Oma talous

Suunnitteilla autonvuokraus? Näillä vinkeillä vältät ongelmat

Pohjoismaalaiset kuluttajat valittavat yhä enemmän autonvuokrauksesta Euroopassa, kertoo Euroopan kuluttajakeskus.

Euroopan kuluttajakeskuksen mukaan Euroopan kuluttajakeskusten verkoston pohjoismaiset toimipisteet ovat rekisteröineet valitusten määrän kasvaneen kolmen viime vuoden aikana muualla paitsi Suomessa. Vuoden 2016 aikana valituksia autonvuokrauksesta tehtiin Pohjoismaissa 25 prosenttia enemmän kuin aiempina vuosina. Valitusmäärät kasvoivat lähes 40 prosenttia vuodesta 2014.

Yleisimmät ongelmat, joista autonvuokrauksen kohdalla valitetaan, ovat lisävakuutukset ja vahinkojen korjauksista jälkeenpäin laskutettavat kustannukset.

Autonvuokrauksen kustannukset voivat yllättää

Yleisin autonvuokraajien kohtaama ongelma on se, että auto onkin kalliimpi kuin mitä kuluttaja on autoa verkosta varatessaan olettanut. Tämä johtuu Euroopan kuluttajakeskuksen mukaan pääasiassa lisävakuutusten kaltaisista kustannuksista ja vuokrauksen jälkeen perittävistä korjauskuluista, eli niin sanotusta jälkilaskutuksesta.

Usein kuluttajan on paikan päällä ostettava lisävakuutus, jotta voi edes ottaa auton käyttöönsä. Ongelmia vahinkojen jälkeen perittävistä korjauskuluista tulee useimmiten silloin, kun kuluttaja on palauttanut auton vuokraamon aukioloaikojen ulkopuolella, eikä voi todistaa, milloin esimerkiksi naarmu autoon on tullut.

”Kuluttajat vuokraavat usein lomillaan auton omatoimista liikkumista varten. On tärkeää tutustua sopimusehtoihin jo varaushetkellä ja vielä paikan päällä. Kannattaa myös olla erityisen tarkkana auton luovutushetkellä ja katsoa, että kaikki auton mahdolliset naarmut ja kulumat on asianmukaisesti merkitty. Kuluttaja voi vaikka valokuvata auton nouto- ja palautushetkellä”, sanoo Euroopan kuluttajakeskuksen Suomen toimipisteen johtaja Leena Lindström.

Viisi vinkkiä autonvuokraajalle

Euroopan kuluttajakeskus listaa viisi hyödyllistä ohjetta auton vuokraukseen.

1. Tarkista, mitä hintaan sisältyy

Hinnan määräytyminen kannattaa tarkistaa niin yksittäisen vuokrapäivän kuin koko vuokra-ajan osalta. Kannattaa huomioida myös, ilmoitetaanko hinta arvonlisäveroineen vai lisätäänkö se ilmoitettuun hintaan.  Lisämaksut lisävarusteista ovat myös yleisiä.

Kannattaa kiinnittää huomiota myös mahdollisiin toimitusmaksuihin ja palvelumaksuihin, sillä esimerkiksi auton palauttaminen muualle kuin lähtöpaikkaan saattaa aiheuttaa lisäkustannuksia. Vertaile sivustoja ja hintoja ennen kuin teet varauksen.

2. Perehdy sopimukseen ennen allekirjoittamista

Kuten mikä tahansa muukin sopimus, autonvuokrauksen sopimus tulee lukea tarkkaan. Jos jokin kohta jää epäselväksi, on se syytä selvittää autonvuokraajan kanssa. Vuokrasopimus allekirjoitetaan vasta autovuokraamon luona, eli auton tilaaminen netistä ei ole vielä vuokrasopimus.

3. Vakuutuksen ehtoihin kannattaa perehtyä erityisen huolellisesti

Euroopan kuluttajakeskuksen mukaan eri maiden vakuutusturvissa voi olla runsaasti eroja. Autovuokraamo saattaa yrittää myydä lisävakuutusta autoa noudettaessa. Vakuutus voi olla jo osa matkavakuutusta tai jotain erillistä kuluttajan ottamaa vakuutusta.

4. Maksa luottokortilla

Useimmat autovuokraamot vaativat luottokorttimaksua. Jos autonvuokraajan kanssa syntyy erimielisyyksiä, kannattaa tällöin ottaa yhteyttä luottokorttiyhtiöön. Luottokorttiyhtiöstä voi pyytää takaisinmaksua, jos vuokraajan ja autovuokraamon välillä syntyy ongelmia tai erimielisyyttä tehdyistä veloituksista.

5. Tarkista auton ennen noutoa ja palautuksen jälkeen

Auto kannattaa tarkistaa yhdessä autovuokraamon edustajan kanssa ennen vuokra-auton käyttöönottoa. Kaikki olemassa olevat viat ja vauriot tulee kirjataan ylös, ja tarkastuskertomuksesta kannattaa pyytää jäljennös.

Kannattaa myös ottaa kuvat autosta vaikkapa älypuhelimella sekä noudettaessa että palautettaessa. Kuvat toimivat todisteina, jos autovuokraamo vaatisi vahingonkorvauksia autoon syntyneistä vaurioista.

Kommentoi
Ylös
>