Strategiat

Sijoittaja, näin pidät tunteesi kurissa sijoituspäätöksissäsi

Muutamilla yksinkertaisilla vinkeillä voi sijoittaja pitää tuottoja nakertavat tunnetilat aisoissa.

Sijoittaminen on pitkäjännitteistä ja kurinalaista puuhaa, jossa on sijoittajan tärkeää omaksua jokin systemaattinen ja perusteltu sijoitusstrategia. Lipsuminen strategiasta voi olla kohtalokasta.

Tämä lipsuminen tapahtuu tietenkin silloin, kun tunne voittaa järjen. Ahneus ja pelko voivat johtaa kohtalokkaisiin virhepäätelmiin ja vääriin sijoituspäätöksiin. Rahoituksen käyttäytymistieteessä on pystytty osoittamaan useita päätöksenteon harhoja, jotka vaikuttavat sijoittajan käyttäytymiseen.

Esimerkiksi piensijoittajat saattavat sortua niin sanottuun ”hot hands” -harhaan, eli esimerkiksi seuraamaan trendiä nousumarkkinoilla. Kokenut sijoitusammattilainen ei anna nousutrendin sekoittaa mieltään, vaan analysoi tilannetta talouden ja osakkeiden kovien fundamenttien perusteella.

Koska emme ole robotteja, kannattaa sijoittajan löytää keinot tunteiden hallitsemiseen.

Sijoitusneuvoja Justin J. Kumar kertoo amerikkalaisen Kiplinger-sivuston artikkelissaan käytännöllisiä vinkkiä tunnetilojen hallintaan sijoittamisessa.

1. Aseta taloudelliset tavoitteet

Tämä ohje on jo lähes loppuun kaluttu itsestäänselvyys, joka kuuluu kaikkien liikkeenjohdon konsulttien vakioteeseihin. Silti sitä ei pidä sijoittamisessakaan unohtaa.

Kumarin mukaan tavoitteiden asettaminen on ensimmäinen askel sijoittamisen aloittamisessa. Tavoitteet auttavat pitämään katseen kokonaisuudessa ja isossa kuvassa. Esimerkiksi jos sijoittajan tavoitteena on päästä eläkkeelle 20 vuoden kuluttua, hän tietää että hetkellisten tappioiden korvaaminen positiivisilla tuotoilla voi tapahtua rauhallisesti ajan kuluessa. Hetkelliset tappiot eivät tällöin hermostuta sijoittajaa, eikä hän tee siten äkkinäisiä ja paniikinomaisia hätäratkaisuja havaitessaan tappiot.

2. Älä seuraa sijoitussalkun tuottoja liian usein

Sijoittajaa saattaa houkuttaa sijoituskohteidensa tuottojen ja markkinaa-arvojen muutosten seuraaminen jopa päivittäin – joskus useamminkin.

Tuottojen jatkuva seuraaminen ei auta sijoittajaa millään tavoin, Kumar väittää. Se aiheuttaa vain ahdistusta. Ahdistuksesta seuraa paniikki ja paniikissa tehdyt hätäiset sijoituspäätökset. Kumar suosittaa tarkistamaan sijoitussalkun muutoksia korkeintaan kuukausittain tai neljännesvuosittain ja keskittymään kokonaissuunnitelmaan.

3. Tunne tavoitteesi ja riskisi sijoituskohdetta valitessasi

Tämä ohje on hyvin yksinkertainen: kun sijoittaja tietää mitä hän on ostanut, on tunteet helpompi pitää aisoissa. Kumarin mukaan sijoittajan täytyy tehdä pohjatyö aina itse, eikä luottaa ulkopuolisiin neuvoihin.

Ei kuitenkaan riitä että sijoittaja tuntee sijoituskohteen ja sen riskit. Hänen pitää myös ymmärtää, miten sijoituskohde sopii sijoittajan omaan sijoitusstrategiaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös