Markkinakommentit

Ammattisijoittaja ei osakemarkkinoiden laskua pelkää – tankkasi neljää kotimaista osaketta

Ammattisijoittaja Ilkka Parviainen valmistautuu laskumarkkoihin 100-prosenttisella osakesalkulla.

Ammattisijoittaja Ilkka Parviaisem sijoituskohteina ovat hyvää ja kasvavaa osinkoa maksavat arvo- ja laatuyhtiöt.

Tämä vuosi on kuitenkin kokeneellekin sijoittajalle haasteellisempi kuin viime vuodet. Osakemarkkinat ovat jatkaneet nousutrendiä ja arvostustasotkin alkavat olla jo korkealla historiallisesti.

Neljää kotimaista pörssiyhtiötä salkkuun

”Tänä vuonna on yli 2 %:n dippipäiviä ollut valitettavan vähän. Viime vuosi oli osakepoimijan näkökulmasta helpompi. Alkuvuodesta velloivat Kiina -pelot, juhannuksena brexit ja loppuvuonna pelot Trumpin valinnan johdosta”, Parviainen myöntää.

Näissä tilanteissa pitää olla hereillä ja rohkea, ammattisijoittaja tähdentää. ”Aina on mahdollista kuitenkin poimia edullisesti hinnoiteltuja osakkeita. ”

Ostettavaakin Helsingin pörssistä on edelleen löytynyt.

”Olen kurinalaisesti strategiaani noudattaen ja ajallisesti hajauttaen tänä vuonna ostanut Teliaa, Raisiota ja Ameria joita kaikkia pidän nyt halpoina. Mutta kokonaan täysin uusi merkittävä omistukseni on -yllätys yllätys -Nokia.”

Parviaisen mukaan Nokian kehitys oli matkapuhelinaikana aivan liian dramaattista ja vuoristoratamaista.

”Siinä kyydissä en uskaltanut olla. Oli kaameaa seurata kun Nokiaa joskus 65 eurolla omistaneet syöksyivät junan mukana rotkoon ja kurssin romahtaessa noin kahteen euroon, kovin moni ei kyydistä ymmärtänyt pois hypätä. Nyt Nokian liiketoiminta on vakaalla pohjalla ja uskon noiden Alcatel-Lucent -fuusiosta arvioitujen 1,2 mrd euron synergiahyötyjen toteutumiseen. Myös riitojen sovinto Applen kanssa etuaikaisesti tuo arviolta yli 300 milj. euron välittömät ja välilliset hyödyt oikeudenkäyntikulujen vähentymisenä ja myynnin tehostumisena.”

Nokia omistuksistaan Parviainen ei ole helpolla luopumassa.

”Eli Nokian kyydissä nyt uskallan istua ja omistuksia lisätä -jos alle kuudella eurolla saa. Merkittävät ensimmäiset hankinnat tein v. 2016 marraskuussa, kurssi noussut siitä noin 50 %.”

Ammattisijoittaja ei harkitse sijoitussalkkunsa osakepainon keventämistä

Onko nyt kuitenkin jo turvamarginaalin kasvatuksen aika?

Parviainen ei suojapuskureita lähde rakentamaan. ”Minun sijoitussalkkuni osakepaino eli ns. strateginen alllokaatio on aina 100 % ja tulee olemaan jatkossakin. Salkku on kuitenkin hyvin hajautettu nyt 23 eri yhtiöön joista mikään ei muodosta merkittävää riskikeskittymää.”

Yhdenkään Parviaisen omistaman yhtiön P/E-kerroin ei merkittävästi ylitä 20:tä eikä osinkotuotto alita kahta prosenttia.

”Myyntiä voin harkita, jos P/E kohoaa yli 30:n tai osinkotuotto putoaa 1-2 %:n väliin. Olen äärimmäisen harvoin kuitenkaan myynyt mitään. Tällä hetkellä en harkitse yhdenkään yhtiön keventämistä. Kone on kallein omistukseni, mutta siinäkin aion jatkossa pysyä.”

Sijoittaja valmistautuu siis levollisin mielin 100-prosenttisella osakepainolla karhumarkkinaan. Itse asiassa Parviainen jopa toivoo laskumarkkinoita.

Tällä hetkellä merkkejä karhumarkkinan alkamisesta ei kuitenkaan Parviaisen mielestä ole. Yhtiöiden voitot ovat reippaassa kasvussa, samoin osinkojen voi arvioida taas ensi keväänä kasvavan. Pelätyt koron nostotkaan eivät ole vaikuttaneet kurssikehitystä heikentävästi.

Parhaiden nousupäivien menettäminen tekee pahaa jälkeä

Parviainen ei päätään vaivaa ajoituksen haasteella.

”Ns. taktista allokaatiota en ole koskaan edes yrittänyt enkä yritä jatkossakaan. Minulla ei ole yliluonnollisia kykyjä ennustaa pörssin käänteitä enkä ole koskaan tavannut tällaisilla kyvyillä varustettua ihmistä. Taktisessa allokaatiossa yleensä myöhästyy molempiin suuntiin mentäessä. Siksi pidän oman investointiasteeni osakkeisiin aina 100 %:ssa.”

Jatkuva netto-ostaja saa paljon osakkeita kun ne ovat halpoja ja vähän kun ne ovat kalliita, ammattisijoittaja tuumaa.

”Minusta tämä on varma tapa vaurastua. Voi tuntua pahalta mennä täydellä osakepainolla laskumarkkinaan, mutta en menetä sen johdosta yöuniani enkä menetä koskaan parhaita nousupäiviä. Parhaiden nousupäivien menettäminen tekee tutkitusti tuhoisaa jälkeä salkun kokonaisarvon muutokselle. Sitä paitsi oleellista on kasvava osinkokassavirta – pääoman arvon vaihtelut ovat perikunnan murheisiin kuuluvia asioita.”

Parviainen aikoo pysyä Warren Buffet -tyyppisesti kärsivällisenä ”kilpikonnamaisena” omistajana teemalla ”oikea aika on olla pörssissä ikuisesti”.

Parviainen on huomannut, että moni vilkuilee nyt levottomasti tanssiparketilta narikkaan päin, odottaa valomerkkiä ja soiton loppumista pelonsekaisin tuntein narikkalappua kädessään hypistellen.

”Minusta tämä on väärä lähestymistapa sijoittamisessa. Jos pelottaa ei pidä sijoittaa ollenkaan. Ja useimmat sijoittajat käyttäytyvät epäloogisesti -kokevat pörssilaskut traumaattisina ja pelottavina ja riemuitsevat ralleista. Sen pitäisi olla aivan toisin päin. Pitkään nämä juhlat ovat jatkuneet ja päättyvät aikanaan.”

”Mitään vaikutusta juhlien päättymisellä ei minun sijoitusstrategiaan kuitenkaan ole. Ja sitä paitsi tykkään tanssimisesta”, Parviainen veistelee.

Korjaus: Artikkelista on poistettu muutamia virheellisiä tietoja sisältäviä lauseita.

Kommentoi
Ylös
>