvava tuotanto painaa öljyn hintaa

Brent laatu öljy hinta raaka-aineet talous

Öljyn brent-laadun hinta kävi ennen juhannusta koko vuoden alhaisimmalla tasolla, alle 45 dollarilla tynnyriltä.

Öljyn hinta on ollut alamäessä toukokuun lopulta lähtien. USA:n tuoreimmat öljy‐ ja polttoainevarastoluvut tukivat hintatasoa jonkin verran ja hinta nousi vaivoin yli 46 dollarin.

Markkinoilla öljyn hintaa painaa edelleen huolet öljyn ylitarjonnasta OPECin tuotantorajoituksista huolimatta, arvioi Nordea aamukatsauksessaan.

Taustalla on liuskeöljyn voittokulku.

“OPECin hintakontrollin tehoa nakertaa etenkin USA:n liuskeöljytuotannon tehostuminen, sillä nopeasti kehittyneen poraus‐, särötys‐ ja pumppaustekniikan ansiosta liuskeöljyn tuotanto on taloudellisesti kannattavaa yhä matalammilla öljynhinnoilla”, pankki toteaa.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan USA:n öljyntuotanto oli toukokuun lopulla suurimmillaan sitten vuoden 2015 elokuun. Ylitarjontaa markkinoilla lisäsi myös Libyan ja Nigerian kasvanut tuotanto.

Öljymarkkinat eroavat kuitenkin muista hyödykemarkkinoista siltä osin, että tarjonnalla on korostetun keskeinen asema.

Tämä johtuu Öljy- ja biopolttoaineala ry:n mukaan öljyntuottajamaiden suhteellisen vähäisestä lukumäärästä ja öljyntuotannon keskittymisestä paljolti Lähi-idän alueelle sekä siitä, että maailmantalous on merkittävässä määrin riippuvainen öljyn saannista.

Pitkällä aikavälillä tarjontaan vaikuttaa myös öljyvarojen riittävyys. Varantojen jäljellä olevasta määrästä on esitetty monia toisistaan poikkeavia arvioita. Yleisen arvion mukaan todennetut käytettävissä olevat raakaöljyvarat riittävät näillä näkymin tyydyttämään yli 46 vuoden tarpeen.

Kysyntäpuolella rakenteellinen muutos liittyy Kiinan kasvun hidastumiseen ja kasvun rakenteen muutokseen investointi- ja teollisuuspainotteisesta kulutus- ja palvelupainotteiseen suuntaan, arvioi Suomen Pankki.

Myös ilmastotavoitteet ja asenteiden muutokset näkyvät fossiilisten polttoaineiden kysynnässä. Liikenteessä teknologian kehittyminen vähentää öljypohjaisten polttoaineiden kysyntää.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös