Sijoittaminen

Luovutusvaikutus tekee sinusta surkean sijoittajan – 9 vinkkiä parempiin sijoituksiin

Indeksin lyöminen edellyttää sijoittajalta rohkeutta uskaltaa olla oikeassa, kun muut ovat väärässä. Yhtä tärkeää on uskaltaa myöntää tehneensä virheen. 

Luovutusvaikutus (disposition effect) saa sinut myymään hyvät osakkeet liian aikaisin ja huonot osakkeet liian myöhään.

Luovutusvaikutus – näin se toimii

Sijoittajat harjoittavat niin sanottua mentaalitilinpitoa.  Sijoitussalkkua ei mielletä kokonaisuudeksi, vaan jokainen osake mielletään omaksi ”tilikseen”.

Osakkeen myyminen tarkoittaisi tilin sulkemista ja tappiollisen osakkeen myyminen tappion tekemistä ja sen hyväksymistä, että olet sijoittajana tehnyt huonon päätöksen.

Yhden virheen myöntäminen taas tarkoittaisi sitä, että olet ehkä tehnyt muitakin huonoja päätöksiä. Sehän tarkoittaisi sitä, että koko salkkusi voi olla täynnä huonoja sijoituksia. Tämä voi olla sinulle kauhistuttava ajatus ja isossa ristiriidassa oman minäkuvasi kanssa. Mielläthän itsesi loistavaksi sijoittajaksi.

Tämän takia on helpompaa pitää huono osake salkussa ja selittää tilanne itselleen väliaikaisena kurssilaskuna. Silloin voit ylläpitää toivoa siitä, että tappio on väliaikainen.

Hyvä osake taas myydään liian aikaisin. Myyminen voitolla ikäänkuin sinetöi onnistuneen päätöksesi. Olet hyvä sijoittaja, koska myit osakkeen kalliimmalla kuin mitä ostit.

Luovutusvaikutus – kuinka sen voi kukistaa?

Luovutusvaikutuksen seurauksena sinulla on siis houkutus myydä hyvät osakkeet ja pitää huonot osakkeet. Rahallisesti tämä ei ole hyvä lopputulema, sillä ne yritykset jotka ovat kasvaneet ennen, kasvavat todennäköisesti myös tulevaisuudessa.

Toisaalta ne osakkeet joiden kurssit ovat nousseet ennen, nousevat myös tulevaisuudessa, ja toisinpäin. Jälkimmäinen ilmiö tunnetaan nimeltään momentum.

Luovutusvaikutus on siis haitallinen. Mitä keinoja sinulla on käytössäsi luovutusvaikutusta vastaan? Tässä muutama vaihtoehto.

1) Älä pidä päiväkirjaa ostoksistasi

Isojen linjojen sijoitussuunnitelman tekeminen on suositeltavaa, mutta yksityiskohtaisen päiväkirjan pidossa on riskinsä. Journal of Financessa julkaistujen tutkimustulosten mukaan, luovutusvaikutus voimistuu päiväkirjan pitämisen myötä. Osakkeen ostosyyn kirjaaminen lisää ”päänsisäistä dissonanssia” osaketta tappiolla myytäessä, koska päiväkirja muistuttaa sinua siitä, että olet tehnyt virheen.

2) Syitä muita

Luovutusvaikutuksen mielenkiintoisempiä piirteitä on sen käänteinen vaikutus, silloin kun sijoittaja on ”delegoinut” sijoituspäätöksiään ja pystyy syyttämään muita huonosta sijoituspäätöksestään.

Etsi siis syntipukki. Syytä pankkineuvojaa, rahastonhoitajaa ja varainhoitajaa. Etsi jälkeenpäin alkuperäistä sijoituspäätöstäsi tukevia analyysejä. Kerro itsellesi, että muut tekivät virheen, et sinä. Älä kuitenkaan syytä muita avoimesti, se ei auta ketään.

3) Käytä sijoitusneuvojia ja aktiivisia rahastoja

Sijoitusneuvojia syytetään usein sijoitustuotteiden myymisestä ja aktiivisesti hoidettuja rahastoja niiden korkeista kuluista. Niiden käyttö kuitenkin antaa sinulle mahdollisuuden ”delegoida” omia sijoituspäätöksiäsi ja se puolestaan vähentää luovutusvaikutuksen tehoa.

Mielenkiintoista on, että luovutusvaikutus toimii aktiivisissa rahastoissa toisinpäin, kuin osakkeiden kohdalla: huonosti menestyneet aktiiviset rahastot on hyvinkin helppo myydä.

4) Pidä ostolistaa valmiina

Hajautus on hyvästä, mutta älä anna osakkeiden lukumäärän kasvaa liian suureksi. Pidä sen sijaan osake tai kaksi valmiina kunnes tilaisuus koittaa. ”Tätä osaketta ostaisin, jos vain olisi tarpeeksi rahaa tilillä”.

Tällöin voit kääntää tilanteen ympäri. ”Nyt en ole lukitsemassa tappiota sisään, vaan vapauttamassa varoja huippusijoitukseen.”

5) Älä osta passiivisia pörssinoteerattuja rahastoja

Passiiviset indeksirahastot ovat mainioita sijoituskohteita, koska ne ovat helppokäyttöisiä, kustannustehokkaita ja hyvin hajautettuja sijoitustuotteita. Vaikka passiiviset rahastot itsessään pärjäävät aktiivisia rahastoja paremmin, pärjäävät passiivisiin rahastoihin sijoittavat sijoittajat keskimääräistä huonommin.

Journal of Financessa julkaistun tutkimuksen mukaan ETF-rahastoa on vaikea myydä tappiolla, koska sen tappiollisuudesta on vaikea syyttää rahaston salkunhoitajaa.

6) Keskity prosentteihin ja tee ennätyksiä

Mikä on voitollisin osake, joka salkustasi löytyy? Jos olet sijoittanut vuosikymmenen, eikä salkustasi löydy yhtään sataa prosenttia kasvanutta osaketta tai sijoitustuotetta, on aihetta kysyä myytkö voitolliset osakkeet liian helpolla.

7) Keskity hankintameno-olettamaan

Hankintameno-olettama antaa sinulle veroedun. Ota tavoitteeksesi tämän veroedun hyödyntäminen. Pidä hyvää osaketta salkussasi vielä pari vuotta saadaksesi 10 vuotta täyteen. Anna hyvän osakkeen vielä nousta, että se olisi tasolla, jolla hankintameno-olettaman voi hyödyntää.

8) Keskity tappioiden verovähennysoikeuteen

Oletko tehnyt tänä vuonna myyntivoittoa osakkeista? Tapa voitto myymällä tappiolliset ja huonot osakkeet salkustasi. Varmista kuitenkin ensin miten osakkeiden myyminen ylipäätään vaikuttaa Kelaltasi saamiin etuuksiin, kuten opintotukeen.

9) Keskity liiketoimintaan, älä osakekurssiin

Oletko kuullut, miten tulisi omistaa yritys, ei osaketta. Jos ostat bioalan yritystä, joilla on muutama lupaava lääkeaihio, tulee seurata lääheaihioiden etenemistä, ei osakekurssia.

Kommentoi
Ylös
>