Hallituskriisin vuoksi Suomelle tärkeät rakenneuudistukset ovat vaarassa.
Hallituskriisin vuoksi Suomelle tärkeät rakenneuudistukset ovat vaarassa.
Pääministeri Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Petteri Orpo kertoivat tänään samansisältöisissä twiiteissään, etteivät keskusta ja kokoomus jatka hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa. Perussuomalaisten johto meni perusteellisesti uusiksi viikonloppuna. Valtaan nousivat Jussi Halla-aho ja muut maahanmuuttovastaisen siiven edustajat.
Keskustelut käyty. Yhteinen esityksemme Kesk./Kok. eduskuntaryhmille: ei edellytyksiä jatkaa yhteistyötä Halla-ahon johtaman PS:n kanssa.
— Juha Sipilä (@juhasipila) 12. kesäkuuta 2017
Sipilän hallituksella on nyt kaksi vaihtoehtoa: joko neuvotella kristilliset ja RKP mukaan hallitukseen (jolloin syntyisi niukasti enemmistöhallitus) tai järjestää uudet vaalit.
Nordean päästrategi Jan von Gerich arvioi Arvopaperi-lehdelle, että talousuudistukset ottavat nyt väistämättä nyt takapakkia, mikä heikentää keskipitkän aikavälin näkymiä.
Von Gerichin mukaan RKP:n ja KD:n avulla muodostettu enemmistöhallitus saattaisi lähtökohtaisesti seistä ainakin suurimpien uudistusten takana, mutta se olisi ”pohjaltaan heikko”.
Teoriassa myös vihreät ja SDP voisivat lähteä hallitukseen. Se tarkoittaisi kuitenkin väistämättä hallitusohjelman romuttamista. Vihreät ovat valmiita hallitukseen, jos hallitusohjelmaan tehdään muutoksia. Sosiaalidemokraatit tuskin hallitukseen ovat menossa ilman merkittäviä muutoksia hallitusohjelmaan.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoo puolueensa olevan valmis hallitusvastuuseen vain uusien vaalien kautta.
Päästrategin mukaan on vaarana, että rakenneuudistukset, kuten sote, kaatuvat jälleen ja suunnittelu aloitetaan taas alusta.
Hallituskriisi näkyi heti myös markkinoilla. Suomen valtion 10-vuoden vuoden velkakirjojen korkotaso oli tänään lähes 2,4 prosentin nousussa.
Päivitys 12.6. klo 16.40
Oppositiopuolue RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Stefan Wallin sanoo Uudelle Suomelle, että puolue on valmis neuvottelemaan hallitusyhteistyöstä keskustan ja kokoomuksen kanssa. Kuitenkin Wallin vaatii uutta hallitusohjelmaa.
”Lähtökohta on se, että jos uutta hallitusta lähdetään rakentamaan nykyisen eduskunnan voimasuhteiden puitteissa, niin se on uusi asetelma: uusi hallituspohja, uusi hallitusohjelma ja salkut pöydälle” Wallin linjaa.