Sijoittaminen

Sijoittaminen ulkomaisiin osakkeisiin – näin se käy

Sijoittaminen ulkomaisiin osakkeisiin voi tuntua haastavalta, mutta onko kyse lähinnä henkisestä kynnyksestä?

Sijoittaminen ulkomaisiin osakkeisiin on usein osakesijoittamisen toinen askel. Ensin sijoitetaan kotimaahan ja vasta tämän jälkeen uskalletaan laajentaa ulkomaille.

Sinun täytyy tuntea sijoittamasi yritys läpikotaisin on yksi sijoitusoppaiden tunnetuimpia lauseita.

Auttako lause sinua tekemään oikeita päätöksiä, vai saako se sinut jumittamaan Suomen markkinoille?

Miksi sijoittaminen ulkomaisiin osakkeisiin kannattaa?

Suomi on reunamarkkina ja Helsingin pörssi on syklinen pörssi. Sijoitamalla ulkomaisiin osakkeisiin saat salkkuusi maantieteellistä hajautusta.

Suomen markkina on myös toimialakohtaisesti rajattu. Otetaan esimerkkinä biotekniikka ja lääketeollisuus. Suomessa on suhteellisen vähän vaihtoehtoja tarjolla, ja näiden yritysten rahoitus on rajoitettua. Sijoittamalla sveitsiläiseen lääkeyritykseen tai amerikkalaiseen bioalan hyvin rahoitettuun yritykseen saat nostettua onnistumisesi mahdollisuudet toiselle tasolle.

Sijoittaminen ulkomaisiin osakkeisiin voi olla tuottoisaa.

Sijoittaminen ulkomaisiin osakkeisiin on nykyään varsin helppoa ja edullistakin. Se onnistuu mitä todennäköisemmin siltä samalta palveluntarjoajalta, jonka kautta olet hankkinut nykyiset kotimaiset osakkeesikin.

Ulkomaisista osakkeista on myös suhteellisen helppoa saada tietoa. Esimerkiksi Nordea tarjoaa yritysanalyysejä yhteistyökumppaninsa Standars & Poorsin kautta. Voit siis suhteellisen helposti päästä käsiksi ukomaalaisesta yhtiöstä tehtyyn analyysiin.

Lisäksi Seeking Alpha tarjoaa yksityisten henkilöiden kirjoittamia analyysejä eri yhtiöistä. Näihin analyyseihin kannattaa suhtautua pienellä varauksella siitä huolimatta, että ne ovat läpäisseet sivuston toimituksen ylläpitämän seulan.

Seeking Alphan vahvuutena on, että sieltä löytyy suhteellisen helposti vastakkaiset kannat ottavat analyysit. Lukemalla kummatkin näkemykset pääset kartalla siitä mitä hyviä ja huonoja puolia yritykseen sijoittamisessa on.

Suora ulkomaisiin osakkeisiin sijoittaminen ei sovi kaikille

Usein sijoittamisesta tehdään äärimmäisen työlästä. Sijoittajan tulisi perehtyä yhtiön liiketoimintaan, laadullisiin elementteihin, yrityksen johtoon, yrityskohtaisiin riskeihin, megatrendeihin, osinkohistoriaan ja tuloksentekokykyyn.

Nämä kaikki tekijät tulisi osata sitten arvioida ja laittaa yrityksiä arvion mukaiseen järjestykseen, kunnes sieltä valitaan ne parhaat. Yrityksen tunteminen perinpohjin on siis työlästä ja iso syy siihen miksi ulkomaisia osakesijoituksia tulee kartettua.

Sijoittana ehkä koet, että on turvallisempaa sijoittaa siihen tuttuun ja turvalliseen Nokian tai Koneen osakkeeseen. Ne sinä ainakin tunnet, eikä lause ”sijoita vain siihen minkä ymmärrät” muodostu ongelmaksi.

Mutta tunnetko kotimaiset yritykset oikeasti? Jos olet ajanut Koneen hissillä tai puhunut Nokian puhelimella niin tarkoittaako se, että oikeasti tunnet ne megatrendit jotka yrityksen tulosta ajavat? Oletko oikeasti kartoittanut ne globaalit vaihtoehdot mitä maailmalla on tarjolla?

Sijoittaminen ulkomaisen yrityksen osakkeeseen voi tuntua sinusta liian riskipitoiselta, koska sinusta tuntuu siltä ettet tunne yritystä. Voit kuitenkin ottaa yrityksestä selvää ja silloin teet itse asiassa todennäköisesti paremman päätöksen. Tämä siksi, että päätös perustuu suuremmalta osin hankkimaasi tietoon ja pienemmältä osin yrityksen markkinoinnin luomaan mielikuvaan.

Jotkut pelkäävät verotuksen monimutkaistumista. Yksityissijoittajan kannalta asia toimii kuitenkin varsin helposti. Osinko napsahtaa tilille ilman sen kummempia säätöjä. Siitä on jo vähennetty ulkomailla peritty lähdevero.

Suomen verottaja hyvittää tämän ulkomailla perityn lähdeveron ottaessaan omansa pois.

Mistä löytää ulkomaisia yrityksiä mihin sijoittaa?

Mitä jos haluaisit sijoittaa suoraan ulkomaisiin yrityksiin ja tällä tavoin lisätä salkkusi maantieteellistä hajautusta, mutta sinulla ei ole tarkempaa ajatusta kuinka päästä liikkeelle? Tässä muutama tapa.

  1. Tutuiksi tulleet brändit ja yritykset. Vaikkapa Apple, Netflix ja McDonalds ovat Suomessakin hyvin tunnettuja yrityksiä. Suomesta käsin sinulla on vieraskenttäetu. Näet miten brändi peilautuu sille vieraassa maassa. Vertaa tätä suomalaiseen globaalisti toimivaan yritykseen. Kotimarkkinasta käsin tarkastellessa brändi voi vaikuttaa isommalta kuin mitä se on kansainvälisiltä kentiltä käsin tarkastellessa.
  2. Osakkeiden seulontamenetelmät. Voit myös lähteä isosta massasta liikkeelle ja systemaattisesti seuloa mielenkiintoisimmat osakkeet. Esimerkiksi Value Signals tarjoaa tähän soveltuvan työkalun.
  3. Osakelistaukset.  Voit myös lähteä liikkeelle mallisalkuista liikkeelle. Yhtenä esimerkkinä Nordean Global 30 lista.
  4. Mikäli osakevalinta tuntuu liian työläältä, on alhaisilla kuluilla varustettu pörssinoteerattu rahasto  yksi keino sijoittaa ulkomaisiin osakkeisiin.
  5. Suora osakesijoittaminen ei yksityissijoittajalle ole mahdollista kaikkiin maihin, kuten Venäjälle. Tällaisissa tapauksissa voi myös rahastosäästäminen olla yksi vaihtoehto.

 

Kommentoi
Ylös
>