Oma talous

7 tapaa kasvattaa lapsestasi fiksu rahankäyttäjä

Mitä aiemmin raha-asioiden opettamisen aloittaa, sen paremmat eväät lapsella on tulevaisuuteen.

Lapsi ei ymmärrä mitä raha on ja mistä se tulee. Digitalisaation myötä lapset voivat saada aikaan yllättävän suuria laskuja. Jos rahankäytöstä ja sen arvosta ei puhuta tarpeeksi ajoissa, joutuu lapsi muodostamaan oman näkemyksenä rahasta. Pahimmillaan väärät käsitykset rahankäytöstä voivat johtaa maksuongelmiin lapsen varttuessa aikuiseksi.

Kuuluvatko esimerkiksi kotityöt lapselle ja tulisiko niistä maksaa rahaa? Forbes listaa keinoja miten opettaa lapsellesi rahafiksuutta.

1. Tee säästöistä automaattisia

Kehitä kaava säästämisen kannustamiseksi ja pysy siinä. Kaava voi mennä esimerkiksi näin: ”yksi euro säästöön jokaisesta lapsesi kotitöillään tai viikkorahoillaan saadusta viidestä eurosta”. Toiset vanhemmat kertovat saaneensa huimia tuloksia aikaiseksi ”maksamalla korkoa” lasten säästetyille rahoille.

Ja vaikka joka kolmas vanhempi myöntää joskus lainaavansa rahaa lastensa säästöpossuista, älä itse tee niin.

2. Kehu yrityksiä, älä saavutuksia

Hyvä itsetunto ei ole ylitsevuotava käsitys omasta kuolemattomuudesta, vaan positiivinen käsitys siitä mihin omat taidot riittävät ja mihin ne eivät riitä. Tutkimusten mukaan lasten taitojen ja fiksuuden jatkuva kehuminen voi saada aikaan negatiivisia vaikutuksia. Lapsi ei myöhemmin kestä epäonnistumisia, on pelokas haasteiden edessä ja on haluton korjaamaan omia puutteitaan.

Keskity sen sijaan prosessiin. Älä kerro lapsellesi, että hän on suuri taiteilija vaan kehu hänen panostustaan ”Oletpa tehnyt kovasti töitä tämän maalauksen eteen, tykkään tuosta sinisen sävystä”.

3. Älä anna kaikkea valmiina

Kun lapsesi pyytää sähkökitaraa mieti kahteen kertaan ostatko sen suoraan kaupasta. Kun lapsesi pyytää ponia, älä häpeä ettet pysty sitä tarjoamaan. Tarjoa sen sijaan lapsellesi mahdollisuus opetella miten tavoite saavutetaan. Voit yllättyä siitä mitä keinoja lapsesi keksii päästäkseen tavoitteeseensa.

4. Kannusta opiskelevaa lastasi hankkimaan osa-aikatyö

Hieman yllättäen tutkimus osoittaa, että ne jotka tekevät alle 20 tuntia töitä opiskelujen päälle saavat keskimääräistä parempia arvosanoja. ”Lapset jotka kustantavat omat opintonsa, oli siihen tarvetta tai ei, tuntevat voimakkaammin sijoittavansa opintoihin, koske he sijoittavat omia rahojaan opintoihin”. Mieti siis kahteen kertaan kuinka suurta tukipakettia haluat tarjota lapsesi opintotuen päälle.

5. Älä edes harkitse antavasi lapsellesi omaan tiliisi liitettyä pankkikorttia

Älä ikinä anna lapsellesi omaan tiliisi liitettyä pankkikorttia, koska se antaa heille vapaan pääsyn omaan tiliisi. Kannusta sen sijaan lapsiasi hankkimaan kortti omaan tiliin. Älä myöskään anna omia luottokorttitietojasi lapsen puhelimella käytettäväksi.

6. Kannusta lapsiasi automaattiseen laskujen maksuun

Nuoret aikuiset ovat kiireisiä, eikä laskujen maksu ole välttämättä heidän ykköprioriteettinsä. He saattavat myös ajatella, että laskujen maksamatta jättämisestä seuraa pahimmillaan muistutusmaksu ajattelematta sen pidemmälle. Opeta siis lapsesi käyttämään automatisoitua e-laskua.

7. Älä maksa kotitöistä

Tutkimusten mukaan kotitöiden tekeminen on tärkeää lapsen kehitykselle, koska se opettaa vastuuta ja osallistumista muiden auttamiseen. Jos lapsi saa kotitöistä rahallisen korvauksen, jää nämä tavoitteet saavuttamatta. Töitä ei tehdä vastuuntunnosta ja muiden auttamiseksi, vaan rahan saamiseksi.

Toisaalta maksullisten kotitöiden tekeminen on helppo tapa opettaa lapsille työnteon kautta saavutettua tavoitteellista säästämistä.

Yksi keino on jakaa lasten kotityöt kahteen osaan. Lapsilla on omat vastuualuunsa, kuten pöydän kattaminen. Nämä tulee hoitaa päivittäin ilman rahallista korvausta. Toisaalta lapselle tarjotaan mahdollisuutta tienata rahaa tekemällä tehtäviä näiden päivittäisten perusaskareiden päälle.

Lasten kotitöiden organisointiin ja seurantaan on olemassa myös esimerkiksi BusyKid niminen mobiilisovellus. Tosin se on englanninkielinen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös