Oma talous

Työhaastattelun selviytymisopas

Työhaastattelutilanne voi olla pelottava, vaikka kokemusta olisi samoista tilanteista kertynyt jo enemmänkin.

Cornwall Liven jutussa on esitelty seitsemän tärkeintä asiaa, joihin kannattaa keskittyä, jotta olisit hyvin varautunut haastatteluun.

Olet sitten valmistautumassa ensimmäiseen työhaastatteluusi ikinä tai kauan odottamasi unelmatyö on jo lähes hyppysissäsi, haluat varmasti pitää nämä seuraavat vinkit mielessäsi.

Anna hyvä ensivaikutelma

Se, kuinka itsesi esittelet ja millaisia eleitä käytät, on ratkaisevaa työnantajan muodostaessa sinusta ensivaikutelmaa ja miettiessä, sopisitko heidän työyhteisöönsä. Varmista, että olet hakemaasi paikkaan nähden oikein pukeutunut, tervehdi reippaalla kädenpuristuksella äläkä unohda hymyä.

Anna samanlainen hyvä ensivaikutelma kaikille muillekin, jotka tapaat vieraillessasi yrityksessä haastattelusi takia. Näytä ja osoita, että sinulla on hyvät vuorovaikutustaidot vaikkapa kevyellä keskustelulla vastaanottajasi kanssa. Vaikka hän ei tulisi mukaan haastatteluun, voi hänen mielipiteensä sinusta vaikuttaa myönteisesti lopulliseen tulokseen, jos haastattelijat sattuvat sitä tiedustelemaan.

Tee taustatutkimusta

Jos haluat tehdä vaikutuksen työnantajaan, tee kunnollinen taustatutkimus tutustumalla muun muassa yrityksen kotisivuihin. Muodosta perinpohjainen ymmärrys yrityksestä ja määrittele itsellesi, kuinka voit hyödyttää yritystä omilla taidoillasi. Tämän tekemällä et ainakaan joudu kiusalliseen tilanteeseen, jos työnantaja päättää testata tietojasi yrityksestä. Hyvin yleinen kysymys esimerkiksi on ”Miksi haluat töihin yritykseemme” ja antaaksesi hyvän vastauksen, saatat tarvita tietoja yrityksestä ja sen toiminnasta.

Määrittele tarkasti mitä tarjoat

Kuten edellisessä kohdassa jo kehotettiin, mieti tarkasti vastaus kysymykseen, miksi yrityksen pitäisi palkata sinut. Työnantaja on lopulta aina etsimässä tekijöitä, jotka voivat jotenkin auttaa edistämään yrityksen toimintaa. Kerro siis potentiaaliselle työnantajalle, kuinka voit helpottaa heidän elämäänsä ja parantaa yrityksen liiketoimintaa omilla kyvyilläsi, ominaisuuksillasi ja kokemuksellasi. Ota haastatteluun mukaan oma portfoliosi, vaikka sitä ei olisi erikseen pyydetty.

Ole tietoinen omasta kehonkielestäsi

Kaikki ovat hieman hermostuneita haastattelutilanteessa ja työnantajat ymmärtävät sen. Sinun tulee silti keskittyä haastattelussa olemaan positiivinen, ammattimainen sekä antamaan luotettava kuva. Muista katsoa silmiin, äläkä kyhjötä tuolilla, pidä käsiäsi puuskassa tai tuijota lattiaa.

Kysy omia kysymyksiä

Haastatteluun on aina hyvä valmistella muutamia omia kysymyksiä kysyttäväksi työnantajalta. Näin osoitat kiinnostuksesi yritystä kohtaan. Voit kysyä esimerkiksi lisätietoja avoimesta työpaikasta tai yrityksestä itsestään. Jos mikä tahansa asia haettavassa työroolissa kaipaa lisäselvennystä, tämä on oikea hetki kysyä sitä.

Älä kiirehdi vastaustesi kanssa

Muista olla höpöttämättä ja jaarittelematta turhia haastattelussa. Käy lista potentiaalisista haastattelukysymyksistä ja omista vastauksistasi läpi vielä ennen haastatteluun menoa, jolloin voit luottaa, että osaat vastata tarpeeksi selkeästi ja napakasti. Jos unohdat mitä olit suunnitellut vastaavasi, on parempi kerätä hetki ajatuksia kuin alkaa höpöttää ja katua jälkikäteen.

Lopeta haastattelu positiivisesti

Pyri lopettamaan haastattelu positiiviseen lausahdukseen, vaikka sanoisit vain että odotat kovasti kuulevasi heistä haastattelun jälkeen. Jos asiat eivät sujuneet aivan kuin olit suunnitellut, älä ruoski itseäsi liikaa, vaan ota oppia virheistäsi ja varmista, ettet enää toista niitä seuraavissa haastatteluissa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös