Strategiat

Milloin listautumisantiin kannattaa osallistua?

Sijoittajan kannattaa aina ensin selvittää listautuvan yrityksen motiivit listautumisannille, ennen kuin hyppää kelkkaan mukaan.

Alhaisen korkotason aikana raha polttaa monen sijoittajan taskussa ja houkutus osallistua trendikkäiden kasvuyhtiöiden listautumisanteihin on suuri.

Kuluva vuosi on ollut vilkasta listautumisten aikaa. Helsingin pörssiin on listautunut alkuvuonna viisi uutta yhtiötä: Next Games, Fondia, Kamux, Remedy Entertainment ja Silmäasema. Lisäksi yhtiötä siirtyi Helsingissä First North -kasvulistalta pörssin päälistalle.

Aika on otollinen listautumisille. Korot ovat alhaalla ja sijoittajat etsivät vaatimattomasti tuottaville korkosijoituksille vaihtoehtoisia sijoituskohteita. Sijoittajien tunnelmat ovat korkealla ja makrotalouden indikaattorit osoittavat koilliseen. Kaikkien näiden tekijöiden ansiosta listautuvat yritykset voivat helposti perustella korkeaa listautumishintaa.

Kuluvana vuonna onkin nähty useita ylimerkittyjä listautumisanteja. Näitä ovat esimerkiksi Remedyn ja Fondian annit, jotka  ylimerkittiin moninkertaisesti. Piensijoittajat saivat niistä vain pienen osan haluamistaan osakkeista.

Millaisten yritysten listautumishoukutuksiin sijoittajan kannattaa antautua?

Kauppatieteen tohtori Jarmo Leppiniemi kokenut sijoittaja ja nähnyt monenlaisia listautumisia. Osakesäästäjien keskusliiton Viisas Raha -julkaisussa hän kertoo, millaisiin listautumisiin kannattaa osallistua.

Leppiniemen mukaan uusien listautujien houkutuksiin kannattaa suhtautua innostuksella mutta vähintään kohtuullisella pelolla. Hän antaa yksinkertaisen ja selkeän listautumisohjeen: selvitä mitä varten listautuva yritys pääomia kerää.

”Ainakin oman perusjaotteluni teen sillä perusteella, kenelle rahaa kerätään. Ykköskategoriaan hyväksyn ne, jotka keräävät listautumisannissa rahaa yritykseen tai ainakin pääasiassa yritykseen.”

Leppiniemi pitää ”luokattomina” niitä listautujia, joissa vanha omistajataho suorittaa listautumisen yhteydessä osakemyynnin niin, ettei kerätty raha juurikaan tule listautuvan yrityksen kassaan. Jatkotarkastelun, yrityksen analysoinnin ja mukaanlähtemisharkinnan Leppiniemi kohdistaa ykköskategoriaan kuuluviin yriksiin, luokattomat hän unohtaa.

Esimerkki Leppiniemen luokittelussa luokattomasta listautujasta saattaa olla käytettyjen autojen kauppaan erikoistunut Kamux.

Osakeannilla yhtiöön listautumisessa kerättävä summa oli nimittäin pientä nykyisten omistajien osakemyyntiin verrattuna.

Kaupankäynti Kamuxin osakkeilla alkoi Helsingin pörssin päälistalla alkoi viime toukokuussa. Kamux yritti listautua jo aiemmin, mutta listautumisyritys viime vuonna keskeytettiin palkkaepäselvyyksien takia. Osa Kamuxin työntekijöistä oli saanut palkkansa osin polttoaineena, ja ennakonpidätyksiä ja sosiaalikuluja oli jäänyt maksamatta usealta vuodelta.

Kamux laski liikkeeseen 2 852 853 Yhtiön uutta osaketta, mikä vastaa noin 7,7 prosenttia yhtiön ulkona olevien osakkeiden kokonaismäärästä ennen listautumisantia. Lisäksi pääomistaja Intera Fund II Ky sekä tietyt muut osakkeenomistajat  myivät 14 398 327 yhtiön olemassa olevaa osaketta.

Listautumisannin kysyntä oli vahvaa, ja listautumisanti ylimerkittiin. Osakkeiden lopullinen merkintähinta listautumisannissa oli 7,20 euroa, jolloin Kamux siis sai listautumisannista noin 20,5 miljoonan euron bruttovarat. Myyjät saivat noin 103,7 miljoonan euron bruttovarat olettaen, että lisäosakeoptio käytetään täysimääräisesti.

Myyjät siis rahastivat listautumisessa peräti yli viisinkertaisen potin yrityksen kassaan tulevaan pottiin nähden. Sijoittajilla on riittänyt uskoa yhtiöön, sillä ainakin toistaiseksi Kamuxin osakekurssi on pysytellyt listautumisen merkintähinnan yläpuolella.

 

Kamux osakekurssi osakkeet pörssi sijoittaminen

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös